Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den/Ahoj.
Omlouvám se, zda jsem toto téma zařadila do špatné kategorie, ale jsem těhotná nyní 11+3 a sestra u doktora mi oznámila, že jsem vyčerpala za poslední rok stanovený počet utz a od dnešního dne je už musím platit, a to cca 410 kč.
S něčím takovým jsem samozřejmě nepočítala a tak jsem poměrně v šoku, že budu do konce těhotenství každé vyšetření platit přes 400 kč. A abych při vyšetření utz odmítla je trochu padlé na hlavu, proto to budu muset zřejmě podstoupit a zaplatit pěkný ranec.
Volala jsem na RBP a ti mi oznámili, že o tom nic neví, že mám mluvit s revizním doktorem. Bohužel ten mi nic konkrétního neřekl, pouze mi navrhl, abych napsala dotaz na RBP, na který se chystám.
Je tady prosím někdo, kdo má stejný problém?
Děkuji moc za info.
Lenka
@Mleina o tom slysim poprve a to jsem z oboru.
Za jaky posledni rok? Jako za lonsky kalendarni? A kolik jsi tech UZ prosimte mela?
Jinak v tehotenstvi jsou opravdu nutna 2 uz vysetreni a to kolem 20 a 30 tt pokud je vse ok.
Pripadne prvotrimestralni screening ale ten se vetsinou stejne plati cely.
Me na gynde tvrdili, ze jim pojišťovna pro platí jen 3 utz ( první na potvrzení těhotenství a ve 20 a 30tt ) a zbytek si mužů koupit jako nadstandard. Nic jsem si neorikoupila, dr dělal utz každou kontrolu a normálně to nechal pojistovne vyučovat ![]()
@Mleina to mi přijde taky prazvláštní. To myslí za rok 2014, že jsi vyčerpala počet UTZ? A kolik jsi jich měla?
Já jsem taky u RBP a doktorka mi dělá UTZ na každé kontrole jednou za měsíc. Nikdy jsem žádný neplatila, kromě prvotrimestrálního screeningu, který ale platí všichni.
@Mleina To se mi taky nezdá. Zdarma máš povinné asi dva nebo tři uz a ty další můžeš klidně odmítnout. Já teda nevím kolik jsi těch uz měla, ale já v těhotenství měla na každé kontrole a kontroly byly hodně časté a neplatila jsem ani korunu ![]()
@kvitk1 píše:
Jdi k jinému lékaři, žádný ultrazvuk bys neměla platit.
To bohužel není az tak pravda, pojišťovna proplaci 3 utz a zbytek záleží na doktorovi, někdo je dela zdarma každou kontrolu, někdo je ma v nadstandardu a někdo doopravdy zadarmo s má jen ty 3.
Sestra mi řekla, že se počet utz nepočítá za kalendářní rok, ale od poslední návštěvy. Loni jsem si prošla několika předtěhotenskými vyšetřeními, takže jsem tam k doktorovi chodila víckrát.
Letos jsem byla na vyšetření 4×, již od 6. týdne těhotenství. Chodila jsem teď častěji, protože se u mě jedná o rizikové těhotenství. Teď už budu chodit na vyšetření zřejmě co tři týdny a nějak si nedokážu představit, že by mě vyšetřoval bez utz.
Teď jsem mluvila se sestrou od jiného doktora a ta mi potvrdila, že jsou pouze tři utz zdarma za celé těhotenství. A že je to proto, že si ženy zvykly, každé vyšetření nechat dělat utz.
Moje první těhotenství probíhalo úplně jinak. Bylo to v roce 2011 a utz mi dělal pokaždé když jsem k němu přišla na kontrolu a nic jsem neplatila.
Jsem z toho docela zmatená
Mě taky doktorka dělala ultrazvuk na každé kontrole. I screening v prvním trimestru jsem si nechala proplatit pojišťovnou. Myslím že záleží na doktorovi. S pojišťovnou to nevyřešíš.
No ale podle mě když máš rizikové těhotenství tak je nějaká výjimka. Při rizikovém tě přece musí o hodně víc hlídat. ![]()
@myskalucka píše:
To bohužel není az tak pravda, pojišťovna proplaci 3 utz a zbytek záleží na doktorovi, někdo je dela zdarma každou kontrolu, někdo je ma v nadstandardu a někdo doopravdy zadarmo s má jen ty 3.
Mně dělala každou kontrolu ultrazvuk. Znám taky doktorku, která si nechává ultrazvuky platit, proto k ní nechodím. Vždyť já byla i v nemocnici a neplatila ani korunu za ultrazvuky. Ta doktorka neviděla na ultrazvuku nic, tak ať ta dotyčná přijde příští týden, ale už si ultrazvuk musí zaplatit
Člověk si má právo vybrat a já si vybrala, i když za doktorem musím dojíždět.. ![]()
Taky si nedovedu představit vyšetření bez utz a ne proto, že potřebuji vidět obrázek, ale proto, protože jsem předpokládala, že je to to nejlepší zjištění stavu.
Jedině mě napadá změnit doktora, i když sestra od doktora ke kterému bych případně přešla mi vlastně taky potvrdila, že se hradí pouze tři utz za celé těhotenství.
A to jak jsem dnes doktorovi řekla, jestli by mi ten utz obrázek nevytiskl, aby se to nemuselo vykazovat (doporučeno jeho sestrou), tak mě ani nepochopil a akorát se mě zeptal: „vy nechcete ultrazvuk?“ a z jeho tónu jsem si připadala jako macecha.
Takže ti ultrazvuky stejně bude nutit a ty budeš platit.
Já si nedovedu představit mít za celé těhotenství třeba jenom 3 ultrazvuky..
Z kontroly jsem vždy odcházela nadšená, viděla jsem mimi a věděla jsem, že je vše v pořádku, že miminku bije srdíčko ![]()
No v těhotenství se proplácí jen 3 utz, ročně pry snad je nárok na 7utz. Utz mi dělala doktorka doposud každou kontrolu, ted od února mi dala cenik tehotenskeho balicku, protože pry se to už jako neproplaci, tudíž mi udělá utz uz jen ve 30tt na pojistovnu a jinak nic, pokud chci stále stejný standard, tak musí koupit te, balíček ![]()