Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky, řešili jste to teď některá, jsem do 6. září na rodičáku, smlouvu u zaměstnavatele mám na neurčito, ale kvůli hlídání dítěte se tam už vrátit nemůžu takže musím smlouvu ukončit a registrovat se na ÚP. Tam mi řekli, že aby se mi počítala podpora z platu ze zaměstnání tak si musím nejméně jeden den zajít odpracovat a mít to potvrzené, je to tak? Známá mi říkala, že je to více dní tak se ptám.
Řešila jsem teď to samé, jdu na dva dny, ale stačí i jeden, ÚP se prý bude vyptávat jak to, že na den dva to šlo a dál to nejde. Tak mít připraven nějaký vhodný argument. A je nutné dorazit na ÚP do tří dnů od výpovědi, jinak se to počítá zas z rodičáku.
Ahoj, já to měla také tak. V červenci jsem po rok neplaceném volnu dala výpověď. Syn se narodil 24.7. a sama účetní mi řekla, že mi to ukončí k 25.7.,abych měla nárok na podporu. Do práce jsem nastoupit nemusela a dokonce za den v práci dostala výplatu
,což se po roce bez peněz hodilo. Na ÚP se mne nikdo neptal z jakého důvodu či proč, jen jestli to nebylo ukončeno kvůli nemoci. Teď se ale biju do hlavy, že jsem se na pracák hlásila
,původně jsem chtěla pokračovat jako osoba pečující o dítě do 7 let. Kvůli podpoře mi o pár stovek nevyjde odpočet na manželku v příštím roce, neb mám už od půlky září novou práci.
Příspěvek upraven 01.09.14 v 09:11
Ano, minimum je 1 den, ale samozřejmě záleží hodně na tom, zda bude souhlasit zaměstnavatel…
Zaměstnavatel byl se mnou spokojený tak to prý není problém. Kdyby se ptali tak to nějak holt vysvětlí, že jiné hlídání už nemám, manžel jezdí mimo republiku.
Holky a pokud tedy nastoupím aspoň na ten jeden den je pak rozdíl v tom když budu mít výpověď dohodou nebo musím mít jinou formu výpovědi?
@RadkaOR Může být dohoda, ale musí v ní být uveden vážný důvod tedy nezbytná osobní péčeo ddítě do 4 let.
Děvčata prosím, potřebovala bych poradit. Končí mi „rodičák“, nastupuju jako osvč a nejsem z toho vůbec moudrá.
Fakta jsou taková, že dítěti bylo pár dní zpět 3 roky. V prosinci jsem dostala poslední výplatu rodičáku, tzn. vyčerpala jsem 220tis. dávky.
Potud je mi to jasný ![]()
A teď. Od 1/1 budu mít živnosťák (budu si ho ale zařizovat až v průběhu ledna - bylo mi řečeno, že to lze "zpětně). Jde mi o to mezidobí od toho 26/12 do konce roku. Nerada bych, aby mi pak přišly nějaké upomínky, že jsem v tu dobu neměla zaplacené pojištění nebo tak něco.
Na pracáku mne nechtějí zaregistrovat
Na pojišťovně mně řekli, že to nemusím vůbec řešit, že pojistné za mě platí stát do 4 let věku dítěte. Je to tak?
Nevím proč mi to pořád přijde nějaký divný
Je mi jasné, že délka rodičovské dovolené a výplaty rodičovského příspěvku se nerovná, ale.. ![]()
Tohle ti řekli na pojišťovně? Ale to jsi byla na OSSZ, ne? Protože péče o dítě do 4 let se započítává jako náhradní doba sociálního pojištění. Teď si nejsem jistá, jestli za tebe stát zaplatil pojištění i za prosinec, když jsi sice dostala výplatu RP, ovšem dávka náležela pouze do listopadu. Zavolej na zdravotní pojišťovnu, oni ti řeknou. Kdyžtak se za prosinec nahlásíš jako osoba pečující o dítě do 7 let.
@Raduš.ka44 tohle mi řekli na zdravotní pojišťovně i na pracáku. Že nemusím dělat nic
Mě to furt nějaký divný ![]()
@Anonymní píše:
@Raduš.ka44 tohle mi řekli na zdravotní pojišťovně i na pracáku. Že nemusím dělat nicMě to furt nějaký divný
Tak že nemusíš dělat nic není pravda, měla bys tam nahlásit tu kategorii péči o dítě do 7 let, ale je možný, že už to tam někdo předtím nahlásil blbě a máš ji tam, pak by to byla pravda, že nemusíš dělat nic.
Ale po založení ŽL to tam musíš nahlásit a tedy od ledna už budeš sociální platit a zdravotní podle toho, zda budeš mít dítko nacelý den ve školce nebo ne.
@j.a.n.i1 děkuji, ano s tím počítám, že po založení žl si udělám kolečko po úřadech, jde mi jen o těch pár dní do konce roku, aby tam nebylo nějaké hluché okno. Tím jak mi to úřednice vysvětlovaly, tak mě moc nepřesvědčily, ale kupodivu se shodly. Ještě jednou si tam asi zajdu, pro jistotu ![]()
Jo a jen tak mimochodem, nejde o pár dní v prosinci, ale o celý, protože pokud si poslední rodičák dostala v prosinci, tak ten byl za listopad a tedy už od 1. prosince jsi „bezprizorní“.