Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nebudím. Ale když vstane v 9 tak už ho většinou nedávám spát přes den a usne tak dřív večer a pak se zase vzbudí další den dřív.
Ja spíš budim, hlavne tedy kvuli tomu, ze starsi v sedm vstava do školky
a pak ve dny, kdy potrebuju, aby po obědě spal. Kdyz ho sem tam necham do tech pul devate (a kdyz se zázrakem stane, ze si prispi i starsi
), tak s tim, ze pocitam, ze dost pravděpodobné spat nebude nebo usne pozde. To nejak neresim, vetsinou se hned druhy den srovna
Budím, ale musím, vedeme staršího do školy. Kdybych nemusela, nechám spát jak bude chtít.
Nebudim. Dvoulete dite casto prestava spat pres den, byva unavene a pokud ma deficit, proste ho potrebuje dospat.
Az bude manzel nekdy dospavat ponocovani, zkus ho taky vzbudit v sest, „at si nezvyka“
.
@Eva.asdfghjkl nebudila jsem nasilne, jen pokud jsme potrebovali do skolky, tak jsem otevrela dvere a probudil se provoznim ruchem - nejpozdeji po pul osme abychom stihali skolku do 8.30. kdyz je den volna tak ho nechavam. Resp rada bych nechavala, ale potvora vstava denne nejpozdeji 6.30 a kdyz si jednou za mesic prispi do 8 tak to nejak neresim. Vetsinou je to samozrejme v den kdyz ja cumakuju uz od peti a nemuzu spat ![]()
Kdybych nemusela, tak bych nebudila ani nahodou.
Proboha, co to je za vymysl, budit dvouleté dítě, který přes den nikam nemusí v 6 ráno? Rekla bych chlapovi at si tak vstává sám. Za rok vám začne školka a povinnosti, to už bude něco jinyho, ale jestli jsi ja mateřský (doma ) tak bych ho nechala spát jak chce samozřejmě.
U nás třeba děti vždycky vstavali brzo, takže tohle jsem nikdy řešit nemusela. I do skolky vstávají, tak, ze je budit nemusím.
Nebudím a zbytečné buzení kdykoli kohokoli bych zavedla do trestního zákoníku minimálně s půlroční sazbou ![]()
Nebudila jsem a nedala jsem spát přes den ( pokud tedy nebylo nutné vzbudit protože nějaký doktor či naplánovana akce)
Pokud bych nikam nepotřebovala nutně jít, tak bych kvůli jednorázovému vyspávání fakt nebudila. U nás se teda stalo, maximálně, když byl dítě velmi nemocné. ![]()
Ale nenechávala bych vyspávat, pokud by byly nějaké povinnosti. Na druhou stranu taky je potřeba pracovat i s faktem, že někteří jedinci jsou prostě sovy a to člověk moc neovlivní.
Bych manžela preventivně budila i o víkendu na šestou, ať si nezvyká vyspávat. ![]()
Nemusím…od mimina se budí sami mezi 5-6 hod. I když usnou později, stejně jsou jak hodinky. Ale není moc situací, aby byl důvod porušit večerku ![]()
Večerka je v 18hod, jsou v postelích, kdy usnou neřeším, věšinou 19-20hod. vstávají pořád stejně.
A za mě, kdybych musela řešit vstávání, tak bych trvala na stejném čase. Zvyk je zvyk a než se potom s dětma hádat, že nechtějí do školky, školy, že zrovna dneska se chtějí…takhle jedou pořád stejně a žádný povyk po ránu tady není. I když nebyla školka, stejně měli se mnou pravidelný program. Takže já jsem pro vstávání, ale i pravidelné stejné usínání.
Pokud bych nemusela (školka, škola, rozvozy…), nebudila bych. Já jsem měla dcery spavé obě, taky vstávaly mezi 9 a 10 a spaly i po obědě. zato syn vstával mezi 5 a 6. ![]()
Nebudila jsem nikdy - pokud vám to nenarušuje plány, tak ho nechte vyspat. Jasný, že se dospává, však i dospělí se dospávají o víkendu.
Ahoj, chci se zeptat.. budíte ráno? když den nebo 2 předtím režim rozhodíme (máme někoho na oběd a neusne po obědě, večer tím pádem taky žádná sláva), tak třeba dnes spal do 9. Manžel chce budit, aby pak zase najel na to své. Chce budit každý den v 6,7. Já si nejsem jistá, jestli prostě nepotřebuje dospat, kdykoli je změna tak se prostě rozhodí a pak mu to asi chybí. Ale nevím. Budíte tedy ráno?