Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@j.a.n.i1 s tím nemohu souhlasit, jeden let letadlem opravdu není žádné silné záření ![]()
Lítají těhotné dnes a denně a nic se neděje, jde pouze o tlak který i když je vyvažován, tak je.
Já letěla v 1. Trimestru a dvojcata jsou naprosto v pořádku, a dokonce jsem neletěla jediná těhotná ![]()
Srovnávat rentgen s létáním v letadle mi přijde naprostá kravina ![]()
@Aneeyj píše:
@j.a.n.i1 s tím nemohu souhlasit, jeden let letadlem opravdu není žádné silné záření
Lítají těhotné dnes a denně a nic se neděje, jde pouze o tlak který i když je vyvažován, tak je.
Já letěla v 1. Trimestru a dvojcata jsou naprosto v pořádku, a dokonce jsem neletěla jediná těhotnáSrovnávat rentgen s létáním v letadle mi přijde naprostá kravina
No vidíš a přes to to tak je. Máš pravdu, létání není žádné silné záření. Ale představ si, že například při rentgenu plic můžeš obdržet menší dávku záření, než při delším letu letadlem. Tam totiž jde o to, že jak to letadlo letí vysoko, je tam menší vrstva atmosféry, která by tě chránila před kosmickým zářením. A ty od toho kosmického záření obdržíš za ten let dávku jako z rentgenu. A nic se ti nestane. @j.a.n.i1 má pravdu. Bylo tím řečeno, že jeden snímek na rentgenu je opravdu nic. Jinak tlak v letadle s tím absolutně nesouvisí. ![]()
@Aneeyj těhotné lítají dnes a denně, protože přece musí naposledy k moři ve dvou. Ale opravdu při tom letu dostaneš větší dávku než při rtg zubů, končetin, někdy dokonce i plic. Je to o rozdílném vnímání stejné věci - doktor, který pošle těhotnou na rentgen je vrah dětí, ale let do Ameriky je přeci naprosto v pohodě. Realita letu do Ameriky je mnohonásobně vyšší dávka záření než z rentgenu. Pracuji v oboru, tak se trochu vyznám. Já bych do letadla v prvním trimestru nevlezla, dál bych si to hodně rozmyslela. Riziko potratu je spíš malé, Ale jsem už po jednom potratů, tak už to taky víc řeším.
Jinak k dotazu zakladatelky - jako doprovod jsi obdržela minimum, buď v klidu.