Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, snažím se rychle pozjištovat info jak to tedy je. Rodičák zůstává, bez ohledu na výši platu? Dovolena se čerpá podle nároku? Zdrav+soc platí stát (nebo zaměstnavatel?)
Jednalo by se o praci typu homeoffice, čili odpadá odevzdávání dítete do jeslí apod. (což se myslím nesmí)
Je tu prosím někdo kdo to tak má teď? Obávám se že v tom Janota beztak udělá nějaký čoromoro než by to bylo aktuální..přesto díky za odpovědi, klidně anonymně.
J.
Ahoj,
rodičák zůstává bez ohledu na výši platu, dovolená podle nároku. Ale to zdravotní a sociální se myslím z toho, co vyděláš, platí (stejně jako daně).
Rodičák zůstává, nárok na dovolenou se upraví podle výše úvazku, SP a ZP si platíš sama, pouze u ZP nemáš povinnost doplácet do základu minimální mzdy.
Máš nárok na PN i ošetřovačku.
Pouze u dohody o provedení práce se neodvádí pojistné, ale je jen do 150 hodin ročně. Pak ale není nárok na dávky.
makina píše:
Rodičák zůstává, nárok na dovolenou se upraví podle výše úvazku, SP a ZP si platíš sama, pouze u ZP nemáš povinnost doplácet do základu minimální mzdy.
Máš nárok na PN i ošetřovačku.
Pouze u dohody o provedení práce se neodvádí pojistné, ale je jen do 150 hodin ročně. Pak ale není nárok na dávky.
Díky, tzn pokud probehne návrh nejakého platu, musím počítat s tím, že urcitou částku budu muset odnest na úřad ano?
A jeste pokud mi tedy bude navrzena nejaká hrubá mzda, jak mám vypočítat čistou?Jak se daní.normálně jako by tam ten rodičák nebyl?
zdarec, dik moc
[ahoj
chodím na poloviční úvazek od 7. měsíce věku dcery, ale pracuju v kanceláři, ona byla buď se mnou nebo u babiček a dostávala jsem rodičák a k tomu mzdu. Mzdu mi stanovili hrubou a čistá se vypočítá tak, že mi odečtou daň, soc a zdr. poj. - vše platí normálně zaměstnavatel, nic si neplatím sama a už to tak funguje dva roky ![]()
Viz Makina, SP , ZP a daně jsou věcí a odpovědností zaměstnavatele - strhne ti je z platu, odvede a ty dostaneš na ruku (účet) čistou mzdu. Makina to asi myslela, že tě placení nemine, ale není to tvoje osobní starost.
Eva