Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Anonymní píše:
Ahoj, předem poprosím, aby jste se zdrželi komentářů typu na co, proč a tak, děkuji.
Vy, kdo máte zkušenosti s půjčkami. V jaké bance jste byli nejvíce spokojeni?
Je to poprvé, co o půjčce vůbec uvažuji, tak se nebráním ani tomu, co je k tomu potřeba. Na některých webech jsem ani nenašla, jestli potřebuji doložit i příjem, případně za jaké období, nebo výdaje.
Dodám, že o NEbankovní společnosti absolutně vůbec neuvažuji.
Díky!
Nevím proč, ale hned jsem si vzpomněla na včerejší diskuzi ohledně exekuce skrz jízdu na černo a rychlé shánění peněz
tak to není stejná osoba.
Kolik potřebuješ půjčit?
@izabe píše:
Nevím proč, ale hned jsem si vzpomněla na včerejší diskuzi ohledně exekuce skrz jízdu na černo a rychlé shánění peněztak to není stejná osoba.Kolik potřebuješ půjčit?
to mě taky napadlo, hned když jsem četla název ![]()
Air bank, ale pocitej s tim, ze vsude budes dokladat prijem.. nejjednodussi to budes mit v bance, kde mas ucet a kam Ti chodi vyplata/prijmy z podnikani..
Já si půjčovala před 3 lety od Equa Bank 200.000,– na auto. Byla jsem po rodičáku, nastupovala do nový práce. Jsem z vesnice, takže auto potřebuju k dennímu dojíždění do práce a vození dětí do školy. Takže se našly asi jen 2 banky, které byly ochotné mi půjčit. V práci jsem měla půlroční zkušebku a na rok na dobu určitou - státní zaměstnanec. Půjčku mi zařídil finanční poradce, já pak jen podepsala smlouvu a peníze byly skoro hned na účtu. Myslím, že jsem dokládala výpisy z účtu za 3 měsíce. Po roce, když už jsem měla smlouvu na neurčito, tak jsem si požádala ve své bance (ČSOB) o konsolidaci půjčky a to jsem k tomu nic nepotřebovala. Vše si pak zařídila banka sama. Ale nikdy jsem neměla se splácením problémy, půjčila jsem si při rodičáku od nebankovních společností na pračku a nábytek a vše řádně splatila, kontokorent jsem dávno zrušila a úvěrovou kartu nemám. Jsem s ČSOB spokojená, takže jsem o jiné bance neuvažovala.
@Anonymní píše:
Ahoj, předem poprosím, aby jste se zdrželi komentářů typu na co, proč a tak, děkuji.
Je to poprvé, co o půjčce vůbec uvažuji, tak se nebráním ani tomu, co je k tomu potřeba. Na některých webech jsem ani nenašla, jestli potřebuji doložit i příjem, případně za jaké období, nebo výdaje.
Díky!
Nejjednodušší je ve své bance, kam ti chodí výplata.
@Anonymní píše:
Díky!
Kdysi jsem si půjčoval v KB, protože mi jedna firma nezaplatila fakturu a já jsem potřeboval zaplatit jinde, měl jsem tenkrát jednu jedinou podmínku, že jsem chtěl kdykoli splatit úvěr bez sankce, což se pak také stalo, když dotekly kačky. Úvěr vyřízen na pobočce za snad 15 minut. Měl jsem ho navíc předschválený, což mám i dnes i u jiných bank - konkrétně UCB. Takže jsem byl spokojen a nic jsem nemusel dokládat.
Jak píšou ostatní, ideální je poptat se ve své hlavní bance (ta, kam chodí výplata) po předschválené nabídce, v tom případě se obvykle nedokládá nic. Potom záleží na výši úvěru - u malých částek cca do 100.000,– některé banky nechtějí nic dalšího doložit, i když nejsi jejich klient. Dál se to liší podle toho, jestli účelový nebo neúčelový úvěr - u účelového úvěru dokládáš účel, např. u úvěru na rekonstrukci domu musíš doložit faktury. U neúčelových úvěrů stačí obyčejně tři výpisy z účtu, někdy k tomu chtějí i potvrzení příjmu od zaměstnavatele. Výhoda neúčelového úvěru je velmi rychlé vyřízení, nevýhoda vyšší úrok (nemusí být pravidlem) a kratší maximální doba splatnosti, což znamená větší splátku a větší zatížení domácnosti. Účelový úvěr se dá taky vyřídit za jeden den, spíš ale trvá několik dní, výhoda je nižší úrok, nižší splátka a pokud je úvěr na účely bydlení, můžeš úroky odečíst z daní.
Při žádosti o úvěr vždy musí dojít k dotazu do bankovních a nebankovních registrů - banka si tím ověří, že klient v minulosti neměl problém se splácením a že nemá někde úvěry, které bance zatajil. Dál se banka určitě bude ptát na nezbytné výdaje domácnosti - ty se přesně neověřují, ale pokud banka na výpisu z účtu uvidí nájem 15.000,–, nákupy za jídlo za 10.000,– a ty jim do žádosti uvedeš, že máš náklady 5.000,–, můžou ti na základě toho úvěr zamítnout.
Co se spokojenosti s konkrétní bankou týká, podle mě to je celkem jedno. Každá banka má klienty, co na ni nedají dopustit a takové, kteří řeknou nikdy víc. Spíš bych se podívala na poplatky spojené s poskytnutím, vedením a případným předčasným splacením úvěru (musí vždy být v sazebnících na internetových stránkách dané banky nebo spořitelny) a všímala bych si i chování konkrétního poradce, který se mnou úvěr řeší (viz diskuze o poradci, který chce po klientech nesmyslně zaplatit provizi za hypotéku, kterou musel vracet). Zvláště u nezávislých poradců se často stává, že v případě problému klientovi dál nepomůžou, maximálně ho stejně pošlou do banky, pro kterou úvěr vyřizovali.
Co mě napadá jako tip, pokud řešíš úvěr na bydlení a máš někde stavebko, zeptej se ve své stavební spořitelně. Vyřizuju teď běžně klientům úvěry ze stavebka za 4%, což je super úroková sazba. Ze stavebka se dá i zpětně proplatit starší rekonstrukce, takže pokud byste měli starší účtenky a faktury, můžete si vyřídit úvěr na ně a peníze pak použít na cokoliv (např. koupě auta).
Prosím anonym, z příspěvku je jasné, že ve financích pracuju a nechci, aby mě podle toho někdo poznal.
Ahoj, chtěl bych se zeptat. Pracuji, mám smlouvu na neurčito a plat kolem 30 tisíc měsíčně. Z účtu si poplatím vše, co musím (mobil, pojistka, nájem) a zbytek financí si vyberu - na účtě mám pak zůstatek v řádu sto korun po zbytek měsíce. Vím, že při žádosti o půjčku je potřeba i dodat výpisy z účtu za poslední 3 měsíce. Nebude s tím problém, když budu mít na účtě nějakých +- polovinu měsíce zůstatek v řádu sto korun (protože peníze mám vyzvednuté v hotovosti)?
Děkuji všem za odpověď.
Ne. Banku zajímá primárně příjem. Výdaje pak jen v případě jiných závazků/půjček.
Zdravím! Už to asi není aktuální, ale objevila se mi diskuze až teď. Jestli to pořád řešíš nebo třeba řešíš jiné úvěry mám na to skvělého kamaráda. Stará se mi o všechno a jsem s nim naprosto spokojený. Zrovna jsem s ním řešil úvěr a mám na něm úrok 5.3%. Kdyžtak můžu poslat kontakt
Díky!