Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
To chce klíííd, když jsi odvedla DPH v srpnu, tak se vůbec nic neděje. Jen bys měla mít v účetnictví stejnou fakturu jako váš zákazník (tzn. poslat mu tu novou a domluvit se s ním ať tu původní vyhodí nebo ti pošle zpět originál). Předpokládám, že v programu nejde opravit datum vystavení? Jestli ano, tak ho prostě přepiš a vůbec nevadí, že máš v číselné řadě vystavené faktury jinak než budou po sobě datumově. Jestli to nejde, tak to nech.
Ostatně - proč by jsi podávala opravné přiznání - co by jsi v něm opravovala pokud máš DPH z té faktury odvedené v srpnu???
Ten pokyn, že má být faktura vystavená do 15 dnů od DUZP je právě proto aby když nastane plnění třeba 31.8. a fakturu vystavníš 15.9. se stihlo spočítat a odvést DPH za srpen do 25.9. Jinej důvod to nemá a je to v podstatě jen formalita.
A když bude někdo prudit, tak mu to prostě takhle vysvětlíš, nebo si to k té faktuře napiš, kdyby náááááhodou někdy přišla kontrola ať víš proč tam máš jiné datum. Jinak to může být každýmu putna.
Souhlasím s Dafné. Moc se tím nestresuj, šak se nic hroznýho nestalo. Nejdůležitější je, že je správně odevzdané DPH. Datum na faktuře si jednoduše oprav a pošli pánovi.
Btw. v CA věčně vystavujeme faktury i 30 dní po DUZP (páč to někdy dřív nejde) a měli jsme dvakrát kontrolu na DPH a nikdo nám to nevytknul. Ono jde fakt jen o to abys stihla odevzdat DPH v tom správném čtvrtletí či měsíci.
Dobrý den, mohli byste mi prosím poradit… V dubnu mi přišlo od dodavatele zboží, přiložená faktura je „na dobírku“. Včera mi volala paní z firmy, že se stalo nedopatření a balík mi přišel bez dobírky, tedy zadarmo a špatně poslali balík, který měl být skutečně na dobírku. Bohužel si neuvědomuji, že bych balík neuhradila. V ruce mám pouze fakturu na dobírku bez dokladu o zaplacení
Stalo se Vám to některé? Děkuji, Romana
Ahoj, naštěstí se mi to nikdy nestalo. Ale co se obrátit na toho přepravce jestli by nebyl schopen dohledat doklad o převzetí, který musí být podepsaný od tebe a tam bude napsané jestli peníze přebírali nebo ne. Ikdyž pokud to poslali bez dobírky, tak si tam přepravce dobírečné nemohl vymyslet - tudíž bys to fakt neměla uhrazené. Jen mne udivuje, že to řeší až teď po tolika měsících.
Ahoj musím podat opravné daňové přiznání v tomto případě? Dne 24.8 u nás náš komisní prodejce (prodává naš zboží ve svém obchodě, když něco prodá vystavíme mu fakturu za prodej našeho komisního zboží) donesl hotovost za prodané zboží ale neměl informace o velikostech prodaného zboží. Tudíž jsem mu nemohla vystavit fakturu ve skladovém programu ale v ekonomickém programu Pohoda, kde se velikosti uvádět nemusejí. Informace o prodaných velikostech se ke mě dostala až 12.9.2012. Tou dobou jsem už ale ve skladovém programu měla vyfakturované 2 faktury vystavené před 12.9.2012. Po dohodě s taťkou jsme Pohoďáckou fakturu zrušili a vystavila jsem mu fakturu ze skladového programu (už jsem měla velikosti tak jsem mohla výrobky odepsat). Fakturu jsem vystavila 20.9.2012 s plněním 24.8. 2012. Účetní mi tu fakturu odsouhlasila, ale zřejmě si nevšimla toho, že den vystavení faktury musí být **nejpozději do 15 dnů od zdanitelného plnění******. Já se přiznám, že jsem tohle vyčetla až včera, když mi přišla učebnice s daňovými zákony. DPHčko je zaplacené a odevzdané, jak tuhle chybu s datem napravit? Nemám se koho zeptat kolegyně má ted své práce v novém zaměstnání nad hlavu a přijít nemůžu a tatka s bráchou ti mě seřvou do bezvědomí a stejně neporadí, bojím se jim to říct. Já vím že je to hlavně moje chyba a měla jsem si to nastudovat, ale upřímně jsem z práce tak utahaná /děláváme od 7 do 17 hod/ že potom mi mozek už nic nechce brát. Ale už jsem si na víkend nabalila učebnice od Anagu - Abeceda účetnictví pro podnikatele a Abeceda mzdové účetní a budu poctivě vypisovat a studovat co ještě neznám.