Raw strava pro děti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20155
1.10.14 19:32

@Halibar Je to netolerance, kterou trpí většina Čechů. Ty sama jsi napsala velice rezolutně, že bez masa to u dětí nejde. Přitom zkušenosti spousty lidí již drahně let ukazují opak.
Jak už jsem jednou psala, nejde o to, co nejíš, ale to, co jíš a čím to, co nejíš, nahradíš. Mimochodem, ptám se nyní všežravců - jak často máte na talíři mořské řasy (nabušený zdroj např. jodu a železa), semínka a ořechy (významné zdroje minerálů a některých vitamínů)?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
1.10.14 20:06

Raw nezahrnuje mleko a mlecne vyrobky? ani ty za studena?

Deti se sice obejdou bez masa, ale bez zivocisnych bilkovin ne. Esencialni aminokyseliny. U deti vegetarianu je mleko klicove. Zkusenost prenesena - prednosta detske kliniky na karlove nam na medine rikal, jak tam cas od casu maji na JIP deti veganu metabolicky zhuntovane na pokraji smrti. Daji je tam do kupy, aby je tam za rok meli zas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1504
1.10.14 20:12

@Pudloslava kravske mleko ne. ruzna rostlinna mleka, makove, mandlove…to muze byt.ale zase jsou i „raw-foodisti“, kteri si s chuti daji cerstve nadojene nepasterizovane mleko, kdyz je moznost. a na druhe strane najdes takove, kteri te zahrnou hromadou argumentu, proc kravske mleko patri jen mladatum a pro cloveka neni vubec prirozene.

Prave u tech deti bych se opravdu bala jen tak je prevest na nejaky takovy styl.Ono se muze dlouho zdat, ze je clovek zdravy, ale pak se to muze sesypat najednou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6726
1.10.14 20:19
@Sluka píše:
@Halibar Je to netolerance, kterou trpí většina Čechů. Ty sama jsi napsala velice rezolutně, že bez masa to u dětí nejde. Přitom zkušenosti spousty lidí již drahně let ukazují opak.
Jak už jsem jednou psala, nejde o to, co nejíš, ale to, co jíš a čím to, co nejíš, nahradíš. Mimochodem, ptám se nyní všežravců - jak často máte na talíři mořské řasy (nabušený zdroj např. jodu a železa), semínka a ořechy (významné zdroje minerálů a některých vitamínů)?
:oops: :oops: já s tebou můžu jen souhlasit :kytka: myslí, že mnohý makrobiotik, vegan, vegetarián, raw má stravu na živiny, vitamíny, minerály mnohem bohatší a vyváženější než většina mainstreemových všežravců… (včetně mě :oops: )
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3617
1.10.14 20:50

Asi nejde úplně jednoznačně říct ze je dobře nebo špatně. Pokud děti prospívají a nic je netrápí, tak je to v pořádku- v zahraničí se tak stravu je i dost dětí úplně bez problému. Tady u nás vidím jako strašnou nevýhodu že je to takové výběrem dost omezené.
Vždycky me fascinovalo jak všichni řeší živiny, ale ruku na srdce, já si tedy nejsem jistá že můj jídelníček je lepší jen proto, že jim maso :mrgreen:
Jednu dobu jsem, vzhledem k zdravotnímu stavu, přešla na veganskou stravu, a tak strašně se mi ulevilo a bylo mi dobře, jako už dlouho ne. Jenže jsem nedokázala zlomit ten zvyk od maminky, že jak není maso a něco k tomu, tak to není jídlo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
2.10.14 06:35

Tak já jím maso, protože mi chutná. A když jím maso, zeleninu a vůbec všechno, syrové i vařené, tak vím, že mi nic nechybí. Kdybych se z nějakého důvodu rozhodla pro nějakou dietu, musela bych nad každodenním jídelníčkem přemýšlet, jestli mám všeho dostatek. A proč bych si přidělávala tyto starosti, když mi standardní strava vyhovuje a svědčí mi? (mám vyzkoušeno i v těhotenství, že mi nejlépe svědčila „nezdravá“ česká kuchyně, knedlo vepřo, rajská).

Ať se každý stravuje, jak chce, ale naznačování, že dietáři to dělají nějak lépe… přijde mi to, jako kdybych se rozhodla, že nebudu chodit po schodech a v každé budově bych řešila, jestli vylezu po fasádě, nebo výtahovou šachtou :-) Kdybych měla pádný důvod vyhýbat se schodům, tak by to bylo odůvodněné a rozumné, ale určitě bych se v tom případě nevysmívala „schodistům“, že si to zjednodušují a neprocvičí si tolik tělo a nezamýšlí se nad tím, jakým způsobem ještě jde výšku překonat.

A o dětech jsem psala. Esenciální aminokyseliny jsou biologická nutnost, v rostlinné stravě nejsou a organismus bez nich živoří. Dospělý už není v růstu, obvykle vystačí dlouho se zásobami (povětšinou nikod tyhle diety nedrží celý desetiletí, „zamilovanost“ trvá krátce), ale omezovat o ně děti je podle me srovnatelné s tím, když jehovista nechá umřít děco, když odmítne krevní transfusi. Z dobré vůle a přesvědčení, ale děsná blbost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
2.10.14 09:13

@CokeLady @Pudloslava Holky, ono je to těžké, protože u spousty výživových směrů neznamená automaticky, že když v tom jedu, jsem vegetarián.. Např. makrobiotik může i maso. U raw je podmínka nezahřát nad 40°C, čili teoreticky nevidím důvod v nejedení tataráku nebo syrových ryb.. Ale.. Ono jakmile budu měsíc jíst víceméně zeleninu a klíčky, tak po jedné náloži masa budu jak míchačka - bez pardonu se tráví mnohem déle a hůř a člověk to pak už nechce. Takže všechny výživové směry, které výrazně odlehčí trávení, dřív nebo později člověka k vegetariánství asi dovedou..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
2.10.14 09:20
@Pudloslava píše:
Tak já jím maso, protože mi chutná. A když jím maso, zeleninu a vůbec všechno, syrové i vařené, tak vím, že mi nic nechybí. Kdybych se z nějakého důvodu rozhodla pro nějakou dietu, musela bych nad každodenním jídelníčkem přemýšlet, jestli mám všeho dostatek. A proč bych si přidělávala tyto starosti, když mi standardní strava vyhovuje a svědčí mi? (mám vyzkoušeno i v těhotenství, že mi nejlépe svědčila „nezdravá“ česká kuchyně, knedlo vepřo, rajská).

Ať se každý stravuje, jak chce, ale naznačování, že dietáři to dělají nějak lépe… přijde mi to, jako kdybych se rozhodla, že nebudu chodit po schodech a v každé budově bych řešila, jestli vylezu po fasádě, nebo výtahovou šachtou :-) Kdybych měla pádný důvod vyhýbat se schodům, tak by to bylo odůvodněné a rozumné, ale určitě bych se v tom případě nevysmívala „schodistům“, že si to zjednodušují a neprocvičí si tolik tělo a nezamýšlí se nad tím, jakým způsobem ještě jde výšku překonat.

A o dětech jsem psala. Esenciální aminokyseliny jsou biologická nutnost, v rostlinné stravě nejsou a organismus bez nich živoří. Dospělý už není v růstu, obvykle vystačí dlouho se zásobami (povětšinou nikod tyhle diety nedrží celý desetiletí, „zamilovanost“ trvá krátce), ale omezovat o ně děti je podle me srovnatelné s tím, když jehovista nechá umřít děco, když odmítne krevní transfusi. Z dobré vůle a přesvědčení, ale děsná blbost.

Pudlo, tady s tebou opravdu nemohu souhlasit. Už dlouho si všímám, že pod slupkou „jím vše“, se většinou skrývá „jím přemíru pečiva, mléčných výrobků a uzenin, do toho často maso, občas ovoce a zřídka zeleninu.“ Pro mě tohle rozhodně není vyvážený jídelníček, byť věřím, že teorie o „všestravě“ je v principu správná. :think:
Ten, kdo se uchýlí k nějakému vyhraněnějšímu stylu, o skladbě jídelníčku začne aspoň uvažovat.. Nikdy to není tak, že prostě třeba přestane jíst maso a nazdar.. Zjišťuje, čím se to dá nahradit a učí se.. Netvrdím, že lidi neuděaljí chyby, sama jsem u dětí udělala kopanec a stravování musela zpočátku konzultovat s lidmi, kteří se takto stravují již několik desítek let. Ale v principu mi přijde, že opravdu jíme kvalitněji než drtivá většina Čechů, co „jí vše“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2418
2.10.14 09:42

@Sluka castecne s tebou musim souhlasit, v podstate az narozeni ditete a predevsim jeho potravinova alergie me dovedla k tomu vice o jidle premyslet. Prinutila me cist obaly potravin a dnes zridka kdy kupuji neco, kde se slozeni „nevejde do jednoho radku“. Kvuli male sama pecu pecivo a vim co do nej davam, pecu prevazne z zitne a spaldove mouky, kdyz psenici tak celozrnnou, pridavam ovesne vlocky. Co jde, delam sama doma. Ovoce a zeleninu se snazim kupovat jen u naseho zelinare, ktery ma z 90% tuzemske dodavatele. Nicmene neshodnu se s tebou s tim masem, ja je nemusim kazdy den a kdyz ho delsi dobu nemam a pak si ho dam, travim stejne jako cokoli jineho, to uz mi kolikrat udela tezko jabko se slupkou :mrgreen: a tedy moje dite je nejspis masozravec. Ji strasne malo a jeste je alergii omezena v moznostech, ale maso miluje a ja ji ho davam, rikam si, ze nejspis jeji male telo nezhuntovane stravovacimi navyky jako jsem mela z detstvi ja, vi, proc po nem touzi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
2.10.14 09:53
@Sluka píše:
@CokeLady @Pudloslava Holky, ono je to těžké, protože u spousty výživových směrů neznamená automaticky, že když v tom jedu, jsem vegetarián.. Např. makrobiotik může i maso. U raw je podmínka nezahřát nad 40°C, čili teoreticky nevidím důvod v nejedení tataráku nebo syrových ryb.. Ale.. Ono jakmile budu měsíc jíst víceméně zeleninu a klíčky, tak po jedné náloži masa budu jak míchačka - bez pardonu se tráví mnohem déle a hůř a člověk to pak už nechce. Takže všechny výživové směry, které výrazně odlehčí trávení, dřív nebo později člověka k vegetariánství asi dovedou..

Me prijde zase dobre mit traveni uzpusobene na vsechno. Kdyz ma nekdo traveni tak choulostive, ze se mu udela blbe, kdyz nahodou sni neco, nac neni zvykly - to podle me neni moc dobre. To plati i o tom burtozroutovi, ktery se nafoukne po hrachu, i o veganovi, kteremu je po mase „tezko“.

Jinak jsem nemluvila o prumernem cechovi, co ji vsechno, ale o sobe. Ja opravdu nejim ze zeleniny jen nakladany okurky, ale chapu, co tim chces rict.
kdo ji jen pecivo a pastiky, taky svym zpusobem drzi dietu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
2.10.14 10:40

@Janha Hmm, ten druhý odstavec je zajímavý.. nejsem doktor ani výživový poradce, takže to, co píšu (jako fakta), jsou čistě mé vlastní zkušenosti - a nyní zjišťuji, že to lidé mohou mít i jinak 8o Mně krom pečiva a knedlíků prakticky nic nevadí, dokonce ani některé „brutální“ kombinace, jako třešně smlékem a kvašeným zelím. Ale po mase mám vždycky pocit zabetonovaného spodku, i když ho opět sem tam jím - přesně, jak tu někdo psal, ač mi nechutná, občas vyvstane potřeba.. Tak mě ani nenapadlo, že by to někdo, kdo hodně staví na rychle trávené zelenině mohl mít jinak 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
2.10.14 10:41
@Pudloslava píše:
Me prijde zase dobre mit traveni uzpusobene na vsechno. Kdyz ma nekdo traveni tak choulostive, ze se mu udela blbe, kdyz nahodou sni neco, nac neni zvykly - to podle me neni moc dobre. To plati i o tom burtozroutovi, ktery se nafoukne po hrachu, i o veganovi, kteremu je po mase „tezko“.Jinak jsem nemluvila o prumernem cechovi, co ji vsechno, ale o sobe. Ja opravdu nejim ze zeleniny jen nakladany okurky, ale chapu, co tim chces rict.
kdo ji jen pecivo a pastiky, taky svym zpusobem drzi dietu.

Amen. Piš, prosím tematicky do více diskuzí, ty tvé příspěvky mají vždy hlavu a patu a člověk si pak sám srovná některé chaotické myšlenky. Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1243
2.10.14 11:01
@zolycka píše: :oops: :oops: já s tebou můžu jen souhlasit :kytka: myslí, že mnohý makrobiotik, vegan, vegetarián, raw má stravu na živiny, vitamíny, minerály mnohem bohatší a vyváženější než většina mainstreemových všežravců… (včetně mě :oops: )

Tak pod toto se podepíšu - též si myslím, že kdejaký vegan/raw vegan se stravuje mnohem líp než 90% české populace (stačí sledovat nákupní košíky v hypermarketech).. Takže nic není černobílé :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1581
12.2.15 16:40

Raw či jakákoli jednostranná výživa je pro děti nevhodná. Jak ze strany sociálního, tak zdravotního a vlastně - pokud děti nemáte pořád doma, ale navštěvuje běžnou školku nebo školu - naprosto vyloučená. Děti potřebují vyvážený pestrý jídelníček a ačkoli já jsem zastáncem RAW food, nikdy do toho svoje děti nenutím, protože pakliže budou chtít po mém vzoru pečovat o své zdraví, mělo by to být jejich rozhodnutí a můj lví podíl bude ten, že jim budu příkladem. Nicméně je nutno podotknout, že člověk sice všežravec je, ale kravského mléko, tavené sýry, kupované pomazánky, těstoviny, bílé pečivo, uzeniny, knedlíky, omáčky…atd. jsou zrovna potraviny, které tělu absolutně nic nedávají a jen mu výrazně ubližují. (Mléko myslim to z běžného supermarketu, které obsahuje 00nic zdravých látek) což, přiznejme si, je strava většiny Čechů. A pokud takto někdo krmí své dítě a plácají se po rameni, jací jsou dobří rodiče, doporučila bych jim nastudovat si odborné knihy o tom, jak funguje naše tělo a co mu tyhle hnusy způsobují. Pak by tady možná nebylo tolik témat s různými nemocemi apod. V tom zase spatřuji já obrovské zatemnění mozků rodičů, oni jsou vlastně kvůli své hlouposti, omezenosti, neinformovanosti a lenosti, ochotni obětovat zdraví svých dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
4.5.15 23:02

Proc nutit? Muj 2syn naopak musi nyt nucen do varene stravy…kdyz sni maso dva dny kaka 7× za den, place a ma krece… kdyz ji raw nebo makrobiotiku je to super. Nechapu proc se lide nechovaji prirozene…l. pijete snad zirafi mleko? Jite snad pri ovulaci opic jejich vajicka? Dite ma mleko od matky dokud si ho vyzaduje v prumeru na svete do 4 let pak uz jej nikdy vic clovek nepotrebuje. Syn ma alergii na bilkovinu kravske, koziho i ovciho mleka lepek a podobny sracky uz nase babky jedly v mensim mnozstvi.. pouzivala se pohanka…ja varim a jim podle citu a ciste a nezkazeneho syna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí