Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj Holky,
tak jsem se dostala do křížku se sousedama, máme kamaráda kterému jsme dovolili nechat si vyvěsit reklamní plachtu na náš balkon. Viselo to tam necelé 2 dny a už na nás přišla domovnice ať to okamžitě sundáme, že to takhle nejde že je to reklama na služby a to tam být nemůže!
Byt máme v OV, tak si myslím, že si na svůj balkon snad můžu dát co chci a navíc ve vedlejším vchodu maj taky reklamu, sice menší a není barevná, ale je tam.
Bylo mi řečeno, že kdyby to dělal takhle každej, tak jak by to pak asi vypadalo a že by teda kamarád měl platit nájem za to že to tam visí všem nájemníkům a tyto peníze by se dávali do fondu oprav!
A dokonce, ještě než jsem to tam vyvěsila, tak jsem se měla zeptat sousedů, jestli je to tam náhodou nebude obtěžovat, což mi přijde úplně absurdní!! Jak může někoho něco obtěžovat na cizím balkonu?
Jak by jste to řešili vy? Stáhli by jste tu plachtu a hotovo? Nebo jí tam nechali! ![]()
Ahoj. Nechala bych to tam. Řešíme teď to samé, že asi dáme známému na náš balkón reklamu. Nikoho se ptát nebudu
Táta dělá předsedu společenství v baráku, kde teď bydlíme, sousedi to tady taky mají a neřekl jim ani popel. Prý, jak píšeš ty, si na svůj balkón může pověsit kdo chce, co chce.. pokud to nezasahuje do společných prostor. Tož tak ![]()
To je blbost, nic nesundavej. Pokud je byt tvůj, tak je tvůj. Na balkon si můžeš dát co chceš. Jediný komu by kdo měl platit, je kamarád vám ![]()
Je to podobný problém jako z okny. myslím, že už se dořešil právní výklad vlastnictví oken, balkonů, vnější fasády přiléhající k bytům v OV. Jsou společnými prostory, které jsou určeny k výhradnímu užívání vlastníkem přilehlého bytu. Opravy, údržbu hadí společenství vlastníků. Na druhou stranu i to pak musí povolit reklamu a zároveň i požadovat peníze za reklamu.
Nechala bych tam. Teda pokud není vyloženě ve stanovách společenství ze nesmí byt nic ne balkonech atd.. ale jinak je to Vase soukromá věc…
Nechala bych to tam… Je to tvůj balkón, takže co si na něj pověsíš je jen tvoje věc. Co jako udělají když to tam necháš? Vykopnou ti dveře od bytu a půjdou to sundat? Nebo tě snad zažalují za??? Za co vlastně? Za nic. Z nikým bych se vůbec nebavila, je to jen výmysl od někoho, kdo má zájem vám dělat dusno.
My hlasovali, kdyz sousedi chteli na svem balkonu zastreseni, jde o to, ze celkovy vzhled domu je vec, do ktere maji vsichni co mluvit, takze i kdyz je to vas byt, oni maji narok na odsouhlaseni nebo zamitnuti
Zítra zavolám na družstvo a uvidím co mi poví, ale tohle mi přijde opravdu na hlavu postavený. Já taky nikomu nenadávám za to, že má na balkoně satelit. To taky není nějaká krása.
Ale to co píše Lama Lama, smysl dává.
Přijde mi, že nadávají kuli tomu, že si myslí, že z toho mám peníze a oni nic. Přitom to je jen kamarádská výpomoc, nic víc!
@jizvíková píše:
My hlasovali, kdyz sousedi chteli na svem balkonu zastreseni, jde o to, ze celkovy vzhled domu je vec, do ktere maji vsichni co mluvit, takze i kdyz je to vas byt, oni maji narok na odsouhlaseni nebo zamitnuti
U nás mají lidi na balkoně různé strašáky, třeba paní už tři roky, šílenej hadr, aby jí tam lidi nekoukali, asi
Že by jsme jí šli, požádat, aby vyměnila za něco co neuráží náš jemnocit? ![]()
@Mokacina píše:
Zítra zavolám na družstvo a uvidím co mi poví, ale tohle mi přijde opravdu na hlavu postavený. Já taky nikomu nenadávám za to, že má na balkoně satelit. To taky není nějaká krása.
Rozumný nápad, zeptej se a uvidíš ![]()
Asi záleží jak máte stanovené stanovy v tomto směru. U nás si schválili že okna, balkony atd… se nebudou financovat z fondu, ale že to patří k bytu, tak ať si každej udělá sám, a pokud naše strana chce balkony, tak ať si je uděláme sami (naše strana po domluvě zafinancuje), odmítlo se to financovat z fondu-i když bysme si to platili sami ty jednotlivý byty
v tom případě bych neřešila a nechala to tam.
Pokud ale máte okna, balkony atd… jako součástí celku, a financovalo se to z fondu, pak asi společenství má nárok na to do toho kecat ![]()
Nám kecali do bojleru v bytě - a bylo jasně řečeno že společenství má pravomoc řešit věci ve společných prostorách, takže do bytu je jim houby a smetlo se to.
Bohužel si myslím, že to budeš muset sundat. Balkon je společný a vy ho máte jen ve výhradním užívání. Pokud si tam chceš umístit něco, co nezasahuje do práv ostatních, ale může změnit vzhled domu, tak potřebuješ souhlas spoluvlastníků.
@Mokacina píše:
no pokud jsi v družstvu tak majitelem bytu ale nejsi majitelem jsi jen v OS na to pozor v tom případě sundat protože á paní pravdu
Vnější strana balkonu je jako fasáda. Taky si to nemůžeš vymalovat na růžova s bílými puntíčky jen proto, že je to připláclé na tvém bytě.