Rekvalifikace - sociální pracovník

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19200
18.1.13 08:38
@Anonymní píše:
jako dobrovolník třeba. Sice věřím, že nebudeš dělat dobrovolníka 5 let, ale tohle se oceňuje

to se ale těžko realizuje, když mám malé dítě, abych někde dobrovolničila pouze..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12332
18.1.13 08:40
@PetaP píše:
to se ale těžko realizuje, když mám malé dítě, abych někde dobrovolničila pouze..

určitě bych zkusila nějakou neziskovku v okolí - podívej za peníze to asi moc nebude, třeba by někdo potřeboval zkrácený úvazek, nebo pomoc při nějakém projektu, nikdy nevíš, ale ty potřebuješ praxi jak jsi psala, zatím snad máš RD, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.1.13 08:42

Na ÚP mi ještě řekli, že bych praxi mohla vykonávat v kojeňáku je to pravda? a jak je to tam s prací, řekla bych, že je to jedna z velmi oblíbených prací je to tak?

zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.1.13 08:43
@Anonymní píše:
Kurz PSS jsem si dělala, ale byla to víceméně taková šaškárna, moc jsme se z toho nedozvěděli, spíš mi dala víc praxe v domově důchodců. Ten můj kurz trval měsíc a do školy se chodilo pondělí - středa a ve čtvrtek a pátek praxe. Byly určený zařízení ve městě, kde kurz byl, ale nebyl problém se domluvit někde v místě našeho bydliště. To jsem měla třeba já.
Zkouška byla fraška, mohli jsme používat sešity i skripta, který jsme měli na učení. No ale papír jsem dostala.
Já si kurz platila sama, stál tenkrát 9,5 tisíce, ale třeba jinde ho ÚP pořádají.
Do práce jsem nastupovala dva týdny po skončení kurzu, měla jsem štěstí, že v jednom zařízení zrovna někdo odcházel. Životopisy jsem rozdávala ještě v průběhu kurzu, kde už jsem to měla napsaný. :D

Plat nic moc, kolem 11 čistýho, někdy i míň, záleží na hodinách. Většinou se všude dělaj 12, takže denní a noční.

Psychicky to náročný je, v důchoďákách ti furt někdo umírá, tam je to náročný i fyzicky, třeba přebalování ležících je docela makačka.
U mentálně postižených je to na palici snad ještě víc, musíš být připravená i na agresivitu nebo nadávky.
Já se tenkrát chtěla dostat do místního pečovateláku, chodila jsem tam za babičkou, tak jsem věděla, co tam ty PSS dělaj. Vozej klientům nákupy, léky, jezděj s nima po doktorech a tak. V pečovateláku jsou lidi samostatný a ještě normálně myslící, tam by se mi líbilo. Bohužel se tyhle místa snad děděj.

Ale zase si myslím, že tahle práce má budoucnost, starých lidí bude přibývat.

Tak to ti nezávidím tenhle kurz, my jsme se tam dověděli strašně moc, měli jsme úžasné lektorky a kurz trval necelé tři měsíce a učili jsme se 6 h denně 4 dny v týdnu. To, co jsi absolvovala ty, je teda opravdu fraška

• Citovat
  • Upravit
4631
18.1.13 09:07

Ahoj.
sice jsem kurz neabsolvovala ale mam VS socialni prace, souhlasi s PetaP ze to sice studuju jak idiot ale pak chteji praxi, a ta co byla na skole neuznaji :cert: ja teda nastesti sehnala, ale bylo to o nahode, a neni to statni ale v obcanskem sdruzeni.
jen me zarazi, ja myslela ze na soc. pracovnika musi byt min Voska ze zakona, toto me docela prekvapilo ;)
penize jsou jak kde, pokud pujdes do statniho tak co vim, tam penize docela jsou, poukd neziskovka, os, a podobne nic moc. i kdyz vim ze v Kotci tady u nas docela slusne penize taky jsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1011
18.1.13 09:39

@Akinom Ahoj, pokud jsem pochopila diskuzi, tak tady se nejedná o sociálního pracovníka, ale o pracovníka v soc. službách („pečovatele“). ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4631
18.1.13 10:01

Fatin: aha, vidis ja to cetla letmo… to me nenapadlo. diky za vysvetleni :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.1.13 12:25
@Akinom píše:
Ahoj.
sice jsem kurz neabsolvovala ale mam VS socialni prace, souhlasi s PetaP ze to sice studuju jak idiot ale pak chteji praxi, a ta co byla na skole neuznaji :cert: ja teda nastesti sehnala, ale bylo to o nahode, a neni to statni ale v obcanskem sdruzeni.
jen me zarazi, ja myslela ze na soc. pracovnika musi byt min Voska ze zakona, toto me docela prekvapilo ;)
penize jsou jak kde, pokud pujdes do statniho tak co vim, tam penize docela jsou, poukd neziskovka, os, a podobne nic moc. i kdyz vim ze v Kotci tady u nas docela slusne penize taky jsou.

Na sociálního pracovníka ano, ale ne na pracovníka v sociálních službách, neplést si pojmy. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
1011
18.1.13 12:38

@Akinom Není zač. :kytka: Já jsem sem právě taky zabrousila podle nadpisu, protože jsem si říkala, co se stalo, že na „sociálního pracovníka“ stačí jen rekvalifikace. Po přečtení jsem pochopila. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4262
18.1.13 12:47

Práce je to pěkná a opravdu poměrně psychicky náročná. Ale samozřejmě záleží na cílové skupině. S dětmi je to většinou pěkná práce, u dospělých mentálně postižených to může být hodně náročné, u seniorů je to někdy náročnější kvůli umírání atp. Je dobré si předem uvědomit, s jakými lidmi vůbec nemůžeš pracovat, ať se vyhneš předčasnému vyhoření.
S penězi je to jak kde. Já pracuji v nestátní sféře, ale snažíme se pracovníkům dát co nejvíc, kolik můžeme. PSS má základ obvykle okolo 10.000 Kč, dále 500 Kč zvláštní příplatek, 0-3.800 Kč osobko, příplatky za směny cca 1.500 Kč. V čistém je to obvykle okolo 11-12.000 Kč.
Práce je většinou na směny. Někde dvanáctky ranní a noční a jinde osmičky na tři směny.
Těžko se to nějak zevšeobecňuje, opravdu to záleží na konkrétní organizaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.1.13 13:21
Dělala jsem v ÚSP, práce jako taková je fyzicky hodně náročná. Psychicky taky, ale jak tu někdo psal o zpětné vazbě, tak s tím souhlasím, takže po té psychické stránce to pro mě bylo snadnější než po té fyzické. Psychicky náročnější pro mě bylo spíš zvládnout rodinu a práci v nepřetržitým provozu s praktikama od vedení. Vadili my služby, kdy jsme sloužili dvanáctky, osmičky, sedmičky i šestky v práci jsem tím pádem byla skoro denně. Něměla jsem třeba dva měsíce volný víkend, mívala jsem týdně jen jeden den volna. Finanční ohodnocení nepřesáhlo 10 000 Kč.
@Anonymní píše:
Já dělala na posudkovém a vím, že to tam náročné bylo…ale ta paní mi to na tom úřadu práce líčila dost tvrdě, chápu, že kdybych se dostala do zařízení mezi mentálně postižené asi by to z psychikou lehce zacloumalo, ale myslím že v každé práci se člověk buďto s menší nebo větší psychickou zátěží setká

jinak ty zkoušky, které se dělají na konci se dělají jen z teoretické části nebo i z části praktické? a dá se zkouška zvládnout?

zakladatelka
  • Citovat
  • Upravit
970
18.1.13 14:26

Proč je práce v sociálních službách tak špatně ohodnocená? Proč jsou tam platy nižší než ve zdravotnictví? Proč jsou různé platy v ÚSP podobného charachteru? Např. v domově důchodců v místě A je o tři tisíce průměrný plat nižší než v místě B? Ví někdo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1011
18.1.13 14:36

@aprazanda To se ptáš vážně? Myslím, že to souvisí s tím, jak si společnost této práce váží, jak jí přijde důležitá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.1.13 14:37

@PetaP @Akinom
Já vám to řeknu, proč nemůžete sehnat práci, protože je každej honěnej za titulem -nechápejte to špatně, to je tím systémém, každého s titulem si vážím. Všude chtěji VŠ, ale pak zaměstnají SŠ, protože ono to na tu práci stačí, a můžou platit míň. SŠ i lépe sežene práci, kde tu praxi nažene. Sama tak pracuji, a vím, jak trapně se jako SŠ cítím, když o méně ohodnocenou práci žádá VŠ. A to mluvím o přímé péči. Co se týče úřadů je to podobné, teď jsem byla žádat o rodičák, také tam byla úřednice nez titulu - a ono to stačí. Strašně se to mění, než dostudujete, tak už toho spousta neplatí, takže informovanej SŠ stačí :cert:

• Citovat
  • Upravit
970
18.1.13 14:43
@fatin píše:
@aprazanda To se ptáš vážně? Myslím, že to souvisí s tím, jak si společnost této práce váží, jak jí přijde důležitá.

Ptám se vážně. Právě že mi to přijde děsně podhodnocený. Je to práce náročná po všech stránkách, sice na ní nemusí být bůhvíjaký vzdělání, ale každý jí taky dělat nemůže, někdo na to nemá žaludek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze