Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Takové téma na odlehčení, zajímá mne Váš názor.
Půjčujete věci kamarádkám?
Já už jsem s tím asi skončila. Mám věci většinou nové a vážím si jich. Vždycky jsem je nerada půjčovala, ale tak nějak jsem si říkala „nesmím být svi-ně“, věc jsem půjčila a následně jsem litovala.
Podložka na cvičení - vymazlená růžová s kytičkama se mi vrítila špinavá, když na ní „kamarádka“ cvičila ve venkovních botech(ne sálových).
Mikina - když bylo jiné kamarádce venku zima - já ji měla navíc, tak jsem půjčila, jezdili jsme s dětma na kole, načež stále spravovala v mé mikině šlapátko - mikina černý flek od oleje.
Ten samý den na tom kole - syn dostal nové větší kolo, párkrát jeté, ale nebyl si na něm jistý tak si ho položil a jezdil na starém. Kamarádky dcera měla kolo naprosto nevyhovující, malé, staré, prostě se ani nerozjela (chtěla se učit poprvé na kole) tak že to jen zkusí na synově. Jenže se jí to zalíbilo, začala jezdit ale padala, a to tak že kolo vždy škrklo na zem. Odřené přední špice i řídítka, ne moc, ale mně to rvalo srdce, protože syn jezdit umí a nikdy by tak nepadal (narazila do patníku, spadla, nedívala se před sebe, spadla, no snad desetkrát). Pak s ním švihla na zem, kdy o beton škrklo i sedátko a to už jsem teda zvýšila hlas že to teda ale ne! Jako ano, konečně jí to šlo, ale měla mít ještě boční kolečka, nepadala by tolik.
Dále jsem byla požádaná o odsávačku na mléko dobrou kamarádkou, která ví, že ji mám. No ale je to dost nehygienické, přesto jsem půjčila. (vrátila se mi za 3 měsíce!)
Další prkotiny jsou ohledně jídla - sousedka chce půjčit pudink, mouku… pak vrátí ale tu levnou značku - nejobyčejnější, a já kupuju např Dr. O.
Nevím holky, jak to máte Vy? CO je „správné“? Neumím říct ne a pak strašně lituju…
Navíc děti učím aby hračky půjčovali (ach jak já synovi rozumím když nechce
) S tím kolem jsem se kousala do jazyku - na jednu stranu ráda, že jí ho půjčil, na druhou chudák za jakou cenu že…
Asi je chyba ve mně? Pokud ano - chci to slyšet! ![]()
Asi mám kolem sebe pouze normální lidi, kteří nevyžadují půjčování takto osobních věcí. A ne nepůjčila bych.
Ještě se mi nestalo, že bych půjčovala, například sousedům, jakékoli potraviny. A kdyby se to náhodou stalo, rozhodně bych netrvala na vrácení ![]()
Jo a teď mi ta první kamarádka s tou podložkou napsala, jestli bych jí nepůjčila šaty, že jde na svatbu a nemá v čem jít… Tak už jsem napsala - „šaty nepůjčuju“. Naštvala se
Vy si třeba s kamarádkama půjčujete oblečení? Já si nenechám zničit drahé šaty. Ani levné. Koupila jsem si je já. A nejsem tak bohatá abych si mohla kupovat pořád nové.
Oblečení nepůjčuji, dražší věci jen pokud by mi nevadilo poničení a především to půjčím jen někomu, koho opravdu znám. Se sousedy jsme přátelé a je mi jedno, jestli mi vrátí vajíčko stejné značky nebo jiné, cizím lidem nic nedávám.
Pujcuji, stejne jako si sama pujcuji. Ale je, lidem, o kterych vim, ze se k vecem budou chovat slusne, stejne jako se k pujcenym vecem chovam ja. Vzdy se nam veci vraci v dobrem stavu. Na pujceni odsavacky mne nic nehygienicke neprijde, vzdyt se cela sterilizuje, v nemocnicich to nedelaji jinak. Odrene kolo by mne vadilo, pokud by slo o dite dobre kamaradky, radsi bych za nim behala, jistila ho za zada, aby nepadalo. Ale ja jsem na vzhled kol hodne citliva. Treba u lyzi by mne nevadilo, ze je dite poskrabe, u kola ano.
@Ráchelia
podle mě není chyba půčit, ale vybrat KOMU půjčuješ…
hele mě doma učili, že půjčenou věc musím vrátit v tom samém stavu a nebo lepším, než jsem si ji půjčila, pokud to poškodím, zničím, tak musím nahradit…
chybu děláš ne že půjčuješ, ale že se neumíš ozvat - je problém říct kámošce tak hele tu podložku chci zpět čistou, nezlob se, ale já ti ji půjčila jako novou a ty mi ji vracíš špinavou tak to vyčisti nebo mi kup jinou? Je problém říct kamarádce - hele ten olej z t mikiny nějak dostaň, nezlob se ale toto fakt ne? Je problém říct hele malá z toho kola padá a kole se odře a já bych to ráda pro syny hezké? Je problém říct sousedce - děkuju že vracte, ale my tento typ pudinku doma nejíme, vrátíte nám to až budete mít ten „náš“…
atd atd atd… ![]()
@Ráchelia píše:
Jo a teď mi ta první kamarádka s tou podložkou napsala, jestli bych jí nepůjčila šaty, že jde na svatbu a nemá v čem jít… Tak už jsem napsala - „šaty nepůjčuju“. Naštvala seVy si třeba s kamarádkama půjčujete oblečení? Já si nenechám zničit drahé šaty. Ani levné. Koupila jsem si je já. A nejsem tak bohatá abych si mohla kupovat pořád nové.
A proč jsi jí něco neřekla? Na VŠ jsme si občas mezi sebou něco půjčovali, vím, že jsem někomu polila knížku a byla jsem z toho na mrtvici ![]()
EDIT: Oblečení nepůjčuji, ani si nepůjčuji já od někoho, nemám to ráda a neznám to ze svého okolí ![]()
Příspěvek upraven 23.08.16 v 12:59
@Ráchelia píše:Řekla bych jí, že naštvat se můžu tak maximálně já, jelikož mi vrátila podložku jak po prasatech a nechci tak dopadnout i se šaty! A doporučila bych jí, ať si zajde šaty koupit do obchodu. Všude mají výprodeje za pár kaček. Tečka a bez dalších diskuzí.
Jo a teď mi ta první kamarádka s tou podložkou napsala, jestli bych jí nepůjčila šaty, že jde na svatbu a nemá v čem jít… Tak už jsem napsala - „šaty nepůjčuju“. Naštvala seVy si třeba s kamarádkama půjčujete oblečení? Já si nenechám zničit drahé šaty. Ani levné. Koupila jsem si je já. A nejsem tak bohatá abych si mohla kupovat pořád nové.
Kdyz ti to vadí, tak nepujcuj. Ja když si něco v nouzi pujcim, (třeba tu mikinu), tak na to dávám sakra pozor. Naopak nemam rada, kdyz si neco pujcuje syn, pak trnu, ze to rozbije nebo ztrati a ten, kdo pujcil, bude smutny. A s tou odsavackou mi to az tak nehygienicke nepripada, ja mela pujcenou od kamaradky pres pul roku a vracela jsem ji vysterilizovanou a vypucovanou. Znám třeba ženy, které si půjčují epino balónek
a jídlo si pujcujeme v ulici běžně, třeba bobkový list a vracím přesně to, co jsem si půjčila a stejně tak sousedky vrací nám.
Věci půjčuju nerada, právě proto, že se často nevrací nebo je složitě několik měsíců vymáhám
Zkušenost mám hlavně s knížkama. Naštěstí po mě nikdo nic moc nechce ![]()
A co se týče dětí…je nějak zažité, že děti musí svoje věci půjčovat. Ale proč by musely? Pokud si dcera s něčím zrovna hraje, tak ji rozhodně nenutím věc půjčit, ať už je to pískoviště nebo dětská herna. Pokud si např. do herny přinese svoji panenku, tak nevidím důvod, proč by ji měla půjčovat ostatním.
Takže nevidím důvod, proč bys měla být divná. Jednou to jsou tvoje věci a ne veřejný majetek.
Půjčovala jsem kamarádce a švagrovým dětské oblečení (obyč, ne třeba novou zimní bundu), kamarádce nějaké těhotenské oblečení a vše se vrátilo v pohodě. Sousedům občas půjčíme nářadí a tak, taky pohoda, ještě něco dostaneme. Co bych nechtěla půjčit a už jsem to i odmítla je sportovní vybavení, kolo, lyže apod., to máme celkem drahé a nechci, aby mi ho někdo zničil.
U toho jídla, když je to třeba kilo mouky, tak bych čekala, že vrátí tu stejnou. Když je to trochu, tak bych vrácení nečekala. Třeba to není záměr, třeba nechápe, že dražší může být i lepší.
Já půjčuji jen věci u kterých je mi jedno jak budou vypadat. A sama se snažím si pokud možno nic nepůjčovat
@jdukolem To máš pravdu, jenomže já neumím být až tak „drsná ". Na podložku jsem se ozvala, načež mi řekla že to tam bylo, že o ničem neví. Kvůli takovým a dalším věcem jsem s touhle paní kamarádství omezila. Je vyčůraná až až.
Kamarádka s mikinou je moc milá, ale asi to má taky jinak. Prostě mi na konci vycházky mikinu vrátila, flek neřešila (věděla o něm a říkala "jéé..snad jsem to neudělala já“) Nechtěla jsem se s ní o tom dohadovat, ale bylo mi to jasné, protože mikča byla čistá a neměla jsem ji ani na sobě jen pod kočárem. Ale jak to dokážeš když jsem přímo neviděla jak ji špiní.
A třeba knížky nepůjčuji nikomu, kromě mojí mamky, mám sbírku docela vzácných kousků, takže se už našlo pár takových, kteří chtěli půjčit, ale prostě ne. Jednou jedinkrát jsem půjčila tehdejšímu příteli svou oblíbenou knihu a vrátila se mi s roztrženým obalem a rozjetá
od té doby mě ani nehne.
Pujcuji a je mi pujcovano…teda u veci jako mouka atd, to fungovalo hodne u nasich (myslim kdyz jsem byla dite) a nikdy se to nebralo jako pujcovani…kdyz nekdo nutne potreboval, tak zatukal u sousedu a bylo…a asi mam slusne vychovane kamaradky, nikdo mi nic neznicil, stejne tak jako mne prijde normalni davat na pujcene veci pozor a kdyz se nedejboze neco stane, tak se mininalne omluvim nebo nabidnu kompenzaci.