Publikace Vše o výživě

pet p
6.3.19 15:40

Ten web 1000dni je prostě jen názor. A názorů je v dnešní době hodně a některé dost protichůdné. Doporučuji prozkoumat více informačních zdrojů a vybrat si. Např. najdeš názory, že s masem je lépe počkat a najdeš také názory, že nejlepší je udělat z masa a vajec základ jídelníčku (a klidně můžou být ty protichůdné názory podložené rozumnými argumenty i nějakými studiemi).
Syn měl alergii na mléčnou bílkovinu, takže stravu jsem jednu dobu opravdu hodně řešila, hledala jsem a četla jsem. Odborníci nejsou ani pořádně zajedno v tom, kdy zavádět lepek, kdy mléko atd.
Třeba tady mi přišlo, že má paní jakžtakž rozumné názory:
http://www.kojeni.net/…prikrmu.html
Nebo jestli chceš něco delšího a odbornějšího, tak např. toto je v některých ohledech také zajímavý informační zdroj:
 http://www.neonatology.cz/…_2014_ii.pdf

Hodně věcí se přebírá z minulosti, prostě se to tak dělalo - ale třeba to vůbec nemusí být dobře. Typicky dávat kaši dětem na večer. Pro některé děti to nemusí vůbec být problém, ale faktem je, že je to těžké do žaludku na trávení na noc a děti s tím trávením pak problém v noci mít můžou. Nehledě na to, že je to sacharidové jídlo, které je „nakopne“ před spaním. A takových věci by se našlo více, např. dávat dětem k pití mléko. Pokud má dítě jogurty, sýry, máslo, tak proč dávat ještě mléko? Které je obecně hůře stravitelné než jogurty, sýry, máslo, protože obsahuje mléčnou bílkovinu v relativně „agresivní“ podobě. Zdůvodňuje se to tím, aby mělo dítě dost vápníku. Jenže vápník a mléčné výrobky, to už je podle některých odborníků taky pasé - prostě se velmi špatně vstřebává a je vlastně lepší hledat zdroje vápníku jinde.
Neříkám, že nemáš dávat dítěti mléko nebo maso - doufám, že takto to nevyznělo. Jen říkám, že bych se nespoléhala na jeden jediný web ohledně výživy dětí.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22857
7.3.19 10:44

@Chanterelle kvalitni informace najdes na kojeni.net ve slozce prikrmy..a spoustu receptu najdes tady na webu ve skupince vaříme pro kojence a batolata .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.3.19 10:33

Děkuji, na odkazy se také podívám. Samozřejmě už jsem si toho nastudovala celkem dost, spíš jsem byla zvědavá, co mi to doporučuje moje pediatrička. Musím říct, že ji tedy poslouchat nehodlám, poněkud jsem v ni ztratila důvěru, když mi řekla, že hned napoprvé mám nahradit celou dávku oběda příkrmem, tzn. žádných pár lžiček, ale pokud bude jíst, tak celou porci. To opravdu neudělám, kdo ví, jak by na to jeho malé tělíčko zareagovalo… A že nemám nabízet ani prs ani UM v rámci této porce…

Zdá se mi, že je poněkud stará škola, zvažuji její změnu. Na cokoliv jiného než mrkev jako začáteční příkrm se tvářila jako kakabus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí