Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já bych tohle řešila s rodiči od těch výrostků. Tohle je šílený. Jak z toho můžou mít radost? Bože, bože, kam to spějeme?
Na druhou stranu bych se bála, aby pak neublížili synovi. Hrozná situace.
Tak už to napsal anonym - probačně mediační centrum
Hned jsem našla jejich stránky a tohle se vás asi týká:
Kontrola pachatelů
podpora a pomoc obětem
zapojení komunity do řešení následků trestné činnosti
Kdyz s tou vychovou je to tezky…dneska na dedinach stale bezne funguje ze se hodi kotata do pytle a utopi..no kdyz to vidi dite..tak samozrejme to bere jako normalni vec…tak pak tezko muzem od takovych rodicu ocekavat ze to budou nejak resit.
nicmene…ta voda ve studni se resit musi…sousedum pred nekolika lety spadla kocka (sama) do studne…a v te vode to prej bylo sakra citit! navic treba z te studne berou vodu nekdo kdo ma maly mimino apod. ja bych nahlasila na nejakou hygienu v okoli ze smrdi voda ze studne..nebo i na obecni urad…kluka bych z toho vynechala…ale vysvetlila bych mu situaci.
@mikitaa Tím se ale vůbec nic nevyřeší. Možná, že studnu vyčistí, ale kluci budou páchat trestnou činnost dál… a budou přitvrzovat, protože budou mít pocit (nejen pocit, ale důvod věřit, že tomu tak je), že se jim nic nemůže stát.
Nahlásit. Synovi vysvětlit že jsi ráda za jeho doznání, že ví sám že toto se vážně nemá dělat. Zajít do školy promluvit si o tom tam. Takový sígři potřebujou zarazit dřív než se stane něco horšího.
@Amys
Právě, to si myslím že než vychovávat cizí děti, tak hlavně myslet na to svoje.
Já párkrát jako dospělá volala cajty když jsem viděla nějaké nepravosti (úchyl onanující u školy, kapsář v marketu, puberťáci rozbíjející kladivem telefonní automat pro drobné).. No úchyl jako správný recidivista věděl že má právo na policii nahlédnout do spisu, kde je rodné číslo svědka i s adresou, a pak si na mě počkal u práce a volal domů, a řeknu ti neměla jsem příštích několik týdnů dobrý pocit když jsem se vracela večer potmě domů když on věděl kde bydlím. Takže poučení pro mě - příště už bych to neudělala a myslela jen na sebe a svoje dítě. A rozhodně bych pro obecné blaho nevystavila svoje dítě takovému riziku. A vodu bych nahlásila anonymně.
@mikitaa píše:
Kdyz s tou vychovou je to tezky…dneska na dedinach stale bezne funguje ze se hodi kotata do pytle a utopi..no kdyz to vidi dite..tak samozrejme to bere jako normalni vec…tak pak tezko muzem od takovych rodicu ocekavat ze to budou nejak resit.
nicmene…ta voda ve studni se resit musi…sousedum pred nekolika lety spadla kocka (sama) do studne…a v te vode to prej bylo sakra citit! navic treba z te studne berou vodu nekdo kdo ma maly mimino apod. ja bych nahlasila na nejakou hygienu v okoli ze smrdi voda ze studne..nebo i na obecni urad…kluka bych z toho vynechala…ale vysvetlila bych mu situaci.
Podle zakladatelky ho nejdřív uškrtil a pak teprve do té studny hodil. A měl z toho asi i radost. ![]()
Příspěvek upraven 21.03.13 v 09:58
@Amys píše:
@mikitaa Tím se ale vůbec nic nevyřeší. Možná, že studnu vyčistí, ale kluci budou páchat trestnou činnost dál… a budou přitvrzovat, protože budou mít pocit (nejen pocit, ale důvod věřit, že tomu tak je), že se jim nic nemůže stát.
no ja kdybych neco takovyho videla tak je serezu sama a klidne za fligr odtahnu na policajty…otazkou je kdyz to neni cerstva zalezitost a videl to jen desetiletej kluk… aby z toho nevysel nejhur nakonec syn zakladatelky… ![]()
Všechny se tu rozčilujete a že je nutné okamžitě hned všechno nahlásit. Ale pozastavil se taky někdo nad tím, co na to ten kluk? Chtěl, aby to máma nikomu neříkala, pod touto podmínkou svolil k tomu, že se mámě svěří. A co ona udělá? Práskne ho??? Podle mého je nejlepší synovi vysvětlit, jaká rizika hrozí lidem, co pijí tu vodu a že je potřeba to nějak vyřešit, jinak že by byli stejní jako ti sígři. Zjistit, zda to chápe a co navrhuje udělat, rozebrat možná rizika (zloba těch sígrů…). Když navrhne nějaké řešení, bude počítat i s případnými důsledky, ale v žádném případě nebude považovat matku za zrádce a příště za ní opět s nějakým problémem přijde se svěřit. Zkrátka u matky by podle mého měl být na prvním místě syn a ne x lidí okolo… Jo, je potřeba to řešit, ale se synem, nic na vlastní pěst a jemu za zády. Vžijte se do situace toho kluka, vám by se líbilo, kdyby vás máma takhle zradila???
@mikitaa Já vím, je to strašně blbé, ale fakt se to musí řešit. Bohužel a musí se udělat všechno pro to, aby se i ostatní děti pochopili, že není žalobníček, ale odvážný hrdina, když to řekl doma. Kde to jsme, že se musíme stydět za to, že máme srdce a cit? Fakt to chce rozjet ve velkém tak, aby se to pod koberec zamést nedalo a aby ty kluky hlídal každý, aby už to nedělali (teď mluvím o těch hajzlících
).
@Luccinka Asi jsi to tu nečetla všechno, my se tady tím zabýváme. Tím, že je potřeba to se synem řádně probrat a situaci mu vysvětlit. Co se týče navržení nějakých řešení, tak se na mě nezlob, ale tohle je těžké i pro dospělého, to bych na dítě fakt nepřenášela. Samozřejmě, že se mají o řešení bavit spolu, ale v tomhle případě bych asi začala řešení navrhovat sama a spíš vysvětlovala proč - policie, hygiena, probační mediační centrum do školy kvůli osvětě.
@Amys píše:
@mikitaa Já vím, je to strašně blbé, ale fakt se to musí řešit. Bohužel a musí se udělat všechno pro to, aby se i ostatní děti pochopili, že není žalobníček, ale odvážný hrdina, když to řekl doma. Kde to jsme, že se musíme stydět za to, že máme srdce a cit? Fakt to chce rozjet ve velkém tak, aby se to pod koberec zamést nedalo a aby ty kluky hlídal každý, aby už to nedělali (teď mluvím o těch hajzlících).
no jenze zijeme kde zijeme…tady je kocourkov hadra…nedavno znamej nahlasil tady v dedine dva co kradli drevo v lese..a na koho myslis ze si tu ted ukazujou? na zlodeje? neeee..na toho praskace!
![]()
@Luccinka píše:
Všechny se tu rozčilujete a že je nutné okamžitě hned všechno nahlásit. Ale pozastavil se taky někdo nad tím, co na to ten kluk? Chtěl, aby to máma nikomu neříkala, pod touto podmínkou svolil k tomu, že se mámě svěří. A co ona udělá? Práskne ho??? Podle mého je nejlepší synovi vysvětlit, jaká rizika hrozí lidem, co pijí tu vodu a že je potřeba to nějak vyřešit, jinak že by byli stejní jako ti sígři. Zjistit, zda to chápe a co navrhuje udělat, rozebrat možná rizika (zloba těch sígrů…). Když navrhne nějaké řešení, bude počítat i s případnými důsledky, ale v žádném případě nebude považovat matku za zrádce a příště za ní opět s nějakým problémem přijde se svěřit. Zkrátka u matky by podle mého měl být na prvním místě syn a ne x lidí okolo… Jo, je potřeba to řešit, ale se synem, nic na vlastní pěst a jemu za zády. Vžijte se do situace toho kluka, vám by se líbilo, kdyby vás máma takhle zradila???
Nemusí ho napráskat přeci. Podání může udělat NN, ne že může, ale je to její povinnost. Kdyby se tvoje dítě nakazilo kontaminovanou vodou, také bys na to pohlížela stejně??? Tohle není jen její věc, bohužel, syn se připletl k velice vážnému problému, a to, že to doma řekl znamená, že chápe, že je to špatně. nevidím důvod, aby to matka se synem probrala doma, v klidu, bez křiku, ale nejdřív ohlásit. Pak mu rázně vysvětlit, že jsou hranice, které prostě nelze překročit! Kluk to jistě pochopí a když bude vidět, že rodiče chápou jeho obavy a jsou schopni to přijmout v klidu, tak nechápu v čem by měl nastat problém ![]()
Problém nad ním stejně visí, napráskat to může ten druhý kluk, nebo jeho rodiče, možná i někdo z těch „hrdinů“, když se začne řešit ta studna ![]()
Na školu bych se vyprdla, to už není jak dřív, dnes co se děje mimo, stejně nikdo řešit nechce.
Díky holky za vaše příspěvky, dnes už tu asi nebudu…
Odpoledne promluvím se synem, vysvetlím mu co a jak s vodou, a zkusím to nahrát tak, aby on sám vymyslel řešení. Opravdu si vážím jeho důvěry a nechci o ní přijít, zárověň si jako dospělý člověk uvědomuji své povinosti a možná rizika z kontaminované vody… Je to těžká situace, ale chci ji řešit!!!