Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Koupim si test pro jistotu a uvidim. A jak je to teď, kdybych byla pozitivní, jak dlouho musim bejt doma?
@Tereza Z píše:
Ahoj, od úterý mě začalo škrábat v krku, ve středu se přidalo chraptění, suchej hnusnej kašel naa od včera rýmu jak trám, teplota do 37.Nemáte to teď někdo taky tak?
nejspíš máš nějakou virózu, může to být covid, může to být jiná viróza. I angíny jsou, u nás jsou nemoc ruka-noha-pusa. I u dospělých.
@Tereza Z co jsem tak četla, tak nyní není nařízená povinná karanténa.. ![]()
@vokishka píše:
může to být nachlazení, může to být kovid. ALe řádí všechno, angíny, nachlazení, střevní obtíže, kovid.
tasemnice. jsem tedy zrovna četla. to jenom k tomu výčtu, co všechno řádí
jo, a v poslední době jsem viděla několik fakt hnusných případů neštovic.
@np10021 píše:
@Tereza Z co jsem tak četla, tak nyní není nařízená povinná karanténa..
Izolace je u covid 7 dní. Karanténa u zdravých kontaktů není.
@np10021 píše:
@Tereza Z Netuším, zda se to nyní někam hlásí
každý pozitivní test je zadán do ISIN a hygiena o něm ví. Takže jsou údaje o každém nemocném, co byl testován ve zdravotnickém zařízení. Reálně pochybuji že nějaká hygiena něco někde kontroluje. Jen pošlou sms s nařízením 7 denní izolace. Já pacienty poučím, že mají být 7 dní doma a pak mi zavolat. Na 2 dní zcela bez příznaků netrvám. Pokud nemají poslední 2 dny zvýšenou teplotu, tak izolaci neprodlužuji.
@Tereza Z píše:
Koupim si test pro jistotu a uvidim. A jak je to teď, kdybych byla pozitivní, jak dlouho musim bejt doma?
Sedm dní od pozitivního testu. Test stačí samotest a pak to jen zavolat doktorce. Kontakty nemusí být v karanténě.
@Lucka1111 píše:
každý pozitivní test je zadán do ISIN a hygiena o něm ví. Takže jsou údaje o každém nemocném, co byl testován ve zdravotnickém zařízení. Reálně pochybuji že nějaká hygiena něco někde kontroluje. Jen pošlou sms s nařízením 7 denní izolace. Já pacienty poučím, že mají být 7 dní doma a pak mi zavolat. Na 2 dní zcela bez příznaků netrvám. Pokud nemají poslední 2 dny zvýšenou teplotu, tak izolaci neprodlužuji.
A jak to delas, kdyz ma ten člověk treba dva dny pred PCR svuj pozitivní antigen. Pocitas to od nej nebo az od toho ofiko
@vokishka píše:
A jak to delas, kdyz ma ten člověk treba dva dny pred PCR svuj pozitivní antigen. Pocitas to od nej nebo az od toho ofiko
pokud jde na oficiální test, tak od toho oficiálního, to jinak nejde. Když někdo volá, že má příznaky a pozitivní domácí test, tak nabídnu kontrolu v ordinaci a udělám náš test. Takže většina má test ještě týž den. Někdo třeba nechce, tak se domluvíme že bude týden doma.
@np10021 píše:
@Tereza Z co jsem tak četla, tak nyní není nařízená povinná karanténa..
Karantena ne, ale izolace ano - 7 dni.
@Tereza Z píše:
U nás to tiež začalo bolesť v krku, upchaté dutiny, teplota jeden deň, kašeľ. U nás stačí zavolať lekárovi, dá PN 5 dní, nadiktuje lieky, vitamíny. Ak sa stav nezhoršuje na šiesty normálne do prace. Je doporučenie ešte týždeň nosiť rúško, respirator i pre kontakt bez príznakov. Samotný covid nebol nič zlé, ale napríklad ja som nemala skoro žiadne príznaky, jedeň deň unavená, a doteraz sa nemôžem zbaviť kašľa. Niekedy nič, niekedy záchvat že sa idem zadusiť. A nič nepomáhalo, teraz sa to trochu zlepšilo ako chodím do soľnej jaskyne. Čo mali horší priebeh, sú už úplne fit ![]()
@ekira5 u vás je 5 denní izolace? U nás je nyní 7 dní. 5 dní bylo někdy v zimě, pak to prodloužili na 7 dní.
@vokishka píše:
v drogeriích mají taky test? Já tak koukám na eshopy lékáren a nic moc ke koupi. Jsou převážně ty plivací, což fujky, nechci. Nakonec jsem koupila v nějaké triolékárně nebo jak, ale benu nebo max, kde jsem doted brala, nemají. Což je dost na houby.
předevčírem jsem ho kupovala v rossmanovi.
@Lucka1111 áno 5 dní a doporučenie 7 dní respirator. Ale počítam že ako budú pribúdať ťažké prípady, opäť to sprísnia. Do prace sme šli normálne na šiesty deň, ráno sme si ešte pre istotu urobili testy a boli už negatívne, tak sme respirátor už nenosili.