Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Hezky vecer,
jsem studentkou psychologie a rada bych se tomuto tematu venovala i ve sve balalarske praci.
Je tady, prosim, nekdo, kdo ma zkusenost (nebo nekdo z blizkych) s onkologickym onemocnenim, ktere zapricinil napriklad stres?Je to velmi citlive tema, predem dekuji vsem za ucast!
Mnohokrat dekuji jeste jednou
Vůbec si neumím představit, že doktor vydá zprávu, že onkologické onemocnění způsobil čistě stres.
To by byla velmi třaskavá příčina.
Jak se prokáže, že právě to onemocnění způsobil stres? Ani lékaři nejsou schopni zjistit, co je skutečnou příčinou onkoonemocnění. Opravdu studuješ psychologii? ![]()
@Trojlístek píše:
Vůbec si neumím představit, že doktor vydá zprávu, že onkologické onemocnění způsobil čistě stres.
To by byla velmi třaskavá příčina.
To jsem si přesně říkala když jsem to četla. Psychika a stres mají samozřejmě vliv na zdravotní stav, ale chtěla bych vidět toho střelce, co někomu diagnostikuje rakovinu ze psychosomatiky. Už tak je ta příčina kolikrát nejednoznačná.
@Parninas píše:
To jsem si přesně říkala když jsem to četla. Psychika a stres mají samozřejmě vliv na zdravotní stav, ale chtěla bych vidět toho střelce, co někomu diagnostikuje rakovinu ze psychosomatiky. Už tak je ta příčina kolikrát nejednoznačná.
No, tohle jsou přesně ta témata, která nejsou vůbec vhodná k takovým pracem.
Otázka je, zda to zakladatelka pochopí.
Téma vyloženě proti logice a jak si zajistit práci neobhajit a pak se divit.
Kdyby si v souvislosti s psychosomatikou vybrala jiné nemoci, ale takhle ![]()
@Trojlístek píše:
No, tohle jsou přesně ta témata, která nejsou vůbec vhodná k takovým pracem.
Otázka je, zda to zakladatelka pochopí.
Téma vyloženě proti logice a jak si zajistit práci neobhajit a pak se divit.
Kdyby si v souvislosti s psychosomatikou vybrala jiné nemoci, ale takhle
Přesně tak. Takový dvanácterníkový vředy nebo záněty žaludeční sliznice, to jsem si stresem vypěstovala solidně a dlouho jsem si to držela. Když jsem se zbavila zdroje stresu (vyhodila jsem toho vola z domu) tak jsem se najednou zázračně vyléčila…
@Anonymní píše:
Hezky vecer,
jsem studentkou psychologie a rada bych se tomuto tematu venovala i ve sve balalarske praci.
Je tady, prosim, nekdo, kdo ma zkusenost (nebo nekdo z blizkych) s onkologickym onemocnenim, ktere zapricinil napriklad stres?Je to velmi citlive tema, predem dekuji vsem za ucast!
Asi máš nevhodně položenou výzkumnou otázku. Je to čistě dojmologie. Zřejmě chceš zkoumat, zda si někdo myslí, subjektivně, že mu rakovinu zapříčinil stres. Ale zjistit to? Tak to nevím, jak by se dalo provést.
@Alladina píše:
Asi máš nevhodně položenou výzkumnou otázku. Je to čistě dojmologie. Zřejmě chceš zkoumat, zda si někdo myslí, subjektivně, že mu rakovinu zapříčinil stres. Ale zjistit to? Tak to nevím, jak by se dalo provést.
Tak provest by se to dalo, nejakou studii. Ja mam treba pocit, ze casteji onemocni zeny, ktere se staraji o nemocne dite nebo o nemohouciho clena rodiny. Ale porad je to jen dojem a o zadne takove studii nevim.
@mroe píše:
Tak provest by se to dalo, nejakou studii. Ja mam treba pocit, ze casteji onemocni zeny, ktere se staraji o nemocne dite nebo o nemohouciho clena rodiny. Ale porad je to jen dojem a o zadne takove studii nevim.
No dobře, ale na bakalarku to jako téma moc nevidím. Ale z toho psychologického pohledu by to zase šlo, i když nejspíš jenom na nějakém málem vzorku lidi, žádná velká věda to nebude. Jinak, takové studie jsou, ale… jde o bakalarku.
Příspěvek upraven 10.01.23 v 23:17
Toto jsou studijní materiály, které jsem obdržela na sobotní přednášce od vystudované psycholožky ![]()
Důsledky stresu
z krátkodobějšího hlediska ke „ztuhnutí svalů“
z dlouhodobého hlediska je zvýšené uvolňování glukózy jedním z faktorů vzniku diabetes mellitus druhého typu (tzv. stařecká cukrovka) často zvýšený tlak je jednou z příčin trvale zvýšeného tlaku (hypertenze)
ischemická choroba srdeční, projevem je infarkt myokardu
snížená odolnost žaludeční sliznice k vnějším vlivům, snížení prokrvení sliznice, a to může vyústit v tzv. stresový vřed žaludku
zvýšené riziko astmatu
Jinak mám v rodině dvě ženy, které prožily velmi traumatickou situaci (úmrtí syna, syna a manžela) a obě do dvou let po tomto traumatu onemocněly onkologickým onemocněním. Takže je pravděpodobné, že stres k tomu může výrazně přispět. Ne u každého samozřejmě, je to individuální záležitost
@Anonymní píše:
Jinak mám v rodině dvě ženy, které prožily velmi traumatickou situaci (úmrtí syna, syna a manžela) a obě do dvou let po tomto traumatu onemocněly onkologickým onemocněním. Takže je pravděpodobné, že stres k tomu může výrazně přispět. Ne u každého samozřejmě, je to individuální záležitost
Tak já bych řekla, že to tu nikdo nezpochybňuje.
Psychika umí čarovat.
Jen si fakt nemyslím, že je tohle vhodné téma pro bakalářku. Vliv to určitě má, ale určit to jako jednoznačný zdroj, no nevim nevim. Kór když chce zakladatelka čerpat od laiků, co tomu prd rozumí.
@Anonymní píše:
Vůbec nezpochybnuju, že psychika člověka má vliv na fyzický stav. O to nejde. Spíš že tohle v bakalarce fakt nezjistis. Zjistíš jenom dojmy pár lidí, to je celé, ale závěr? To může být jenom hodnocení subjektivních prožitků. Takže opravdu psychologie. A to je vlastně obor, který zakladatelka studuje, takže se nejspíš jenom špatně zeptala.
@Alladina píše:
No dobře, ale na bakalarku to jako téma moc nevidím. Ale z toho psychologického pohledu by to zase šlo, i když nejspíš jenom na nějakém málem vzorku lidi, žádná velká věda to nebude.
Jestli tomu dobře rozumím, tak výsledek by byl tak „laický“, že doufám, že něco takové by akademickým prostředím nemohlo projít. Hlavně si neumím představit jakou literaturou a zdroji by takové téma podepřela.
Jak by vůbec spojila tu teoretickou část s výzkumem.
U nás takhle proletěla holka u obhajoby.
Zlé bylo, že vedoucí práce a stejně tak oponentka z jistých důvodů práci pustili k obhajoběq, dokonce s A, A, byť to nikdo z nás ostatních studentů nedokázal pochopit. Komise tu práci nakonec rozcupovala, že takovou hloupost prostě nepustí dál.
@Anonymní píše:
ano, konkretně toto se opravdu stává
takhle závažný stres prudce oslabí imunitu a zdravá imunita je přesně to, co v těle denně likviduje nádorové bunky
něco podobného se stalo tchyni, přišla náhle o tchána
on jí teda krutě deptal / a ona jeho /, posl. rok neustále chodila za mužem at jí napíše nějaké prášky, že to jinak s ním nedá
a do dvou let pak nádor, hodně agresivní, ale tímpádem byl dobře léčitelný, protože perfektně zareagoval na chemo
celá rodina se z toho sypala, já nějak věděla / nevím proč/ že to bude v pořádku a ono bylo a je, juž je to hodně let
nicméně tam ten nádor byl opravdu v souvislosti s tím ohromným stresem, mě docela přek vapilo, jak po jeho smrti obrátila a z tyrana se najednou ve vzpomínkách stal nejlepší člověk na světě
mi to hlava nebrala
najednou to nebylo nic než oslavné ódy na tchána, nechápu, jako když někdo udělá delete paměti… ![]()
Příspěvek upraven 10.01.23 v 23:37
Hezky vecer,
Je tady, prosim, nekdo, kdo ma zkusenost (nebo nekdo z blizkych) s onkologickym onemocnenim, ktere zapricinil napriklad stres?
Je to velmi citlive tema, predem dekuji vsem za ucast!