Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, včera jsem si koupila v Planeu elektru nový notebook. Po zapnutí a snažení se ho zprovoznit jsem měla problém s myší - téměř se nepohybovala či velmi špatně. Říkala jsem si, že je to rukama. Nicméně dnes ten problém pokračoval až se prostě myš ztratila úplně a nelze s tím nic udělat, takže ho půjdu zítra reklamovat. A chci se zeptat. Na co mám právo? Jsou povinni mi na místě notas vyměnit za nový? Nebo musí absolvovat 30 denní lhůtu? A jaké máte zkušenosti s reklamacemi v planeu vy?
No obvykle se to dělá tak že se notebook vymění a potom se pošle na předzáruční opravu, ale planeo provozuje dnes kde kdo a tak je možné že bude trvat na klasické reklamaci.
@jakanas no a může vyžadovat klasickou reklamaci když se vada objevila v prvním půl roce (vic občanský zákoník, který uvádí, že v prvních 6 měsících je domněka, že zboží bylo zakoupeno již vadné…)
Jasně že může. Na začátku máš jediné porávo, právo na reklamaci. Reklamace musí být vyřešena do 30 dnů. Až potom co zjití kde je problém můžeš řešit dál. Popravdě to že ti nejede myš asi nebude HW počítače. doporučuju udělat obnovení systému do továrního nastavení a OS natáhnout znova, je to otázka dvaceti minut. Obzvlášť pokud na tom máš win 8.1… to je pekelnej systém
Ale většina supermarketů má vyjednané dobré podmínky s dodavately a tak to obvykle řeší obratem aby nepřišli o zákazníka.
@Vermun píše:
Nejede přímo myš co je zabudovaná v notebooku…
touchpad ovládá SW, který ovládá OS. Zkusila jsi tam strčit myš do usb?
Jako je možné že touchpad je prostě vadný
ale obvyklejší bývá chba ovladače SW který touchpad ovládá.
@Vermun píše:
Nejede přímo myš co je zabudovaná v notebooku…
A tímhle pojmenováním míníš co? Nějak nevím co si mám představit pod zabudovanou myší.
@jakanas nezkousela, nemám ji. Nicméně přece mě nemůžou nutit používat externí myš. Evidentně je to vadné z výroby…
Mě se to taky u nového notebooku stalo a problém byl v tom, že ta plocha byla jakoby mastná nebo něčím vyleštěná nevím jak to popsat v každém případě po chvíli přejíždění prstama to začalo fungovat ![]()
Ted jsem to zkusila při prvním zapnutí se myš objevila, po chvíli přestala pracovat a po další chvíli zmizela úplně. Při dalších 2 zapnutí se nerozjela vůbec. ![]()