Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Trojlístek píše:
@madyb ty její tělo a mysl jako matka nazýváš zaostalejsi? Takto v ní budujes sebevědomí a sebedůvěru? Ne, omluvenku jí nepiš. Ale něco udělej se sebou a tvým vnímáním. Ty sis tím prosla. Co by ti pomohlo? Schovávání a ústupky těžko. Ovšem pokud jsi jí takto naučila na ní nahlížet, tak je mi dcery fakt líto. Ze stihlosti se dá udělat extra přednost. Nikoliv nedostatek. Když jsem viděla některá děvčata samá ruka samá noha v plavkách, které si prsatice a vypasenější kamarádky absolutně nemohou dovolit, tak po náznaku nesebevědomí nebylo ani vidu ani slechu…
Děkuji, zatím jsem to schytala nejvíc za slovo " zaostalejší" uznávám, ale nenapadlo mě jak to lépe vyjádřit. Přesněji opožděnější, jak to nazvala doktorka při prohlídce. Nejde pochopitelně jen o bazén.
Tak dcera sportuje, sebevědomí má (měla), ale po prázdninách se prostě sesypala. Nevím proč tak najednou.
@madyb ale já ti dala jakési řešení. A pokud takto budeš dceru vnímat, tak i ona takto na sebe bude pohlížet. I já mám dceru, která bojuje se svým vzhledem a následně sebevědomím. Ale v okamžiku, kdy si vzpomenu na sebe v jejich letech, tak se pokouším aplikovat to, co jsem očekávala od svých rodičů a nedostalo se mi toho. A ono to kupodivu dost funguje. A je to pouze o upevňování sebedůvěry a sebevědomí. Což je v tomto věku a období nesmírně důležité. Vymaž si z hlavy slova co použila doktorka nebo ty. Dcera je úplně normální a má hodně z čeho těžit.
@madyb tak se bez dcery sejdi s psycholožkou. Ona by ti měla dokázat poradit co s tím, pokud je to taková náhlá situace.
@madyb ona se třeba boji toho a co když mi někdo řekne to, to anebo to. Pomůžu ji vymyslet odpovědi vw finále žádná z jejich domnelych otázek nepadne a jede se dál. Ona je klidná a sebevědomí je mnohem lepší. Ty jsi matka, pokus se zjistit čím ji pomůžeš. Ale schovavani to není.
@madyb píše:
@zrcadlo
Z principu jí psát omluvenky nechci, ale chápu jí, taky jsem si tím prošla.
No tak si tim projde taky, no. Treba ji ta prsa nenarostou nikdy. Jednou se s tim holt bude muset smirit. Ja jsem taky byla nejmene vyvinuta ze tridy a jedna z nejmensich. No a co? Zas nemam velkou zadnici, celulitidu, prsa sice nemam ani v petatriceti, ale zato je nemam vytahana ani po trech detech. Vsechno ma proste sve plusy a minusy.
Jinak k tomu komentari doktorky, ten je opravdu nejapny, nekteri pediatri si opravdu nevidi na spicku jazyka. Taky to znam, me zas doktori (nejen moje pediatricka) otravovali s otazkami doprovazenymi podezrivavym pohledem, jestli neco jim, jestli nejsem anorekticka a jestli nekdy vubec spim. Mam svetlou jemnou kuzi a trochu se mi rysuji kruhy pod ocima. Budu je mit, i kdybych spala tyden v kuse. S temi poznamkami o anorexii byli taky uplne mimo, ja jsem sice hodne stihla, ale vzdycky jsem byla svalnata, rozhodne ne zadna nezdrava vychrtlina. A taky jsem byla (a stale jsem) pomerne zrava, akorat typ ‚kyselina‘ s rychlym metabolismem, co moc nepribira. Dodneska kroutim hlavou nad tim, ja se meni pristup k temto vlastnostem. Kdyz je clovek dite, tak mu to mlati o hlavu, podezrivaji ho a nuti k jidlu, resi jestli neni zaostale, opozdene, nemocne a ja nvim co a kdyz je clovek dospely, tak mu to drtiva vetsina lidi zavidi a chtela by mit takovou postavu taky… ![]()
@Hoa Mai přesně. Ty holky potřebuji hledat pozitiva, potom je samy začnou vnímat. Taky jsem svými malými prsy odkojila dvě děti a dcera si už v 9 letech uvědomila, že je to spíš plus ta malá prsa, protože to třeba tady je značná výhoda. Ona byla u a i viděla kojení její o mnoho let mladší sestry a ví od jiných případů jak vypadají po kojení velká prsa. Ty holky se začínají sebeutvaret neskutečně brzy a ten vlak jménem sebevědomí může ujet velmi rychle.
@Trojlístek píše:
@Hoa Mai přesně. Ty holky potřebuji hledat pozitiva, potom je samy začnou vnímat. Taky jsem svými malými prsy odkojila dvě děti a dcera si už v 9 letech uvědomila, že je to spíš plus ta malá prsa, protože to třeba tady je značná výhoda. Ona byla u a i viděla kojení její o mnoho let mladší sestry a ví od jiných případů jak vypadají po kojení velká prsa. Ty holky se začínají sebeutvaret neskutečně brzy a ten vlak jménem sebevědomí může ujet velmi rychle.
Souhlasim. Ja jsem teda nikdy nechtela mit vylozene velka prsa, ale treba po o cislo vetsich jsem obcas zatouzila. Ne, ze bych to nejak zvlast resila, ale rikala jsem si, ze by to bylo pekne. No a pak mi o to cislo nebo dve narostla pri kojeni…a ja se nemohla dockat, az splasknou. A to byla pevna, jako bych mela silikony, zadne vytahane usi. Ale jednak jsem si pripadala jako bych mela na hrudniku vemena, jednak jsem se zacala potit v tom zahybu pod prsy, ktery tam predtim nebyl a taky pri behu nebo rychlejsi chuzi mi vadily. Proste jsem se v nich vubec necitila. Dneska bych vetsi prsa nechtela mit ani za zlate tele.
@madyb ukaz dceri treba tento clanek https://www.prozeny.cz/…ibenim-66459 takhle treba budou vypadat dceriny spoluzacky, kterym ona ted zavidi. Ja se te pani nedivim, ze si prsa nechala zmensit, ale uprimne bych nechtela byt ani v tom stavu ‚po‘. Navic, kdyz uz jsme u tech upravenych (at uz zvetsenych nebo zmensenych) prsou, tak jsem vyslechla rozhovor meho partnera a jeho kamaradu u piva, ze se jim strasne ekluje to, jak ta prsa maji bradavky hodne nahore, jakoby v horni casti tech prsou, pry to vypada priserne.
Tim, ze ji budes psat omluvenky, vladtne akceptujes jeji „nedostatky“. Tim ji nepomuzes, tim ji to sebevedomi v konecnem dusledku srazis jeste vic.
Jak uz tu nekdo psal, je nejdulezitesi zapracovat na sebevedomi dcery.
Ja mam prsa 80E, jsem spis typ vestonicke venus (po rodine z tatovy strany). Dcerka je hubenoucka, na 165cm ma 40kg i s botama a bundou. Prsa ma nulova, MS dostala pred 4mi mesici (je v prvaku na gymplu, je ji 15 a pul).
Netvrdim, ze je kdovi jak sbevedoma, ale se svym telem je spokojena. Mozna i proto, ze ja si casto na sva velka prsa stezuju, trapi me bolesti zad, raminka se mi zarezavaji hluboko do ramen a kdyz chci jit behat musim si dat podprsenky aspon dve, aby tu vahu udrzely…
Dcera je stastna, ze nemusi podprsenku resit, byla stastna, ze na zakladce nemusela resit vlozky a pod… Zkratka to vidi i z te druhe strany…
A kdyz si z ni utahujou ze nema prsa, vzdycky najde vtipnou odpoved.
@ivašot. píše:
A co teprve poznámky, které kluci hází na vyvinuté holky.
Z tělocviku bych jí neomlouvala, to v ní jen prohloubí pocit „nedostatečnosti“.
Asi tak..
@ivašot. píše:
A co teprve poznámky, které kluci hází na vyvinuté holky.
Z tělocviku bych jí neomlouvala, to v ní jen prohloubí pocit „nedostatečnosti“.
Tím jsem si prošla já, taky voser. Dneska jsem za ně ráda. ![]()
Hmmm, já dostala první menstruaci ve 14 a jediný, kdo to nějak negativně komentoval, byla moje matka - použila slovo “retardovaná”, to je s opožděná nebo zaostalejší na stejné úrovni. Holky to neřešily vůbec, kluci řešili ty vyvinuté. Fakt jsem tehdy nelitovala, že neměli zájem mě ošahávat.
Dcera je teď taky v tercii, taky zatím nemenstruuje, ačkoliv vyloženě dětsky nevypadá. Na to tam mají jinou spolužačku, o víc než o hlavu menší gymnastku. Neprožívají to ani jedna. Plavání měli v primě, to je letos nečeká.
Dceři bych se určitě snažila ukázat, že vlastně i ta štíhlost může být fajn, ale dávala bych pozor, aby z toho nezískala přesvědčení, že fajn je jenom být štíhlá. Abyste neměli za půl roku opačný problém, protože ono to pak může jít hodně rychle (já přibrala deset kilo za prázdniny mezi prvákem a druhákem a snad všechna byla v prsou). Snažila bych se ji podpořit, ale pokud by měla opravdu velký psychický blok, tak bych to nehrála na sílu, ale zkusila ji z toho plavání uvolnit. Z nějakých zdravotních důvodů (u nás by to určitě šlo přes atopický ekzém).
@madyb Spis holce vysvetli, jak funguje telo. Ze u nekoho je to holt pozdeji.
Taky zakony genetiky-moje dcera treba decka fakt mit nebude, kdyz je cela do naseho rodu, kde nejvetsi prsa jsou becka.
A smat se ji muzou za kde co. Sousedovic klukovi se smali v 5.tride, ze mutuje a zacal mu rasit knirek.
Podpor ji sebevedomi a jak pripadne vtipalky odpalkovat.