Rekvalifikace na účetní
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Pěkný den, přišla jsem o práci a přemýšlím nad rekvalifikací. Mám VŠ ekonomického směru, dělala jsem manažerku cca posledních 10 let, ale je to pořád stejné - naučíte se něco v rámci firmy, řešíte KPI, fleety, dodavatele, umíte sice s různými CRM systémy, držíte krok s dobou v IT věcech, ale reálně prostě neumíte „nic“ - doufám, že si rozumíme - kadeřnice je po tolika letech schopná si založit salon, truhlář udělat nábytek do celého bytu, doktor odoperovat x věcí, učitel vést prvňáčky až po konec prvního stupně. Sice umím od všeho něco, ale na samostatný vývoj třeba webu to nestačí, na překladatelství z aj též ne, rozumíme si… Ráda bych do budoucna byla nezávislá na další firmě a dělala na sebe - na střední i vysoké jsem měla účtu, reálně si nepamatuju skoro nic a beztak tehdy vše byla teorie, vůbec se nepoužívaly účetní systémy, takže je to jedno. Myslíte, že má smysl nějaký rekvalifikační kurz nebo si sehnat nějakou stáž v účetní firmě (klidně i bezplatnou), co má největší budoucnost? Přijde mi, že největší poptávka (Brno) je po mzdových účetních, a to i juniorních. Mám nějaké úspory, takže bych postupně mohla začít účtovat jednu firmu, dvě a postupně navyšovat (dobré je, že mám vedle sebe člověka, co je schopný mi ty zákazníky dohodit - ale musím samozřejmě umět účtovat). Myslíte si, že je reálné po rekvalifikačním kurzu začít sama (s garantem samozřejmě nebo s pomocí seniorní účetní skrz radu/konzultaci)? Nebo je to obor, který nemá do budoucna smysl a přebere ho AI? Děláte někdo jako samostatná účetní? Co je nejtěžší na naučení? V čem je nějaký háček? Jak funguje zodpovědnost účetní za třeba mzdy dané firmy? Děkuji a přeji hezký zbytek dne, M.
Rozmysli si, jestli bys šla raději cestou mzdové nebo finanční účetní a na tu cestu se pusť.
Budeš muset dělat pod někým. Potřebuješ se naučit hodně věcí, proto to pořádně zvaž.
Hodně záleží na tom, ke komu přijdeš a jak moc bude ochotný Tě učit (tím nemyslím rekvalifikační kurz). Vzhledem k tomu, že ji schopná řešit úkoly, myslím si, že se dokážeš naučit i účetnictví. Ale počítej s tím, že to bude řehole a že to nebudeš mít zadarmo. Ale naučit se účetnictví určitě můžeš. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Prostě Vodnář píše: Účetnictví je hlavně vázaná činnost, takže živnost si bez praxe, či dohledu nepořídíte. Za účetnictví je sice zodpovědná firma, ale ve smlouvě můžete mít hmotnou odpovědnost a pokuty mohou jít cele za vámi. Časem to možná převezme AI, ale v následující pětiletce to nevidím. Je to sice slušně placené, ale na úkor volna. Pořád jsou nějaké termíny a jede se od uzávěrky k uzávěrce. Nicméně pořád je to to schéma, kdy se sice něco naučíte, ale ve výsledku nebudete umět nic. Takže k takovému rozhodnutí je pořádná rozvaha.
Tomu nerozumím. Takže účetní nic neumí? Jak jsi na to přišel?
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jinak, výsledky jsou nehmatatelné. Když se vzpomíná ve společnosti, tak slyšíte, jó to byl panečku truhlář, jó to byl panečku kadeřník a účetní? Většinou jen, když se mu podaří odklonit nějaký pořádný balík. Možná by se to dalo poupravit, že má znalosti, ale ve výsledku nic neumí. Nemyslím to zle, jsou potřeba. Ale jsou potřeba, protože to žádá systém, ne zákazník.
@K2 8611 píše:
Tomu nerozumím. Takže účetní nic neumí? Jak jsi na to přišel?![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
OK, děkuji a reálný se někam upíchnout a tam tu praxi získat? Nebo je to spíš pro ostatní účetní opruz, že mají někomu něco ukazovat/učit. Ale tak podle mě juniorní pozice fungují, holt se člověku někdo věnovat musí.
Jasně, od toho jsou junior pozice. Ale kolikrat jsem zaučovala holky co už junior být neměly a moc toho taky nevěděly.
Pokud absolvujes kurz, napíšeš si dobře motivační dopis tak šanci budeš mít. Já bych klidně vzala někoho kdo u má pracovní návyky, zkušenosti i kdyz mimo obor, oproti holce po škole. Ale zas to nebude nijak extra placený.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rekvalifikační kurz ti dá pouze teoretické a obecné informace. To tě víc fakt naučí zkušená mzdovka. Otázkou je, kdo bude mít čas nad tebou sedět. A když čtu tvoji kvalifikaci, tak abys nebyla ze mzdy na této pozici rozčarovaná. Kurz ti řekne, jak to funguje, pokud je vše ideální. Ale z vlastní zkušenosti - 50 zaměstnanců, z toho těch „ideálních“ bude 5. A udělat si živnosťák a jet sama na sebe? Hodně štěstí. Já tady pořád čtu, že chce každá dělat účetní na ŽL. Já jí dělám a neustále někoho honím kvůli dokladům, večer sedím u PC do půlnoci, telefony mi zvoní i kolem deváté večer. Protože většina živnostníků během dne pracuje a administrativu dohání po večerech. To není práce, kterou ve 4 odpo zabalíš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji za názor, o nutnosti garanta vím. Naopak právě účto považuju za docela dobrou možnost, jak dělat na sebe. Z činností z manažerské činnosti si můžu leda založit živnost na pseudo koučování a mentoring, nějak nevím, co by se na tom dalo „prodávat“.