Quinoa - tradiční jihoamerická plodina

Anonymni
16.1.09 00:28

Quinoa

Chtěla bych se zeptat, jestli někdo z vás vaříte quinou a jak a k čemu. Dneska jsem se snažila - namočila ji přes noc kvůli saponinům, vyměnila vodu a uvařila cca 20 minut a furt to nebylo měkké a navíc to mělo velmi zvláštní pach.
Smíchala jsem to s jablečnou přesnídávkou a syn si dal dost, zato já ne a že sním skoro všechno.
Snažím se mu obohatit jídelníček, protože nesmí mléko.
Máte někdo zkušenosti?

Za případné rady moc díky.

  • Nahlásit
  • Citovat
Napsat příspěvek

Reakce:

99
16.1.09 09:13
  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Efa
208
16.1.09 09:59

Ahoj,
quinou varim stejne jako ryzi. Malemu ji micham s ruznou zeleninou, nebo jako prilohu samostatne nebo +ryze, cervena cocka, pohanka. Ruzne kombinace. Misto ryze ji varim i nam dospelakum a chutna moc. Predem ji nenamacim, maximalne sparim pred varenim a varim cca tech 15-20 minut.

Lendul, Tve stranky jsou super. Vzdy tam hledam inspiraci. Diky za ne! :potlesk:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
99
16.1.09 12:23

Jejda, teď jsem si všimla, že recepty by neměly obsahovat mléko a dva recepty jsou se smetanou. :oops:

V tom případě lze smetanu nahradit rostlinnou smetanou nebo nějakou obilnou náhražkou mléka (rýžové, sójové, pohankové, …)

Efi, díky za pochvalu, ta vždycky potěší! :)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1264
16.1.09 15:16

Ahoj Lendul
prosim te nevis od kdy muze kojenec kus kus,pohanku a spaldu?A jestli kus kus muze byt celozrnny?
Uvitam jakekoliv rady v oblasti vareni ze „zrni“ 8) pro kojence.Male delam jahly a bily kuskus a ryzovou kasi kterou miluje.
Kdyby mel nekdo tip na knizku nebo stranky o vareni ze vsech techto surovin,predem diky.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
99
16.1.09 17:39

Mikulenko,

začnu pohankou, tu může kojenec prakticky od počátku, protože je bezlepková, lepší bude asi začít pohankovou moukou.

Kuskus a špaldu až tehdy, když dítko přejde na lepek. Sice se to doporučuje někdy dokonce až od roka, ale to je podle mě zbytečné. My jsme dávali holkám lepek už někdy v 6,5 měsících a bylo vše v pohodě. Záleží samozřejmě na každém dítěti, naše holky nejsou naštěstí zatížené žádnou alergií.

Celozrnný kuskus ale raději ještě několik měsíců ne, raději s tím začít až někdy kolem 18.měsíce. Já jsem teda našim cácorám začala dávat celozrnné těstoviny, kuskus a mouku už někdy kolem 15.měsíce a taky to bylo ok. :wink:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1264
16.1.09 17:48

Diky za odpoved,trochu jsem se lekla ani jsem nevedela ze kuskus obsahuje lepek :oops: ja se porad bala zacit a tak jsem uz davno zacala aniz bych o tom vedela :roll: 8) S celozrnnym tedy jeste pockam.
A jak je to s hnedou ryzi?Tady jsou treba vsechny sklenicky od6mesicu s hnedou ryzi-ne s bilou,nevim jestli je ta ryze hneda proto ze neni zbavena slupek a je tedy celozrnna(?)nebo je to u ryze uplne jinak…
diky

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
99
16.1.09 18:05

Mikul,

možná je tam u vás myšleno hnědou rýží něco jiného než tady v Čechách… nevím. Netuším, jaké druhy rýže se prodávají v Kanadě.

Mně přijde výraz „hnědá rýže“ jako taková ta úplně neloupaná, tedy Natural, tu bych teda nejedla ani já. Přijde mi taková hodně tuhá a těžko stravitelná. My kupujeme rýži parboiled, Tobě to určitě nemusím překládat. :wink: Zachovává si v sobě téměř všechny výživné látky neloupané rýže a je mnohem jemnější a prostě chuťově lepší. S tou bych ale také asi ještě počkala, aspoň tak do roka.

Měj se moc hezky! :)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1264
16.1.09 22:28

Taky nechapu co je tim mysleno,ale ja treba varim „brown rice“ i nam uz par roku a chutna nam :D davam dodelat do perin a je fakt dobra…parboiled taky delam,obcas to smicham dohromady…
Ted jsem videla i kasi od 6 mesicu z hnede,ale prave tady davaji i jine veci ktery bych ja jeste nedala,tak se obcas snazim zjistit co je co 8)
Ve sklenickach od 6 mesicu je brown rice flour…
diky za odpovedi :P V

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
mmonica
7.8.11 17:47

Ahoj, prosim vas kdo mate zkusenosti, jak presne pripravit kasi z quinoi ? Jde mi o to, ze nekde se uvadi pouze proplachnout vodou a varit, nekde zas pisi, ze se musi predem namocit, jinde tvrdi sparit.
Tak jak to vlastne je ??
Diky

  • Nahlásit
  • Citovat
27303
7.8.11 19:49

Já vařím quinou jako přílohu nebo s ní zahušťuju polívku. Vařím jako rýži, čili propláchnu a hodím se zeleninou do vody a vařím cca 15 minut. Uvaří se se zeleninou a vtáhne vodu, takže to parádně zahustí. Samostatně jako přílohu vařím stejně, propláchnu, do lehce osolené vody, 15 min. vařím a pak promíchám s lžičkou oliv. oleje.
Je to tak psané i v návodu na sáčku - propláchnout a dát vařit na 15 minut jako rýži.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Ivi
1839
7.8.11 19:53

Ahoj,

přihřála bych si s dovolením polívčičku.

Zkusila jsem uvařit quinou, ale byla hodně hořká. Nevíte, čím to může být?
Dělala jsem ji podle návodu na pytlíku - propláchnout a vařit. V podstatě jako rýži…

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
27303
7.8.11 19:56

jej, tak to nevím :nevim: ona má specifickou chuť, ale hořká mi nepřišla nikdy.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama