Punkce - odebrání vajíček

647
4.9.14 12:09

Punkce - Odebrání vajíček

Ahoj holky chtěla jsem se zeptat včera jsem byla na odběru vajíček…Nevíte po jaké době můžu spát s partnerem?? :) Díky za rady :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
647
4.9.14 13:48

Nikdo nevíte???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.1.15 21:07

Velikost folikulů před OPU

Dobrý večer děvčata,

předem se omlouvám za anonym z osobních důvodů. Minulý rok v listopadu jsem podstupovala ivf-bohužel neúspěšně.
Na prvním UTZ před punkcí doktor viděl cca 19folikulů. Jenže Ovitrelle mi dala až když měl folikul 23mm a někde jsem četla, že to je pozdě. Při punkci odebrali pouze 9folíků což mi rozum nebere.

Co si o tom prosím myslíte? Jsou obavy zbytečné

• Citovat
  • Upravit
2611
14.1.15 21:10
@Anonymní píše:
Dobrý večer děvčata,

předem se omlouvám za anonym z osobních důvodů. Minulý rok v listopadu jsem podstupovala ivf-bohužel neúspěšně.
Na prvním UTZ před punkcí doktor viděl cca 19folikulů. Jenže Ovitrelle mi dala až když měl folikul 23mm a někde jsem četla, že to je pozdě. Při punkci odebrali pouze 9folíků což mi rozum nebere.

Co si o tom prosím myslíte? Jsou obavy zbytečné

Není možné, že jich odebrali 19 a zralých jich bylo pouze 9?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.1.15 21:15

@pajisek90 Bohužel ne ve zprávě přímo stojí odebráno 9folikulů z toho 5zralých.
Při 1.IVF byl odkad před punkcí cca15folikulů a odebráno bylo 12. To je mi jasné, že to nejde odhadnout přesně, ale přitom druhém mi to příjde divné a ještě když jsem četla, že na OPU 23mm je moc. Myslím, že popraskaly :roll:
Pokud by to tak bylo určitě se chci v CAR optat. Jen potřebuji získat i nějaké informace od jiných uživatelek ať neplaším zbytečně

• Citovat
  • Upravit
2611
14.1.15 21:20
@Anonymní píše:
@pajisek90 Bohužel ne ve zprávě přímo stojí odebráno 9folikulů z toho 5zralých.
Při 1.IVF byl odkad před punkcí cca15folikulů a odebráno bylo 12. To je mi jasné, že to nejde odhadnout přesně, ale přitom druhém mi to příjde divné a ještě když jsem četla, že na OPU 23mm je moc. Myslím, že popraskaly :roll:
Pokud by to tak bylo určitě se chci v CAR optat. Jen potřebuji získat i nějaké informace od jiných uživatotvirelleelek ať neplaším zbytečně

Myslím, že mě píchali otvirelle, když měli vajíčka 18-20mm. Je možně, že ti popraskaly. Zkus se na to zeptat v CAR

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.1.15 21:27

@pajisek90 no tak to je docela rozdíl, že mě nechaly až do 23mm :(
Moc děkuju za reakci

• Citovat
  • Upravit
5667
14.1.15 21:30

Ja mela při opu i 24mm :nevim: Myslím ze bylo teda jen jedno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2611
14.1.15 21:35
@Anonymní píše:
@pajisek90 no tak to je docela rozdíl, že mě nechaly až do 23mm :(
Moc děkuju za reakci

Možná ti tady někdo napíše, že je to normální, já podstoupila IVF jen jednou, takže moc zkušeností nemám ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68995
14.1.15 22:15

Takhle, u IVF je naprosto normalni, ze folikuly nedozravaji zcela rovnomerne. Ty nejvetsi maji uz 20, mensi treba 14 a pak je na uvazeni lekare, kdy Ovitrelle pichnout? Kdyz jsou zrale ty nejvetsi, ale v tech mensich nejspis budou vajicka jeste nezrala, nebo pockat, az dozraji ty mensi a vetsi holt prerostou? Najit nejaky zlaty stred je jedno z umeni, kteri doktori ovladaji, nekdy to klapne, nekdy ne.
Dalsi vec je, ze pri klasickem IVF se vzdy picha neco, co zabrani samovolnemu prasknuti folikulu. U dlouhych protokolu zastavovaci injekce zpocatku, u kratkych se dopichavaji zastavovacky prubezne nebo ke konci, ale proste ac by normalne folikul pri 23 mm prasknul, pri IVF se tomu stane prave az po pichnuti Ovitrelle. Proto je dulezite, aby byl odber po 36 hodinach od jeho pichnuti a nikoliv treba az po 40, pak by se mohlo stat, ze to predcasne popraska.
Dalsi vec je, jestli ti punktovali 9 folikulu nebo ziskali 9 vajicek? To prve by opravdu bylo pri predchozim odhadu 19 dost zvlastni, napada me opet jen velka nerovnomernost, ono 19 folikulu muze byt ve velikosti 10-25 mm a ty 10mm ani nenapichavaji, protoze sance na zrale vajicko je prakticky nulova, popr. nejaky jiny duvod. Naopak verze zisku jen 9 vajicek z 19 folikulu neni vubec nic neobvykleho, kolikrat je jich hromada bez vajicka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68995
14.1.15 22:22

Kdyz to po tobe znovu ctu, opravdu mluvis o folikulech, kdyz se zminujes, kolik jich bylo zralych? Pojem zraly folikul mi nejak nic nerika, zralost se vyjadruje az ve vztahu k vajicku (oocytu). To, co se vidi predem na ultrazvuku, je folikul, ktery muze a nemusi vajicko obsahovat, to se zjisti az pri punkci.
Pokud vezmu sve prvni IVF, odsali mi 12 folikulu a v nich bylo jen 6 vajicek. Pri druhem IVF 13 folikulu a 10 vajicek.
Pri predposlednim pokusu si pamatuju, jak ze me byla dr. nestastna, protoze folikuly byly hrozne nerovnomerne, nejmensi mely 14 mm, nejvetsi 20. Rikala, ze by na ty 20 uz Ovitrelle pichla, ale zamerne tomu da jeste o den vic casu, at staci dojit i ty mensi, ze tem vetsim se nic nestane, kdyz mam v sobe zastavovacky. A fakt je, ze z tech „prerostlych“ folikulu byla nejspis vajicka zrala, z ostatnich ne, kdyz mi pak v dalsim pokusu pichli Ovitrelle na folikuly 19-20 mm, bylo v nich nezrale uplne vsecko :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.