Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Končíme šestinedělí a už cca týden bojujeme víc s večerním uspáváním a refluxem. Po celý den je kluk vcelku v klidu, sem tam si zabrečí, ale večer jsou to vyloženě hysteráky. Přiložím si dítě k prsu, chvíli pije, potom se odtahuje, propíná celé tělo a bouchá hlavou jak datel tam a zpět, jak se začne vztekat, brečet a hledat. Potom se zase přisaje, chvíli tahá, odpojí se a znova dokola. Dočetla jsem se, že se má v případě refluxu kojit kratší časy, nechat dítěti prostor si případně odkrknout a střídat strany. Manipuluji s ním s nejvyšší opatrností, nemačkám bříško, ale nakonec ze sebe vyhodí bílý vodopád, ať už je v jakékoliv pozici. Takže toho natahá dost, ale potom mu v břiše moc mlíka nezbyde, má hlad a nedokáže usnout a vzteká se. Tenhle kolotoč se točí od sedmi do půlnoci. Potom usne třeba na tři hodiny. V noci je uspávání na hodinu. A následně se budí tak po 1,5-2 hodinách až do rána… Přibírá dobře. Za dva dny jdeme na prohlídku k pediatrovi v 6 týdnech.
Nějaké tipy, zkušenosti? ![]()
@Elenaki a on ti neblinka celý den jen večer? Mě malá ublinkava tak nějak během dne od narození a s tím, co popisuješ mám zkušenosti, akorát bez blinkani. Malá taky první 2 měsíce měla vždycky v podvečer takové hysteraky. Já jsem ji koupila probiotika a vysadila Vigantol místo kterého dávám Terezii a ty koliky přešly. Možná to u vás taky může mít souvislost s těmi kolikami, když syn neblinka přes den jen večer.
Na blinkani u nás nepomohlo nic, s dcerou manipuluju opatrně, po kojení ji nosím, ať neleží, teď je ji 5 měsíců a blinka pořád
S refluxem zkušenost mám. Ale tedy ne jen večer..
Miminka jsou, myslím, večer obecně méně naladěná, obě moje byla… taky se pomaleji spouští mléko, je ho méně apod.
Jinak ze zkušenosti s refluxem. Nejlepší bylo pití v polospánku a potom držet 20-30min naproti sobě na kolenou v trochu zvýšené pozici. Nepohodlí bylo ale často dlouhé a velké, že pomohlo jen vzít do náručí, sednout si na gymnastický míč a houpat… ![]()
„Witching hour“ - nas kazdodenni neklid a ted do toho jeste to blinkani. Pres den to drzi v sobe, vecer vyhazuje mliko casto. Napojeny na prso je do te doby, nez se sam odpoji a usne. Stava se mi, ze duda, duda, odpoji se a zacne zase nadavat a hledat v plne sile.
Vigantol jsem nyni par dni zapomnela davat, vzdy jsem si vzpomnela az v noci.. a efekt je stejny, jako u pravidelnych davek. Mozna ta probiotika by pomohla, to jsem take casto cetla.
Tohle vypadá na tichý reflux, měli jsme to podobně. Pomohlo kojit ve více vzpřímené poloze, nechat pořádně odkrknout i několikrát během pití a zvednout matraci v postýlce. Pediatr vám možná doporučí i Espumisan nebo jinou pomoc na trávení.