Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj holky, mám dotaz, snad některá poradíte. S manželem máme hypotéku na dům a v polovině příštího roku máme tu lhůtu, kdy je možné hypotéku vyplatit, přefinancovat apod. Nedávno jsem přišla o práci, podařilo se mi najít novou, ale stadardním postupem firmy je, že dávají první rok jen smlouvu na dobu určitou. A mě došlo, že by to mohl být problém. Pokud bychom chtěli například přefinancovat, banka mi hypotéku nedá, protože mám zaměstnání na dobu určitou, mám pravdu? Pokud bychom se rozhodli zůstat u stávající banky, budou opět chtít vidět potvrzení o příjmech, i když už je tam mají? Budu už dávno po zkušební době, ale budu mít zaměstnání pouze na dobu určitou. Nevzít tu práci není řešení, člověk si v téhle době nemůže moc vybírat. Omlouvám se, je to zmatené, snad některá poradíte… Díky.
Při konci fixačního období banka nezkoumá zda a na jaký typ smlouvy pracuješ, pokud splácíte jak máte nezkoumají nic. Pošlou návrh na změnu úroku a hotovo.
Na refinancování by to taky nemělo mít vliv, refinancující ústav si opět prověří vaši platební morálku a rozhodne se. Nám končí fixace příští říjen a už po vyúčtování letošních daní tj. v dubnu se hodlám obrátit na „novou“ banku aby zahájila kroky k přefinancování. Stávající banka pošle podklady (návrh nové výše úroku) až v nejzašším zákonném termínu a to už je pozdě rozmýšlet se a zařizovat.
Já měla už v době první žádosti o hypotéku smlouvu na dobu určitou a nevadilo to, jen jsem musela v práci dostat potvrzení, že je to běžná praxe zaměstnavatele (zdravotnictví
)
Holky díky, to jste mě potěšily. Se splácením problémy nemáme, platíme včas a doufám nadále budeme:-)
Aleesho, jestli jste si brali hypotéku před rokem či dvěma, tak to byla běžná praxe. Dneska by se asi hodně cukali ti ji dát, i kdybys měla od zaměstnavatele potvrzení. Krize pravidla pro schválení hypotéky dost zpřísnila
Při refinancování nevím jak to je, my zatím čekáme jestli nám hypo schválí. Manžel má na dobu určitou, ale do roku 2013, takže to je snad OK.