puluvazek a rodičák

3138
24.9.09 21:03

puluvazek a rodičák

Ahoj, snažím se rychle pozjištovat info jak to tedy je. Rodičák zůstává, bez ohledu na výši platu? Dovolena se čerpá podle nároku? Zdrav+soc platí stát (nebo zaměstnavatel?)

Jednalo by se o praci typu homeoffice, čili odpadá odevzdávání dítete do jeslí apod. (což se myslím nesmí)

Je tu prosím někdo kdo to tak má teď? Obávám se že v tom Janota beztak udělá nějaký čoromoro než by to bylo aktuální..přesto díky za odpovědi, klidně anonymně.

J.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
24.9.09 21:09

Ahoj,

rodičák zůstává bez ohledu na výši platu, dovolená podle nároku. Ale to zdravotní a sociální se myslím z toho, co vyděláš, platí (stejně jako daně).

• Citovat
  • Upravit
15326
24.9.09 21:09

Rodičák zůstává, nárok na dovolenou se upraví podle výše úvazku, SP a ZP si platíš sama, pouze u ZP nemáš povinnost doplácet do základu minimální mzdy.
Máš nárok na PN i ošetřovačku.
Pouze u dohody o provedení práce se neodvádí pojistné, ale je jen do 150 hodin ročně. Pak ale není nárok na dávky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3138
24.9.09 21:19
makina píše:
Rodičák zůstává, nárok na dovolenou se upraví podle výše úvazku, SP a ZP si platíš sama, pouze u ZP nemáš povinnost doplácet do základu minimální mzdy.
Máš nárok na PN i ošetřovačku.
Pouze u dohody o provedení práce se neodvádí pojistné, ale je jen do 150 hodin ročně. Pak ale není nárok na dávky.

Díky, tzn pokud probehne návrh nejakého platu, musím počítat s tím, že urcitou částku budu muset odnest na úřad ano?

A jeste pokud mi tedy bude navrzena nejaká hrubá mzda, jak mám vypočítat čistou?Jak se daní.normálně jako by tam ten rodičák nebyl?

zdarec, dik moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
25.9.09 08:13

[ahoj
chodím na poloviční úvazek od 7. měsíce věku dcery, ale pracuju v kanceláři, ona byla buď se mnou nebo u babiček a dostávala jsem rodičák a k tomu mzdu. Mzdu mi stanovili hrubou a čistá se vypočítá tak, že mi odečtou daň, soc a zdr. poj. - vše platí normálně zaměstnavatel, nic si neplatím sama a už to tak funguje dva roky :-)

• Citovat
  • Upravit
879
25.9.09 16:29

Viz Makina, SP , ZP a daně jsou věcí a odpovědností zaměstnavatele - strhne ti je z platu, odvede a ty dostaneš na ruku (účet) čistou mzdu. Makina to asi myslela, že tě placení nemine, ale není to tvoje osobní starost.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3138
25.9.09 20:03

holky díky, ste zlatý :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3138
12.10.09 16:01