Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Netuším. Asi máš na mysli klasické úplatky. Já si myslím, že pokud byt není, tak žádné peníze nepomohou. Sháněli jsme dům, nebyli jsme ani moc nároční a prostě nebyl a nebyl. makléř má provize, takže už tím by měl být dostatečně motivován.
Já jako realitní makléř pracovala a fakt se to nedělá. samozřejmě mu můžeš něco dát, ale nepomůžeš si. Realitní makléř se snaží seč může, aby našel byt, když má vážného zájemce, ale když není, tak si ho z prstu nevycucá. ![]()
Holma píše:
Netuším. Asi máš na mysli klasické úplatky. Já si myslím, že pokud byt není, tak žádné peníze nepomohou. Sháněli jsme dům, nebyli jsme ani moc nároční a prostě nebyl a nebyl. makléř má provize, takže už tím by měl být dostatečně motivován.
Kdyz ja si myslim,ze oni s tim kseftujou. Ze na inzeratech je jen ten zbytek.Myslis,ze ne?
Ahoj,
myslím, že motivací je pro makléře jeho provize a proto se snaží. Pokud máš pocit, že se snaží málo, kontaktuj jinou realitku s jiným makléřem.
Jinak my když zháněli pronájem, tak se taky nikdo z nich nepřetrhl a musela jsem hledat na netu sama. Při koupi už se snaží víc, ale i tak, co si člověk neudělá sám, to nemá.
Nedávej úplatky, nedávej úplatky, nedávej úplatky - nebo se z toho zblázníš ![]()
Blbost! Manžel dělá makléře několik let a pokud prostě byt dle požadavků zájemce není, tak jak píše Oter doslova, si jej z prstu nevycucá! Ať se snaží sebevíc!
Tak samo naopak při prodeji nemovitosti, pokud není zájemce tak marné! …
Nikisenka píše:
Blbost! Manžel dělá makléře několik let a pokud prostě byt dle požadavků zájemce není, tak jak píše Oter doslova, si jej z prstu nevycucá! Ať se snaží sebevíc!![]()
Tak samo naopak při prodeji nemovitosti, pokud není zájemce tak marné! …
Tak ja nepredpokladam,ze to tak dela kazdy makler…
A prosímtě jakpak by sis to představovala? Že ti za úplatek vykouzlí byt nebo barák dle tvých představ? Ona většina makléřů se musí dosti otáčet a fakt musí pracovat jen s tím, co má. Nejlepší rada - nescháněj přes jednoho makléře ale třeba přes tři, čtyři najednou - každý bude mít jiné nabídky a snad si vybereš rychleji.
Dělám makléřku a pro případy, kdy se klient snaží něco šoupnout bokem, máme bezpečnostní knihu, kam tyto informace zapisujeme… Úplatek nedoporučuji…
doumi píše:
Dělám makléřku a pro případy, kdy se klient snaží něco šoupnout bokem, máme bezpečnostní knihu, kam tyto informace zapisujeme… Úplatek nedoporučuji…
Diky za info. Akorat ze si nemyslim, ze je kazdej poctivej.Cimz nemyslim pochopitelne Tebe. ANebo jinak- co by z toho mel makler za sankci, kdyby se to zjistilo, ze vzal uplatek?
U nás třeba vyloužení z makléřské komory. Když má profesionální licenci, tak v ní makléř je a musí dodržovat profesní kodex. Když se něco podobného zjistí, tak jednoduše končí. Navíc se většinou jedná zároveň o podvod na klienta, protože prostě on si z prstu nic nevycucá.
Souhlasím s Oter, my jsme při nástupu podepisovali etický kodex, kde je to výslovně řečeno. Naše realitka třeba posílá kontroly jako fiktivní zájemce, kteří se právě snaží něco šoupnout. Ten risk je veliký…
A samozřejmě máš pravdu zakladatelko, ne každý je poctivý…
doumi píše:
Souhlasím s Oter, my jsme při nástupu podepisovali etický kodex, kde je to výslovně řečeno. Naše realitka třeba posílá kontroly jako fiktivní zájemce, kteří se právě snaží něco šoupnout. Ten risk je veliký…A samozřejmě máš pravdu zakladatelko, ne každý je poctivý…
A jeste jeden dotaz: jak moc je sance, ze se to provazi, ze si vzal uplatek?Dejme tomu v procentech. Jo a ten uplatek jsem myslela, kdyz nam neco dobryho sezene a my to koupime (nejen za snahu).
A jeste jeden posledni: kdyz proda byt, dam mu provizi, kolik procent mu z ty provize zustane? Odvadi kolik procent realitce? Je napr. neco v tom smyslu, ze z 10 procent provize odvadi 5 procent, z 13 procent provize uz vice…ted placam cifry, nemam o tom sajn.
Diky a nezlobte se na me, maklerky,
ja jen abych neopomijela neco, co je zcela bezne.
Ono je to u každé realitky a kanceláři jiné. Třeba já dělala u Re/Maxu. Tam se výše provize makléře odvíjela od výše obratu a příspěvku na kancelář. Prakticky makléři zůstalo v rozmezí 60% - 90% vybrané provize. To, že ti sežene byt nebo dům, za to ho odměníš tou provizí, tak fakt nechápu, za co úplatek.
Možná je samozřejmě situace jiná, pokud chceš nadstandartní byt v exkluzivní lokalitě, kde se stojí na byty fronty, ale pokud nejde o takovýhle případ, tak fakt nechápu. Co se týče zjištění úplatku, řekla bych, že záleží na charakteru makléře. Ale upřímně, makléř, který si vezme úplatek je podle mě k ničemu a fakt bych mu nevěřila ve smlouvách atd. Jinak provalení ale 50 na 50 ![]()
Napadlo mě,že bych mohla finančně motivovat real.makléře při hledání bytu. Nemyslím provizi. Myslím ještě něco navíc. Netušíte, jestli se to tak dělá a kolik se dává?