Rada ohledně vyplacení dovolené

138
4.9.14 23:03

rada ohledně vyplacení dovolené

Holky prosím vás, kdo tomu rozumíte, pobírala jsem mateřskou na druhé dítě a v práci mě nahlodali že mám tímpádem nárok na vyplacení dovolené, je to možný? Já jen jestli s tim mám počítat nebo se mohli seknout?

Příspěvek upraven 04.09.14 v 23:08

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5418
4.9.14 23:04

@Bexi ná rok máš pokud jsi měla PMM, tak to se počítá jako odpracovaná doba

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101648
4.9.14 23:09

@Bexi Mají pravdu, když napíšeš termín PPM, tak ti přibližně řeknu i na kolik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
138
4.9.14 23:09

Jj PMM jsem měla, ta mi akorát končí a budu pobírat Rodičovský příspěvek…aha takže ta doba na metřský se počítá jako odpracovaná, zajimavý:))…a neíte podle čeho se vypočítavá kolik by to mohlo být?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
914
4.9.14 23:10

Ano mas narok. Materska se pocita jako kdybys pracovala takze ti vznikne narok na dovolenou.Kdyz mi skoncila materska tak jsem do prace posilala dopis, ze zadam o cerpani dovolene.Jak jsem ji vycerpala poslali mi za ni penize.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
138
4.9.14 23:10

Termín? vím kdy my vyprší jestli to stčí…ale kdy sem nastupovala si nepamatuju:(…končí mi 17.9

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
138
4.9.14 23:12

Holky promiňte za ty děsný překlepy, nějak nám ta klávesnice vynechává :/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5418
4.9.14 23:13

@Bexi nejsem si 100% jistá, ale měla bys mít nárok na dovolenou, jako když jsi byla v práci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101648
4.9.14 23:14

@Bexi Tak to bys měla mít nárok na celou dovolenou za rok 2014 :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
138
4.9.14 23:20

Děkuju!

Příspěvek upraven 07.06.15 v 22:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4724
4.9.14 23:53

@Bexi nárok máš, proplatí ti celou dovolenou za rok, kterou máš ve smlouvě (20 dní nejčastěji) a pozor, musíš o to písemně zaměstnavatele požádat a napsat nejlépe, že „žádáš o vyčerpání svého celého nároku řádné dovolené a to bezprostředně mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou“, jinak se pak může stát, že to bude krácené.. žádost dodat před koncem mateřské, máš to tak tak, neodkládat :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
912
5.9.14 06:05

Opravdu to tak je..za daný kalendářní rok, pokud máš „odpracovaných“ alespoň 60 dnů, vzniká nárok na celou dovolenou za ten dabý rok. Do odpracovaných dnů se počítají i dny na mateřské dovolené.
Zákoník práce: § 212
(1) Zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená za kalendářní rok, popřípadě její poměrná část, jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku.

§ 216
(2) Pro účely dovolené se za výkon práce nepovažuje doba zameškaná pro důležité osobní překážky v práci, pokud nejsou uvedeny v prováděcím právním předpisu (§ 199 odst. 2). Doba čerpání mateřské dovolené a doba, po kterou zaměstnanec čerpá rodičovskou dovolenou do doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou a doba pracovní neschopnosti vzniklé v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání vzniklého při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním, se pro účely dovolené posuzuje jako výkon práce

Teď je jen důležité vědět, jak je to u tvého zaměstnavatele. Někteří zaměstnavatelé celou dovolenou proplatí a neřeší její čerpání, tudíž ihned po mateřské nastupuješ rodičovskou a od zaměstnavatele ti přijdou jen peníze za dovolenou..někde toje tak, že ti skončí mateřská, začneš čerpat dovolenou a až po skončení dovolené ti začíná běžet rodičák. Tohle si ale budeš muset nutně zjistit, jelikož o vše si musíš písemné požádat u zaměstnavatele a následně domluvit termíny na pracáku.
Snad máš v pohodě mzdovku nebo personalisty, kteří ti poradí. Bohužel v dnešní době velká spousta zaměstnavatelů hřeší na to, že tyhle věci maminky vůbec neví - samozřejmě tím porušují zákon :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101648
5.9.14 07:52
@kaluta píše:
Teď je jen důležité vědět, jak je to u tvého zaměstnavatele. Někteří zaměstnavatelé celou dovolenou proplatí a neřeší její čerpání, tudíž ihned po mateřské nastupuješ rodičovskou a od zaměstnavatele ti přijdou jen peníze za dovolenou..někde toje tak, že ti skončí mateřská, začneš čerpat dovolenou a až po skončení dovolené ti začíná běžet rodičák. Tohle si ale budeš muset nutně zjistit, jelikož o vše si musíš písemné požádat u zaměstnavatele a následně domluvit termíny na pracáku.
Snad máš v pohodě mzdovku nebo personalisty, kteří ti poradí. Bohužel v dnešní době velká spousta zaměstnavatelů hřeší na to, že tyhle věci maminky vůbec neví - samozřejmě tím porušují zákon :(

Tak tohle je pěkná blbost, dovolená nelze za trvání pracovního poměru proplatit, vždy se čerpá, tedy to tak probíhá u všech zaměstnavatelů stejně! To jesti si současně s tím už člověk požádá o rodičák na UP je čistě jeho věc a zaměstnavatel s tím nemá nic společného, ani není třeba se s ním o tom domlouvat.
A ad porušování zákona - pokud si žena o dovolenou nepožádá, tak zaměstnavatel není povinen ji upozorňovat na to, že může a rozhodně tím žádný zákon neporušuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
912
5.9.14 08:43

@j.a.n.i1 Použila jste málo vykřičníků při své reakci na můj příspěvek.. No to je jedno.. Beru to dle své zkušenosti a del toho jak to funguje u mého seriozního zaměstnavatele..Samozřejmě je výhodnější si o RP zažádat až po skončení řádné dovolené, jelikož ji prostě maminka začne čerpat později..Že.. O serióznosti jsem mluvila v tom smyslu, že když žena o tomto neví, o dovolenou si nepožádá, tak je zaměstnavatel potom oprávněn nějakým způsobem nárok krátit. No vidím, že se vždy najde nějaká…co místo aby poradila..poučuje druhé a zřejmě patří mezi ty super mzdové účetní nebo zaměstnavatele, co to radši maminám neříká, aby ušetřili každou korunku že.

Takže zakladatelko takto, nárok máš, domluv se jen v práci. Toť vše z mého snažení někomu alespoň trochu poradit. Hezký den :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101648
5.9.14 09:08

@kaluta To, že je samozřejmě výhodnější si zažádat o RP až po dovolené nemusí být vždy pravda, respektive nějak mi nenapadá případ kdy by to výhodnější bylo…
A serioznost a porušování zákona jsou 2 dost diametrálně odlišné věci a tys nic o serioznosti nepsala, tvrdila si, že tím porušují zákon.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí