Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
není tady někdo kdo by mi mohl poradit? Mám půlroční dceru a 2,5 letého syna. Začala jsem dávat syna do jeslí a samozřejmě domu nosí nemoci, zatím jsou to jenom rýmy, ale malá to od něj pořád chytá. TAk nějak jsem s tím počítala, ale nemyslela jsem si, že bude rýma střídat rýmu. Chci se zeptat jak moc můžou půlročnímu dítěti vadit neustálé rýmy. Malá sice není nějaká víc neklidná, občas chrčí nebo kašle, teploty nemá. U staršího dítěte bych si řekla, že si tím musí projít, ale u takto malého dítěte si tim jistá nejsem. Bojím se aby z neustálých nachlazení neměla potom chronickou rýmu nebo záněty průdušek. Uvítám i zkušenosti jiných matek, které začnou dávat starší dítě do dětského kolktivu. Děkuji za odpovědi
Ahojky Ibu,
mam presne ten samy problem. Co zacal Roderick chodit v zari do skolky, ma kazdy mesic rymu, ted dotahl i kasel (jeho prvni v zivote). Jinak byval v pohode, rymu myval tak 2× do roka. Je fakt, ze me na to dr upozornovala, ze bude casteji nemocny. Bohuzel to od nej chyta i Frederika. Rikam si, ze dokud ji kojim, tak je to v pohode, snazim se otuzovat…
Ale doufam, ze se to nejak upravi samo, Roderick se ve skolce naimunizuje na ostatni deti a bude to dobre.
Mata
Ibu a proč dáváš malého do jeslí? Pokud to není nutné, zdá se mi brzy na to, aby šel do kolektivu. Počkala bych rok. Ale neznám situaci, takže takovou radu asi nečekáš. U kojence do roku i obyčejná rýma může probíhat dramaticky, může být i horečka, navíc kojenec neumí dýchat jinak než nosem, takže ucpaný nos ho dost trápí. Nemůže spát, nemůže sát. U takového miminka by mi časté rýmy vadily. Je fakt ještě malá. Ty jesle bych ještě odložila. Aspoň přes zimu.
Ahoj Ibu,
tak my jsme na tom uplne stejne. mam 2,5letou holcicku, ktera chodi od rijna do jesli a 5m. chlapecka. Ted uz mame zhruba mesic rymu a kasel.Deti si to navzajem predavaji. Nikolka je vice odolna, asi tim, ze je vetsi, zatim my doktorka nerikala, ze by to bylo nejake spatne pro toho mensiho, samozrejme to neni idealni, ale snad se to nejak zvladnem.
Pro jahodu : Ja davam niki do jesli, nebot je rada mezi detmi a ja jsem rada, ze mam dopoledne volny pro lukaska.
pokud zjistis neco, co vam zabira na tu rymu a kasel, tak mi dej prosim vedet, my kombinujeme sinecod, mucosolvan a zatim vysledek nic moc.
pa monca
Ahoj holky,
máme ten samý problém, jsem z toho už zoufalá, dnes malá dostala už druhé ATB za tento měsíc a to ji jsou 3,5měsíce.
Starší dcera - 3 letá začala chodit do školky teĎ v září, když měla malá přesně po šestinedělí. Rýma se nám vleče už 5.týden, je to pech.
Dcerka už ze školky přitáhla virózu, nekončíčí rýmu, kašel a zlatého stafylokoka. Podotýkám, že jsme u doktorky s tou starší dcerou byly naposledy v 1,5letech… přemýšlím, že bych ji ze školky odhlásila, ale vůbec se mi to nechce, hezky se tam adaptovala, je spokojenám, má tam zaplacené kroužky. ..
pa Alusha+2 cácorky