Rada pro nespavce

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
453
9.4.12 11:31

Rada pro nespavce

Zdravím maminky všech spících ale hlavně nespících miminek!!! :hug:
Ráda bych se podělila o způsob, jak jsme naučili našeho chlapečka spinkat samotného ve své postýlce, ve svém pokojíčku a celou noc.
Měli jsme problém, ale říkali jsme si, že je to naše miminko a musíme pro něj udělat vše co je i není v našich silách. Tak jsme při usínání chovali, houpali, kojili, nosili, skákali na míči, zpívali, povídali, dělali pšššššššššššššš, to vše i několikrát za noc, o tom, že se po položení do postýlky hned probíral ani nemusím mluvit, ale spánek se ještě zhoršoval, zatímco dřív byl schopný spát třeba i 4-5 v kuse, v 9M už to bylo neúnosné, nechávala jsem si ho u sebe v posteli, byl vzhůru každou chvíli, pořád přisátý k prsu…někdy jsem zkoušela vracet do postýlky, ale to bylo vždy hned zle.
Pak nás čekala kontrola u neurologa (tam chodíme už jen preventivně, z počátku kvůli větší hlavě). Zeptal se mne, jak to máme se spánkem a když jsem mu to vylíčila, řekl, že si na to máme dát pozor a pokusit se to noční kojení ukončit. Že dítě po 6M už pít v noci opravdu nepotřebuje a je to spíš jen ten zlozvyk a dudlání…a že SPÁNEK SE VŠEMI FÁZEMI JE PRO VÝVOJ A POHODU MIMINKA TO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ. Tak to byl pro mne impuls. Knihu „Každé dítě může dobře spát“ jsem doma měla již dlouho, ale neměla jsem odvahu ani touhu to ještě zkoušet, nebyli jsme připravení. Ještě ten den jsme se rozhodli v noci prostě nekojit…a kupodivu to nebylo tak zlé, 4-5× za noc jsme houpali, nosili, ale rychle si zvyknul, že se v noci nepapá a spinkal o něco klidněji. Po 2 týdnech jsem se rozhodla v noci nenosit, nechat ho v postýlce, pohladit, držet za ruku…někdy to fungovalo, jindy ne, to jsem si ho pak vzala jen do postele, takže věděl, že jsem u něj, hladila ho a nechala vyplakat dokud neusnul.
Vyřvávací metodu jako takovou jsme oddalovali co to šlo, ale teď jsme se rozhodli, když je mu 10M, v noci nepije a většinou už zůstává v postýlce, je v pohodě, nic ho netrápí, tak že to zkusíme. Režim máme krásně pravidelný, večerní rituály také, tak jsme šli na věc. Zvolili jsme tu metodu, kdy se mimi položí do postýlky, řekne se dobrou, jde se pryč a po pravidelných prodlužujících se intervalech se vrací. První noc plakal 20 min a usnul, v noci pak 3× kňournul a spinkal dál a prospal 10 hodin. 2.den to bylo stejné, jen v noci kňournul už jen 2×.
Jak to bude dál uvidíme, ale tím vším jsem jen chtěla říct, že asi není dobré mimi kojit, nosit, mazlit a pak jednoho dne najednou nic, to pak je mládě asi hodně zmatené…ale takto postupně si na své „zlozvyky“ odvykl a doufám, že ho naučíme hezky spinkat, aby měl sílu na všechny denní zážitky.

Maminkám nespavců držím palce, kdo nezažil, nemůže pochopit, jak vyčerpávající to je a jak zoufalý se jeden může cítit!!!
Držím všem palce a přeji hodně sil!
:mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1031
9.4.12 11:42

moooc gratuluju :D Já si pořád ještě „užívám“ v noci,taky se snažím ho nekojit,max. 2krát za noc,jenže stejně se budí..Vyřvávat taky zlehka,hlavně mě štve,že pořád vstává v postýlce,tak ho musím každou chvíli pokládat,sám si nelehne…no,jednou se každopádně vyspím,jen to vydržet už podruhé :mrgreen: .U prvního byl taky boj :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
9.4.12 11:50

Mně se líbí, jak má každý doktor jiný názor. Mně doktorka přesvědčovala, že dítě do 1 roku má nárok jíst 3× za noc a že jsem jen líná a pohodlná, že malého nechám spát a na jídlo ho nebudím… Nejspíš ji slyšel, protože od té doby se začal v noci budit :lol: (Do té doby jsme od konce šestinedělí spali celou noc).
Jinak gratuluju. Já počkám do šestého měsíce a zkusíme s tím něco udělat…

• Citovat
  • Upravit
321
9.4.12 12:30

Jen k té potřebě kojení:

Názor, že dítě od 6 měsíců v nocí kojit nepotřebuje, že jde jen o zlozvyk bych přirovnala k nároru, že každé dítě musí v roce chodit a v 15M být bez plen.

Každé dítě je jiné a u každého platí něco jiného.

Moje dítě i když jedlo přes den hodně tak někdy od šestého měsíce moc neprospívalo. Kdybych ještě přestala v noci kojit, tak nevím nevím.

Teprve v 17 měsících jsem si jistá, že mlíko v noci nepotřebuje.

Jasně pokud roční dítě cumlá prso co dvacet minut, tak to asi v pořádku nebude, ale pokud se kojí 2× - 3× za noc, tak mi na tom nic špatného nepřijde. :nevim:

Vždyť kojení není jen o jídle, ale i pocitu jistoty, bezpečí, lásky…

Každé dítě je jiné. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nezaregistrova
9.4.12 12:38

podle mě je teda hnus nechat dítě vyřvat!! Mám doma také velkého nespavce , rok a půl starého ale nikdy bych ho nenechala plakat jen proto, že to nějaká nádhera napsala v knížce!!!! Každé dítě jednou začne spát, ale takhle to vynucovat…hnus!

• Citovat
  • Upravit
1031
9.4.12 13:37

hm,a co když ti řve na rukách i v postýlce???nevidím nic špatného na tom,nechat dítě brečet v postýlce a být u něho a držet za ručku..ale do hysteráku bych ho taky nenechala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
321
9.4.12 14:16
@nezaregistrova píše:
podle mě je teda hnus nechat dítě vyřvat!! Mám doma také velkého nespavce , rok a půl starého ale nikdy bych ho nenechala plakat jen proto, že to nějaká nádhera napsala v knížce!!!! Každé dítě jednou začne spát, ale takhle to vynucovat…hnus!

Tak ono je vyřvat a „vyřvat“.

Souhlasím, že metoda „strčit dítě do postýlky a zavřít dveře a počkat až odpadne“ mi přijde prostě přes čáru.

Ale pokud je dítě neuspatelný a řve tak jako tak, tak když si s nim lehnete do postele, nebo třeba vedle postýlky a držíte ho a jste tam s ním, tak na tom nic špatnýho nevidím. Stejně tak pokud se kdítěti mo minutě vracíte a intervaly prodlužujete.

Moje batole 17M, které usíná celkem v pohodě má teď období, že večer sice usne, ale v noci se budí a řve a řve, třeba 15minut v kuse. A nejde s ním udělat nic, když ho chci vzít na ruku, tak kolem sebe mlátí a propíná se do luku. Tak prostě spolu ležíme v posteli a čekám, až to přejde. Co jiného taky? A někdo by mohl mít pocit, že dítě nechávám vyřvat.

Navíc jsou děti, které třeba bez pláče prostě neusnou. Znám jednu maminku, která tyhle metody neuznává, sama má 3 děti a nejmenší batole je takový oříšek. Aby usnulo, tak ho musí dát do postýlky, jde na záchod, nebo se napít. A po chvilce se vrací zpět, vezme si batole do náruče a uspí ho v ruce. Ale pokud by ho do postýlky nedala a tu chvilku by neplakalo, tak by prostě neusnulo.

Nemám ráda tyhle soudy „ode zdi ke zdi“. Každý ať si najde alernativu, která jemu a především jeho dítěti vyhovuje.

Děti nejsou klony, a každé dítě je jiné.

Pokud dítě po metodě uvedené v knížce začne spát celou noc, nebo převážnou část noci a je spokojené, veselé, nemá potíže s usínáním. Tak na tom nevidím nic špatného. Ve svém okolí znám nekolik lidí, co tuhle metodu někdy kolem roku zkusili a místo věčně unaveného, protivného a vzteklého dítěte maj doma vyspinkaného andílka.

Ono nejde ani tak o to, že je to pro matku vyčerpávající (i když je to obvykle ta pohnutka), ale o to, že pokud dítě obtížně usíná a v noci se po hodině budí, tak to není dobré ani pro to dítě. Pokud má špatné spánkové návyky, tak to není dobré pro jeho vývoj a je potřeba mu pomoct, aby si vytvořilo spánkové návyky dobré.

Prostě to chce s citem hledat, co je pro matku i dítě nejlepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mark76
9.4.12 14:30

No holky já bych určitě nepřestala kojit jen proto, že mě nějaký chytrák řekne, že v 6 m je to zlozvyk. Už když jsem to přečetla se mě zkřivil úsměv. :x Věta „Zvolili jsme tu metodu, kdy se mimi položí do postýlky, řekne se dobrou, jde se pryč a po pravidelných prodlužujících se intervalech se vrací. První noc plakal 20 mina usnul“ no nevím co si mám o tom myslet. Jen mě teda napadlo jestli to proto dítě je opravdu tak dobré. Naše dcera se taky budila několikrát za noc, ale takový drasťák bych nedělala. Vydržela jsem to a dcera se už od 1 roku budila pouze jednou a teď jsou jí dva a spinká celou noc. Kojila jsem jí donedávna.

• Citovat
  • Upravit
7512
9.4.12 17:22

My máme problém jen s usínáním. :roll: Položit ho do postýlky s tím, že usne, to je teda sci-fi. Jsou to pozůstatky problémů s kojením na začátku, kvůli kterým jsme ten režim vytvořili teprve nedavno. Je holt naučenej, že se přišmudlá a usíná u nás. Pokládáme ho až když spí. Je to na prd, ale k tomu drasťáku s řevem se odhodláváme pozvolna taky. :nevim: V noci se budí tak 2× a v tom teda problém nevidím. Taky je mu přes 6 měs., ale jednou má čaj a pak mlíko, vypije flašku a chrní se dál. Nevim, proč by to nemohl dostat. Některý známý maji děti od začátku spací - večer usne, ráno se vzbudí, některý řeší to co já. Takže jak už tu holky psaly, každý mimčo je jiný, tudíž ty potřeby budou taky individuální, kdyby se všechny děti vešly do knížky, tak by to byla nuda a nebylo by co řešit. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
453
9.4.12 21:28

@ peprle - jak jste to zvládli poprvé?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
453
9.4.12 21:28

@ Billi - záleží hlavně na tom děťátku, každé je jiné, to je jasné, ale naše se prostě místo kojení nechalo klidně jen pohoupat a ponosit a spalo dál, tak jsme vyhodnotili, že kojit nepotřebuje a je to jen ten zlozvyk. Krásně teď papá přes den, ráno má pořádný hlad a s chutí baští celý den, přitom ho kojím ještě těsně přes spaním :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
453
9.4.12 21:29

@ Johanka83 - ano, je to otázka konkrétního dítěte, to jistě nikdo nepopírá, ale pokud prospívá, přes den baští a jak jsem psala výše, prostě to naše mimi bez problémů odbouralo, pak měl doktor v našem případě pravdu a jsem mu moc vděčná, protože už ten první den jsme spali všichni lépe a klidněji.
Hlavně jde o to, že uspávání někdy trvalo 10 min, někdy hodinu, x krát za noc se probudil a byl pak nevyspalý, unavený, otrávený…teď je víc v pohodě, ráno rozesmátý :)…i intervaly jsme uzpůsobili jeho reakci, nechtěli jsme ho v žádném případě nějak týrat a upřímně nám bylo oběma pěkně zle, ale dneska už vidíme, že to snad za to stálo :)
Jinak souhlas s tím, co jsi psala! Jde hlavně o to, aby bylo mimi vyspinkané a odpočaté, já jsem si na totální únavu za těch 10M už zvykla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
453

@ neregistrovaná - HNUS? a když se za noc x krát budí s tím, že je vyděšený, protože je jinde než tam kde usnul (v náručí, u maminky, u prsa…), tak je to v pořádku??? :roll: nádhera v knížce možná ví, co píše…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
453

@ markéta-401 - už jsem to více méně výše vysvětlila, ale chytrák doktor mi po té, co jsem mu vysvětlila, jak to je, řekl sice obecný fakt, ale zrovna pro nás platný. Nevrhla jsem se na to s tím, že je to jediná pravda ve vesmíru, ale prostě jsme to zkusili, co mimísek na to a prostě to mělo efekt a pozitivní! Jasné, že jsou mimi každé jiné!
A vysvětlení: plakal 20 minut: to bylo tak: 3 min. vřískal, vraceli jsme se po 1-1-3-3-5 min, pak chvilku kňoural a pak už jen brumlal…a po 20 minutách spinkal…tak to mi přijde pro mimi dobré, s tím, že v noci se klidně probudí, zjistí, že je tam, kde usnul a chrní klidně dál a ráno si tam vesele brebentí…určitě je pro něj dobré, že najednou zvládne spát 10 h v kuse a bez pomoci…hrozně jsem se toho bála, ale teď bych to doporučila každému, kdo si užil to co my!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
453
9.4.12 21:30

@ MuffinkaM - nám to taky trvalo, než jsme se odhodlali, ale dnes je to třetí den a trvalo mu už jen 8 minut než usnul a plakal jen chvilinku! Knížka nám ale pomohla spíš v tom ohledu, že jsme pochopili, co děláme špatně, něco probrali s doktory, kamarády, něco jsme změnili dle svého cítění…každopádně, pokud nám to vydrží, bude to senzace a po 10M všelijakých nocí budeme konečně všichni, ale hlavně naše miminko, spokojení a odpočatí na všechny ty lumpárny, co přes den vymýšlí :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí