Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky prosím vás, kdo tomu rozumíte, pobírala jsem mateřskou na druhé dítě a v práci mě nahlodali že mám tímpádem nárok na vyplacení dovolené, je to možný? Já jen jestli s tim mám počítat nebo se mohli seknout?
Příspěvek upraven 04.09.14 v 23:08
@Bexi ná rok máš pokud jsi měla PMM, tak to se počítá jako odpracovaná doba
@Bexi Mají pravdu, když napíšeš termín PPM, tak ti přibližně řeknu i na kolik.
Jj PMM jsem měla, ta mi akorát končí a budu pobírat Rodičovský příspěvek…aha takže ta doba na metřský se počítá jako odpracovaná, zajimavý:))…a neíte podle čeho se vypočítavá kolik by to mohlo být?
Ano mas narok. Materska se pocita jako kdybys pracovala takze ti vznikne narok na dovolenou.Kdyz mi skoncila materska tak jsem do prace posilala dopis, ze zadam o cerpani dovolene.Jak jsem ji vycerpala poslali mi za ni penize.
Termín? vím kdy my vyprší jestli to stčí…ale kdy sem nastupovala si nepamatuju:(…končí mi 17.9
Holky promiňte za ty děsný překlepy, nějak nám ta klávesnice vynechává :/
@Bexi nejsem si 100% jistá, ale měla bys mít nárok na dovolenou, jako když jsi byla v práci
@Bexi Tak to bys měla mít nárok na celou dovolenou za rok 2014 ![]()
@Bexi nárok máš, proplatí ti celou dovolenou za rok, kterou máš ve smlouvě (20 dní nejčastěji) a pozor, musíš o to písemně zaměstnavatele požádat a napsat nejlépe, že „žádáš o vyčerpání svého celého nároku řádné dovolené a to bezprostředně mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou“, jinak se pak může stát, že to bude krácené.. žádost dodat před koncem mateřské, máš to tak tak, neodkládat ![]()
Opravdu to tak je..za daný kalendářní rok, pokud máš „odpracovaných“ alespoň 60 dnů, vzniká nárok na celou dovolenou za ten dabý rok. Do odpracovaných dnů se počítají i dny na mateřské dovolené.
Zákoník práce: § 212
(1) Zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená za kalendářní rok, popřípadě její poměrná část, jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku.
§ 216
(2) Pro účely dovolené se za výkon práce nepovažuje doba zameškaná pro důležité osobní překážky v práci, pokud nejsou uvedeny v prováděcím právním předpisu (§ 199 odst. 2). Doba čerpání mateřské dovolené a doba, po kterou zaměstnanec čerpá rodičovskou dovolenou do doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou a doba pracovní neschopnosti vzniklé v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání vzniklého při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním, se pro účely dovolené posuzuje jako výkon práce
Teď je jen důležité vědět, jak je to u tvého zaměstnavatele. Někteří zaměstnavatelé celou dovolenou proplatí a neřeší její čerpání, tudíž ihned po mateřské nastupuješ rodičovskou a od zaměstnavatele ti přijdou jen peníze za dovolenou..někde toje tak, že ti skončí mateřská, začneš čerpat dovolenou a až po skončení dovolené ti začíná běžet rodičák. Tohle si ale budeš muset nutně zjistit, jelikož o vše si musíš písemné požádat u zaměstnavatele a následně domluvit termíny na pracáku.
Snad máš v pohodě mzdovku nebo personalisty, kteří ti poradí. Bohužel v dnešní době velká spousta zaměstnavatelů hřeší na to, že tyhle věci maminky vůbec neví - samozřejmě tím porušují zákon ![]()
@kaluta píše:
Teď je jen důležité vědět, jak je to u tvého zaměstnavatele. Někteří zaměstnavatelé celou dovolenou proplatí a neřeší její čerpání, tudíž ihned po mateřské nastupuješ rodičovskou a od zaměstnavatele ti přijdou jen peníze za dovolenou..někde toje tak, že ti skončí mateřská, začneš čerpat dovolenou a až po skončení dovolené ti začíná běžet rodičák. Tohle si ale budeš muset nutně zjistit, jelikož o vše si musíš písemné požádat u zaměstnavatele a následně domluvit termíny na pracáku.
Snad máš v pohodě mzdovku nebo personalisty, kteří ti poradí. Bohužel v dnešní době velká spousta zaměstnavatelů hřeší na to, že tyhle věci maminky vůbec neví - samozřejmě tím porušují zákon
Tak tohle je pěkná blbost, dovolená nelze za trvání pracovního poměru proplatit, vždy se čerpá, tedy to tak probíhá u všech zaměstnavatelů stejně! To jesti si současně s tím už člověk požádá o rodičák na UP je čistě jeho věc a zaměstnavatel s tím nemá nic společného, ani není třeba se s ním o tom domlouvat.
A ad porušování zákona - pokud si žena o dovolenou nepožádá, tak zaměstnavatel není povinen ji upozorňovat na to, že může a rozhodně tím žádný zákon neporušuje.
@j.a.n.i1 Použila jste málo vykřičníků při své reakci na můj příspěvek.. No to je jedno.. Beru to dle své zkušenosti a del toho jak to funguje u mého seriozního zaměstnavatele..Samozřejmě je výhodnější si o RP zažádat až po skončení řádné dovolené, jelikož ji prostě maminka začne čerpat později..Že.. O serióznosti jsem mluvila v tom smyslu, že když žena o tomto neví, o dovolenou si nepožádá, tak je zaměstnavatel potom oprávněn nějakým způsobem nárok krátit. No vidím, že se vždy najde nějaká…co místo aby poradila..poučuje druhé a zřejmě patří mezi ty super mzdové účetní nebo zaměstnavatele, co to radši maminám neříká, aby ušetřili každou korunku že.
Takže zakladatelko takto, nárok máš, domluv se jen v práci. Toť vše z mého snažení někomu alespoň trochu poradit. Hezký den ![]()
@kaluta To, že je samozřejmě výhodnější si zažádat o RP až po dovolené nemusí být vždy pravda, respektive nějak mi nenapadá případ kdy by to výhodnější bylo…
A serioznost a porušování zákona jsou 2 dost diametrálně odlišné věci a tys nic o serioznosti nepsala, tvrdila si, že tím porušují zákon.