Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, věřím, že diskuze zde na toto téma existují, nemám ale čas vše pročítat.
Chtěla jsem se zeptat těch, co reflux u miminka zažily, kdy to skončilo a jestli něco třeba pomohlo?
Malý má problémy od narození, nevím zda to už mohlo mít souvislost s refluxem, ale už v porodnici hodně zvracel, říkali že se asi hodně napil plodové vody. Pak to bylo ale i po každém kojení a bylo to opravdu hrozné, na porod jsem se bohužel nevyspala a následně nespala cele další dva dny, ze strachu o něj. Jen jsem na něj koukala, jak ten uzlíček leží v postýlce a co asi 30 minut začne plakat a ublinkne. Měla jsem hrozný strach, aby se neudusil. To pokračovalo i doma, nakonec jsme kojení vzdali a přešli na Hipp AR. Jenže po něm hrozné bolesti bříška, malý totálně zabetonovaný, tak jsme zkoušeli více značek, co vyrábí tyto speciální mléka, ale všechno bylo horší než onen Hipp. Nejhorší asi bylo, když stejně po nich zvracel a šly mu z pusinky cítit žaludeční šťávy.
Tak jsme se vrátili k Hippu a na radu lékarnice míchali půl na půl normální mléko a AR. Ale je to jak na houpačce, někdy se vyprázdní sám, pak zase týden bez pomoci rourkou ani ránu. Zvracení je stále dokola, někdy méně, někdy i 4 hodiny po mléku hodí šavli jak blázen.
A hlavně ty noci, myslím že ho asi pálí žáha, sice po probuzení ho hned uspím, ale budí se každých 15 minut a já mám pocit, že prostě nespím a jsem pořád jak zombie, mimo psychicky i fyzicky, ještě máme 3 letého syna, tak je to náročné období pro všechny. Pokaždé si říkám, že další měsíc už to určitě bude lepší, říkám si to vlastně od jeho narození a kolikrát jsou dny, kdy je to ještě horší. ![]()
Příkrmy tolik nezvrací, ale nemohu mu nahradit více dávek mléka něčím jiným, protože nechce pít vůbec čaj, přijde mi, že mu vadí, jak je to řídké, stejně tak jako nevypije samotný Hipp bez toho namíchání půl na půl s AR. Na noc jsme zkoušeli dát kaši, ale natahuje ho z toho.
Jinak má v postýlce klínek, dáváme po každém jídle odříhnout..nevím co dál pro to udělat, aby mu bylo lépe. ![]()
Ještě dodám, že reflux nemá potvrzený, nechtěla jsem tomu malého vystavovat, prý je to dost nepříjemné vyšetření a myslím, že ho má na 100%.
Omlouvám se za sloh a předem děkuji za každou radu.
Ahoj, já zvracení řešila u dvou dětí, ale ne asi v takové míře. Měli ještě další potíže. U nás u obou šlo o alergii na potraviny. Oběma dětem vadila BKM - bílkovina kravského mléka ( vyloučené mléčné výrobky, hovězí), sója, vejce, drůbež. U druhého syna jsem dietu právě nasadila hned když mi začal na konci šestinedělí zvracet. Pak už jen ublinkaval. Já kojím, takže dietu držím já.
Jak vypadá jeho stolice? Kůže?
Ale klidně bych zkusila dietu. Jen by jsi musela dojít s podezřením za pediatrem a požádat o speciální mléko. Většinou dávají to mléko jen s hodně štěpenou bílkovinou kravského mléka, ale to často nestačí. Pak už jsou aminokyselinová mléka, kde není BKM žádná. V příkrmech by jsi musela vynechat mléčné výrobky. Mrkni na skupinu na fb - Alergie/Intolerance na laktózu, ABKM…tam je hromada informací.
@anavi13 Ahoj, děkuji za reakci. Možnost ABKM jsme řešili s doktorkou v druhém měsíci, tehdy se i osypal, a tak nám napsala Nutrilon Alergy Care, po čtyřech balení nenastala žádná změna a zvracel obloukem, stolice byla úplně hlenovitá, ptala jsem se zda nevyzkoušet jinou značku, ale shodly jsme se, že to nejspíš alergie nebude, že by prý došlo alespoň k částečnému zlepšení. O tom mléku na bázi aminokyselin mi říkala, ale nakonec k tomu nedošlo, protože chuťově to prý není nic moc a on ze začátku nechtěl pít ani ten Nutrilon.
Na ty pupínky jsme dali Fenistil a do dvou dnů zmizely, pak se znovu neobjevily. Ve stolici má občas hleny, ale on je často zahleněný, je to nejspíš právě z toho jak se mu mlíčko pořád vrací. Jinak je to nejčastěji právě zácpa. Zkusili jsme i mléko bez laktózy, také bez výsledku a spíše zhoršení.
První syn ABKM určitě měl, jsem o tom přesvědčená, měli jsme tehdy jinou dr a ta to nechtěla řešit, vzala jen krev a řekla, že tam se nic neprokázalo, takže to není možné. On měl ale hleny a krev ve stolici, průjmy a problémy zmizely až v roce, kdy jsem mu úplně UM vysadila. ![]()
@Mimmie nemusí být po tom Nutrilonu zlepšení. Tam je jak laktóza, tak BKM. Kdyby byl těžký alergik tak to nepomůže. Hlavně změna je vidět klidně až za tři týdny. My u druhého přecházeli z kojení na Nestlé Althera ( to je jak ten Nutrilon) a změna jen drobná. Proti Nutrilonu je to hnus a přijel ji hned. Pak jsme přešli úplně v pohodě na Neocate junior. Opravdu není tak hnusný. Teď mám pro třetího tady Nutrilon, ale má po něm průjem, takže nic. Kojím a držím dietu. Já bych ten Neocate u vás zkusila. Kdyžtak ho vyhodíš. ![]()
Ty příznaky se mohou děsně lišit. U druhého jsme měli vyloučené BKM a pořád byl v noci neklidný. Chtěl drbat po zadečku, stolice třeba sedmkrát denně. A ona to byla reakce na vejce a drůbež. Každopádně může vadit úplně cokoliv. Jestli měl první ABKM, tak bych touto cestou šla.
@anavi13 moc děkuji, tak já doktorce hned v úterý zavolám a poprosím ji o recept na ten Neocate. Zkusila bych ho koupit sama, ale cenově je to fakt darda.
Já jsem právě myslela, že u té alergie jsou spíš vyloženě průjmy a ne zácpa. Průjem měl akorát z Hami mléka, koupila jsem k němu Nutriton na zahuštění, ale nakonec jsme zase skončili u Hippu, přijde mi, že z něho jsou problémy „nejmenší“.
Tak uvidíme, bylo by super, kdyby konečně něco pomohlo, už je to dlouho.
Tak ještě jednou děkuji za radu. ![]()
@Mimmie může být cokoliv. Kouknu do té skupiny na fb. Ono jestli tolik zvrací, tak pak asi nemá co moc kakat. Zkus ukecat doktorku na recept. Při takových potížích by ho napsat mohla. A pak bych zkusila testy na alergologii
i třeba gastro.
Snad to vyřešite
y se taky dlouho trápili ![]()