Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucynka25 píše:
Ahatak vodová u nás ve školce nevadila.. žlutá a zelená ano
U nás taky. Ale za covidu vadila každá nudle a odkaslani… stačilo že se dítě ráno vysmrkalo v šatně a posílali vás domů… nejradši teda ty co věděli že maminka je na RD, ty by nejradši ve školce neměli vůbec…naše doma za celé odpoledne nezakašlala, nesmrkala, ve školce prý „strašně“, normálně jsem s ní šla jednou k dr aby mi do školky potvrdila že je ok, jinak by tam asi nechodila celou zimu. Po opadnutí covidove hysterie se to trochu uklidnilo, ale ty děti mají od té doby imunitu naprd, to je fakt.
@ProfZav píše:
U nás paní učitelky smrkajici děti posílají domů. A já to chápu, už tak mají podstav a nechtějí to od dětí chytit. Mám možnost nechávat skokové dítě s babičkou, takže nechávám doma. Ale chápu, že pro pracující matky bez hlídání je to náročné.
a u vás napíše pediatr u dítka co jen smrká očr? ![]()
@Keyllah píše:
a u vás napíše pediatr u dítka co jen smrká očr?
Klidne, protoze ono ma opravdu v tu chvili infekcni nemoc, rozhodne nam s lehkou vodovou rymou nenapise, ze muze do kolektivu.
@Liška32 Nechytí to, aspoň ty, co to ještě nechytly. Předminulý týden jsem si všimla holčičky s rýmou x dní ve školce. Dceři to začalo v neděli, zůstala doma celý týden. Mimochodem ve středu už byly ve školce jen 3 děti.
@Cuddy píše:
Klidne, protoze ono ma opravdu v tu chvili infekcni nemoc, rozhodne nam s lehkou vodovou rymou nenapise, ze muze do kolektivu.
aha, tak u nás je to celkem problém, pokud je to fakt jenom rýma. Navíc ve škole mi už dítka jezdí i na plavání a posmrkují od října do února a to fakt být doma nemůžou. Tak naštěstí paní učitelka je v tomto rozumná. Pokud se dítko samo vysmrká, umyje si ruce a nemá další příznaky tak normálně do školy chodí, to by tam přes zimu nebyla většina třídy…
@Nuniol u nás prý půlka třídy kašle. Já tam maminky ještě neznám, tak je to info od učitelek. Všem to začalo minulý týden. Žádné hrůzy prý ale. Kdo je na tom hůř, zůstal doma, co jsem tak slyšela. Zbytek chodí.
@Keyllah píše:
aha, tak u nás je to celkem problém, pokud je to fakt jenom rýma. Navíc ve škole mi už dítka jezdí i na plavání a posmrkují od října do února a to fakt být doma nemůžou. Tak naštěstí paní učitelka je v tomto rozumná. Pokud se dítko samo vysmrká, umyje si ruce a nemá další příznaky tak normálně do školy chodí, to by tam přes zimu nebyla většina třídy…
U nás kdybych šla k doktorce, taky doporučí zůstat doma. Jasně, že by to bylo nejlepší. Jenže ta rýma může být nejmíň na týden, pak je dobrý zůstat ještě pár dní doma, nebo aspoň já mám takovou zkušenost, že se nemoci nabalují. Takže 14 dní doma a pak nastoupí, chodí pár dní a donese opět rýmu nebo začne období chřipek a opravdu pak doma zůstat musí s nějakou chřipkou nebo virozou. Takže opravdu by do školky nešla nikdy.
@Liška32 píše:
U nás kdybych šla k doktorce, taky doporučí zůstat doma. Jasně, že by to bylo nejlepší. Jenže ta rýma může být nejmíň na týden, pak je dobrý zůstat ještě pár dní doma, nebo aspoň já mám takovou zkušenost, že se nemoci nabalují. Takže 14 dní doma a pak nastoupí, chodí pár dní a donese opět rýmu nebo začne období chřipek a opravdu pak doma zůstat musí s nějakou chřipkou nebo virozou. Takže opravdu by do školky nešla nikdy.
tak to by u nás opravdu reálné nebylo, jednak v práci a jednak ve škole, to by pořád dítka chyběli a jen doháněli. U nás se chodí s běžnou rýmou a občasným zakašláním -) žádné teploty, žádné lesklé oči a dítko musí být jinak ok. A i tak mají moje děti oproti jiným zameškáno jednou tolik…
@Liška32 tak záleží, jestli ti ho s rýmou ze školky nepošlou domů
. Podle toho, jaké má školka pravidla. Jestli ne, jenom rýmu bych neřešila resp. neřeším. Jestli není dítě unavené, nemá teplotu, průjem a řádí jako obvykle - do školky jde. Ono někdy stačí, že dítě vyjde do chladu ven a už mu bude téct z nosu. Jo a přeji ti moc, aby malá nechytala nemoci, když už v kolektivu byla.
Já si to myslela taky, že malý už má své kolečko za sebou a stejně jsem ho už měla doma i s mým neřešením rýmy
. Teď v pondělí šel po nemoci zpátky a dneska ráno ve školce poprvé brečel, už ráno se mi úplně nezdal. Tak tipuji, že zas bude nemocný
. Hlavně ať se drží ve zdraví miminko
. Si říkám, když se teď se všem potkají přes sourozence, tak aspoň nebudou tolik nemocní později v kolektivu. Tedy pevně doufám
.
@Keyllah píše:
Ano, skolaka vubec neresim. Ale ta odrostla mimina prvni rok ve skolce ano. Nam i ucitelka v prvni tride rekla, zeji nevadim kdyz ji budou ve tride deti smrkat a rozumne kaslat, ale musi to samy cele dopoledne zvladnout.
Já posilam a teda i s lehčím kaslem. Ma to v kuse od července, co začala chodit. U nas to “tetam” v dětské skupince nevadi, všechny děti tam pokaslavaji a posmrkavaji, ale jsou normálně akční a řádí.
Nechávám doma, pokud rymou nemůže dýchat-neumi smrkat, tak musím odsavat, kaslem se dusi a ma teplotu.
Kdybych nechávala při všech lehčích smrkancich, tak už půl roku nejsem v praci, to taky nejde.
@Capelucia miminko už týden pšíká, ale jinak nic, tak snad to tak i zůstane
Malá právě odchodila celý loňský rok s touhle rýmou, doma jsem ji měla párkrát, když byla fakt evidentně nemocná (únava, velký kašel). Jinak chodila. Ake letos nevím, jaká budou pravidla. Asi bude záležet hodně na učitelce. My z jeslí dostali jedinou zprávu přes prázdniny, že řádí střevní viróza, a to několik batolat skončilo v nemocnici. Jinak mi nikdy neříkali nic o nemocech. Státní školka, to je jiná…
tak přeju, ať jste taky zdraví co nejdřív. My koupili inhalátor a budem inhalovat vincentku ![]()
@Keyllah píše:
tak pokud máš tu možnost, je to ok, ale ve škole už to bude problém, pokud se tedy bavíme pouze a jen o rýmě
Jenze ve skole uz dite ma (nebo aspon nase deti) jiste hygienicke navyky, diky nimz se sireni rymy muze prakticky zcela eliminovat. Ale ve skolce nemocne dite ocuca hracku nebo si utre nudli a neumytou rukou saha na hracky apod. Ve skole take neprobiha takovy tesny kontakt deti jako ve skolce (pokud tedy nepocitam druzinu).
Jinak k tomu, ze kdybychom nedavali deti s vodovou rymou do skolky, tak by tam nechodily cely podzim/zimu mam to, ze prave naopak, ryma by se nesirila, deti by byly zdravejsi a ve skolce by mohly byt relativne casto.
@Janča6 no to se právě ukázalo po covidu, že byl mylný predpoklad. Děti doma, ven jen s rouškou a od té doby každá nemoc trvá déle a průběh má horší. Snad teď se to konečně zlepšuje. Ukázalo se, že nějaký kontakt s bacilama je přeci jen potřeba ![]()
@Janča6 zminila jsi druzinu, tam nachlazene dite solidarne neposilam. Resp. v zime ho tam neposilam ani kdyz je zdrave, protoze tam se michaji prave ty smrkajici deti z nekolik trid. Stejne jako nenechavam smrkajici dite ve skolce spat.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.