RD 3 roky, RP 2 roky - co je kde potřeba nahlásit?

5093
1.10.12 11:56

RD 3 roky, RP 2 roky - co je kde potřeba nahlásit?

Ahoj

Můžete poradit, co je potřeba udělat v případě, že jsem na 3-leté rodičovské dovolené a pobírám 2-letý rodičovský příspěvek? Vím, že mohu být ten 3.rok doma „zadarmo“ a pojistné za mne platí stát. Je ale potřeba to někde hlásit? Na pojišťovně? Na sociální správě? Na úřadu práce?

Díky předem za rady :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4724
1.10.12 12:33

Na sociálce se zažádá o RP do dvou let. A u zaměstnavatele se zažádá o RD do tří let věku. Takže po vyčerpání RP přijde ze sociálky oznámení, že už jsi dávky vyčerpala a dál nemáš nárok. A zaměstnavatel povinně drží místo do těch třech let a na úřadě jsi od něho hlášená v kolonce zaměstnaná na RD, což už pak běží samo, že za tebe platí stát pojistné do tří let věku dítěte. Ty dvě věci jsou v podstatě na sobě nezávislé. Jsou sice letos změny v systému, ale tohle se snad neměnilo, tak snad jsem pomohla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
1.10.12 13:37

@Helusa Nikde nic hlásit nemusíš. Důležitý je, že jsi hlášená u zaměstnavatele a tomu je šumák jak dlouho RP pobíráš a socce je zase jedno jak dlouho jsi hlášená na RD, hlavně když vyčerpáš RP a už víc nedostaneš.

Taky jsem to tak měla a chtěla jsem navázat s mateřskou, ale nevyšlo nám to o 2 měsíce. Mám prosincové a druhé jsem chtěla březen/duben, takže by nám to nevycházelo o ten 1 měsíc, ale po vysazení HA se nám zadařilo až ve druhém cyklu. Nikde jsem nic potom nehlásila když jsem byla ty 2 měsíce doma zadarmo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101948
1.10.12 14:32

Jojo, přesně tak netřeba nikde hlásit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5093
1.10.12 21:02

Holky, díky :)

Jojo, zaměstnavatel mi to dnes taky potvrdil, že hlásí všechny zaměstnankyně na RD, takže je to OK.

Díky moc :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1857
31.8.13 13:32

?

Je tedy informacni sum na UP, ze mi tam sdelili, ze kdyz pri pobirani RP dvouleteho chci pak jeste treti rok zustat doma, tak tam musim tri mesice pred koncem pobirani RP zajit a nechat si zmenit vysi RP min na 50,– a roztahnou to tak na tri roky, aby mi stat ten treti rok platil soc. a zdravotni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat