Zkušenosti s registrem dlužníků - zápis na 4 roky

JaSe
25.11.09 20:51

Registr dlužníků

Ahoj,
chtěla jsem se zeptat jaké máte zkušenosti s registrem dlužníků, pokud nějaké zkušenosti máte.
Já jsem si v zimě vyřizovala úvěr, hlavní starost měli, abych v tom registru nebyla. Úvěr jsem dostala, takže to bylo nejspíš v pohodě.
Ale nedávno mi řekla známá, že její dcera byla v registru proto, že zapomněla zaplatit jednu složenku za telefon (částka do 150,–Kč) a nedali jí hypotéku. Pochodila až v jiném bankovním ústavu.
Já už asi budu mít taky škraloup, protože jsem zapomněla zaplatit poslední účet za telefon u T-Mobilu (asi 2 stovky), teď v létě. Další úvěr zatím neplánuju, tak mě to netrápí, ale prý je tam ten zápis 4 roky, než to vymažou. Je to pravda?
Díky
 Jana

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
50725
25.11.09 21:33

Tak se zaregistruj na www.centralniregistrdluzniku.cz a můžeš si zaplatit výpis z registru - vlastním tiskem (tj. že se ti to zobrazí na monitoru a vytiskneš - spíš jen pro tvé info) to stojí 150,–, kdybys to chtěla poštou do vlastních rukou, je to za 300,– - dají ti tam nějaké ofišl razítko, tak by ses s tím mohla pak někde prokazovat… Mají tam hafo služeb, moc jsem to nezkoumala, skoro všecko je placené (což mě trochu zklamalo, čekala jsem, že pro „lidi“, kteří chtějí jenom info o svojí osobě by to mohlo být zdarma…). Ale 150,– není moc, když si člověk fakt není jistý…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andela
25.11.09 23:16

Je to tak, protože si lidé berou věci na splátky, někdy jim taky úvěr neprojde. Už se raději ptáme jestli úvěr nějaký měli, a zda platili v pohodě. Sice je to trochu urážející … ale co naplat.
Co ale vím je, že jsou „_banky, úvěrové společnosti“ bankovní a nebankovní … třeba homecredit a esox jsou bankovní, takže mají databázi, resp jsou napojeni na registr dlužníků, a třeba cetelem nebo provident jsou sektory nebankovní, takže s registrem nedisponují a tak poskytnou úvěr snad všem.

• Citovat
  • Upravit
2081
26.11.09 07:51

My bohuzel mame take zkusenost. Manzel rucil kamaradovi na pujcku 100 000 Kc. Po nejake dobe se kamarad rozhodl, ze platit nebude. Banka posilala oznameni o neplaceni kamarada memu manzelovi s tim, ze tedy ted za nej bude platit uver on…ale jaksi jejich vnitrnim bordelem dopisy nedosly a zustaly na stole jednoho pracovnika. Tudiz muj manzel ani netusil, za kamarad neplati.
Az kdyz jsme chteli predelavat byt a brat si hypoteku, zjistili jsme, ze manzel je v registru dluzniku - takto rozzureneho jsem ho nevidela nikdy. V bance nejdriv nechteli ani komunikovat, ale pak ten neschopny pracovnik udelal zasadni chybu - poslal ty dopisy o neplaceni s rocnim zpozdenim…a to byl dukaz. Banka se omluvila, nabidla nam velmi vyhodny uver, vyhodila toho zamestnance a zasadila se o vymazani manzela v registru dluzniku.
Proc to ale pisu, co me prekvapilo, ze v registru muzete byt, aniz byste o tom vedeli a pokud tam uz jste,NIKOHO nezajima, zda je tam vase jmeno opravnene nebo ne a vymazani je teda taky narocne.V tu dobu, co tam manzel byl to bylo jako kainovo znameni, vsude to vedeli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7854
26.11.09 08:02

Jestli bych se mohla přidat s dotazem…?

• mě by zajímalo, co všechno se do toho registru dostane? Co třeba nezaplacené pokuty, které člověk „dluží“? A asi je to záležitost toho subjektu, kterému člověk dluží, jestli to nahlásí do registru nebo ne, že ano? Nebo se pletu?

Mě jde o to,jestli bych tam nějak objektivně zjistila, jestli náhodou někde něco nedlužím…? Mám už úplnou fobii z exekucí :-( Někde nevědomky dlužíte „pitomých“ 500,– , nikdo nedá vědět…a najednou řešíte exekuci na 15 000,– :-( To je děs…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2264
26.11.09 09:13

Ahoj,
jako zaměstnanec bankovního sektoru jsem s s touto databází pracovala. Informace, které má banka o klientech jsou z bankovního i nebankovního sektoru. Někdo tu psal, že třeba splátky CEtelemu se zde nezobrazují, ale to není pravda. V registru je vidět jako částku jste si půjčili, kolik měsíčně splácíte, kolik zbývá doplati, platební morálku (zda platíte včas či se zpožděním). Pokud banka schvaluje nový úvěr, samozřejmě k plánovalé splátce musí připočítat i splátku z registru aprověřit bonitu klienta, zda bude schopen vše v pořádku splácet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
26.11.09 10:31

Tak si dovolim s tebou nesouhlasit… Asi zalezi na tom, v jake bance delas, ale ja jsem take pracovnice bankovniho ustavu a muzu rict, ze nebankovni uveru typu Profireal, Essox atd. se nam nezobrazuji :o( Pouze uvery poskytnute v jinych bankovnich ustavech. Ty se proveruji v systemu CBCB a ty nebankovni se proveruji tusim v registru nazvanem SOLUS. Bohuzel do nej banky (aspon ta nase) pristup nemaji. Tento system je propojen pouze na nebankovni sektor jako jsou prave jiz zminene Cetelemy atd. Oni si proveruji nejakym zpusobem, zda v nem klient neni veden, takze pokud i u nich ma nekdo skraloup, je nahranej. Jinak by do nej meli mit pristup prave i telefonni operatori… Ale do bankovniho CBCB ho nemaji…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
26.11.09 11:08

Tak nám se jednou stalo, že manželovi zavolali z T-mobilu, jestli si nechce předělat Twist kartu na paušál. Tak teda řekl že jo, a oni po nějaký době volali a oznámili mu, že si ho prověřovali právě v Solusu a je tam vedenej, takže jestli chce ten paušál, tak musí složit 1000 Kč vratnou zálohu. Manžel byl tenkrát tak naštvanej, že řekl, že žádnej paušál nechce.
Taky by mě zajímalo, jak se tam dostal. Nějaký půjčky jsme měli, ale v životě se nestalo, že bysme něco nezaplatili. Jedinou možnost, jak se tam mohl dostat, vidím v tom, že se některá složenka zaplatila o pár dní dýl a nestihla se platba přičíst v termínu. Jinak si to neumím vysvětlit.
Asi za dva roky jsme si pak brali půjčku v ČS a u GE úvěr na auto a i když si nás prověřovali, tak jsme úvěry v pohodě dostali.
Takže člověk se do registru opravdu může dostat, aniž by o tom věděl.
My jsme taky si nejdřív chtěli nechat poslat ten výpis, protože nás docela zajímalo, kdo nás tam vlastně zapsal, ale pak jsme se na to vykašlali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
27.11.09 14:38

kvůli zcela výjimečně nezaplacené splátce na auto (fakt jsem myslela, že je to zaplacené, upomínka s výhrůžkou mi přišla po týdnu od splatnosti, hned jsem zaplatila). Hned jsme byli v registru. Za pár měsíců jsem mluvila s kamarádkou z banky, něco jsme řešily. A už jsme tam nebyly.

Ale říkala, že je to hodně přísné, ale snad po půlroce nebo roce? Já už fakt nevim. Se to odmazává, pokud potíže nejsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1045
13.7.14 17:09

Změna příjmení

Jen mě tak napadlo… Když si člověk po svatbě změní příjmení a byl před tím v registru dlužníků, přepíšou si to tam nějak? Nebo se tím člověk z registru vlastně „vymaže“?
Nejsem nijak vyčůraná, nejsem ani v registru, ani toho nechci zneužívat, jen mě to tak napadlo a nikde jsem na to nenašla odpověď :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
13.7.14 17:48
@Angua píše:
Tak se zaregistruj na www.centralniregistrdluzniku.cz a můžeš si zaplatit výpis z registru - vlastním tiskem (tj. že se ti to zobrazí na monitoru a vytiskneš - spíš jen pro tvé info) to stojí 150,–, kdybys to chtěla poštou do vlastních rukou, je to za 300,– - dají ti tam nějaké ofišl razítko, tak by ses s tím mohla pak někde prokazovat…

Jo.

To všecko můžeš. Může platit jak mourovatá, ale bude jí to na prd.

Kdo mi zaplatí, tomu taky vydám potvrzení, že o žádném jeho dluhu nevím. A levněji než Centrální registr dlužníků. I s ofišl bramborovým razítkem. :lol:

Ještě k té registraci: Zaregistrovat se může, zrušit registraci ne.

Příspěvek upraven 13.07.14 v 17:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
13.7.14 17:52
@vulpes píše:
Jestli bych se mohla přidat s dotazem…?
  • mě by zajímalo, co všechno se do toho registru dostane? Co třeba nezaplacené pokuty, které člověk „dluží“? A asi je to záležitost toho subjektu, kterému člověk dluží, jestli to nahlásí do registru nebo ne, že ano? Nebo se pletu?

Mě jde o to,jestli bych tam nějak objektivně zjistila, jestli náhodou někde něco nedlužím…? Mám už úplnou fobii z exekucí :-( Někde nevědomky dlužíte „pitomých“ 500,– , nikdo nedá vědět…a najednou řešíte exekuci na 15 000,– :-( To je děs…

To je blbost. Vybírej poštu na adrese trvalého pobytu anebo si zřiď datovou schránku a exekuce nemůže přijít jak blesk z čistého nebe.

Dnes tě nikdo bez písemné předžalobní výzvy nemůže ani zažalovat. Teda může, ale pokud je to žaloba na splnění povinnosti (povinnosti uhradit dluh v to), neměl by mu soud přiznat náklady řízení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2841
13.7.14 17:54
@eumedon píše:
To je blbost. Vybírej poštu na adrese trvalého pobytu anebo si zřiď datovou schránku a exekuce nemůže přijít jak blesk z čistého nebe.Dnes tě nikdo bez písemné předžalobní výzvy nemůže ani zažalovat. Teda může, ale pokud je to žaloba na splnění povinnosti (povinnosti uhradit dluh v to), neměl by mu soud přiznat náklady řízení.

Reagujes na stare prispevky :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
13.7.14 17:57
@pusina1 píše:
Reagujes na stare prispevky :andel:

To je sice možné, ale někoho by mohly zmást.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
13.7.14 18:00
@Vickee píše:
Jen mě tak napadlo… Když si člověk po svatbě změní příjmení a byl před tím v registru dlužníků, přepíšou si to tam nějak? Nebo se tím člověk z registru vlastně „vymaže“?
Nejsem nijak vyčůraná, nejsem ani v registru, ani toho nechci zneužívat, jen mě to tak napadlo a nikde jsem na to nenašla odpověď :-)

Pokud je v některém registru dlužníků i rodné číslo (irelevantní „Centrální registru dlužníků“ vynechme), tak změna příjmení nepomůže. Se změnou příjmení a trvalého pobytu se počítá, rodné číslo se nemění. To je celkem spolehlivým jednoznačným identifikátorem fyzické osoby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel