Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
O peněžitou pomoc v mateřství nepřijdeš, protože i kdybyste ukončili prac. poměr k datu synových třetích narozenin, tak se vejdeš do ochranné lhůty pro nárok na PPM. A co je v zaměstnavatelově zájmů tady těžko někdo posoudí, záleží i na charakteru práce a celkové situaci v zaměstnání. Někde bude výhodnější pro zaměstnavatele umožnit neplacené volno, než třeba složitě doškolovat, předávat práci apod. a někde naopak může být zaměstnavatel rád, že se vrátíš zrovna na dobu dovolených… A někde by zaměstnavatel byl nejradši, aby dal zaměstnanec výpověď.
Já jsem v podobné, možná ještě horší situaci. V květnu mi skončí neplacené volno, které jsem měla domluvené na rok, tak budu muset žádat o jeho prodloužení do porodu, což je červenec. Také se bojím, jak zaměstnavatel zareaguje, když uslyší, že mě bude mít po čtyřech letech dále na krku.
Je tvoje místo obsazeno záskokem? Většinou si pak raději nechávají ten z důvodu zaškolování.
Moje misto je bezne nahraditelne, pokud se vratim nebo ne, to je zamestnavateli fuk. Tak uvidim, zkusim se domluvit.
Ahoj, rada bych se zeptala na konkretni situaci. Synovi budou letos v kvetnu 3 roky. Ja mam pobirani RP nastaveno az do zari 19, kvuli skolce. Takze jsem chtela zadat zamestnavatele o neplacene volno. Jenze situace se zkomplikovala, jsem tehotna, v zati termin porodu. A jde mi o toto- do prace kveten-srpen cca nemuzu, nemam kam dat syna. Myslite, ze je v zamestnavatelove zajmu dat mi neplacene volno? Fakt se bojim, delaji ted hrozne podrazy v praci a nechci prijit o MD na dalsi dite. Vim, ze prinejhorsim mi neschopenku gynekolog napise, ale to je pro me to nejhorsi reseni. Jak se tedy zachovat? Prosim anonym kvuli tehotenstvi