Řešíte rýmu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
441
20.9.23 10:14

S rýmou a kašlem nechávám doma i školáka. Ale u nás je to tím, že syn má pokaždé k rýmě a kašli teplotu. Nikdy nebyl prostě jen nastydlý. Takže od prvního dne vodové rýmy je vždycky doma. Ani letos to není jinak, ve škole dal 2 týdny a od pondělka je nemocný :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
20.9.23 10:17
@lucynka25 píše:
@Liška32 tak záleží jaká je to rýma, pokud vodová tak v pohodě, pokud už má nějakou barvu je infekční a to hlídaly i u nás paní učitelky.
Jednoduše pak jedno dítě nakazí x dalších.. ten první rok, co jsou ve školkách je u všech kritický, než se obalí imunitou.

Funguje to přesně naopak, vodová je nejrizikovější, nejvíc infekční

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3017
20.9.23 10:23

Ono jde o to, že doma holt do dítě vysmrkáš a neřešíš.
Ve školce začnou okamžitě všichni a ještě u předškoláků není samozřejmé, že si dojde pro kapesník a pak umýt ruce..
Prostě to utírají rukama, rukávama, při pčíkání poprskají všechno v okruhu, kašlou si do jídla. Ty hračky, kam si jedno utřelo nudle, si jiné za 5 vteřin strčí do pusy..
Klidně učitelce nakašlou rovnou do obličeje z 30 cm.
Když se přijde pomazlit 10 smrkajících dětí, kalhoty jsou po službě zralé hodit do biohazardu. Když se bouchnou, rozbrečí a chtějí pochovat, máš to v půlce zad i ve vlasech.. Ženský jsou tam kolikrát těhotný, ve vyšším věku, můžou brát léky, mít problémy s imunitou.
Teď jsem na RD, ale predtím jsem byla tři roky nonstop nemocná, věčně s antibiotikama, všechny jsme věčně přecházely nemoce, protože kdyby každá nemocná zůstala doma, nikdo by tam nezbyl.
Není to o tom, že se jim nechce děcku 3× za den utřít nos.
Byť to jako máma naprosto chápu, že se to jeví zbytečné, tak v sezóně jsou to ve třídách prostě chuťovky..

Příspěvek upraven 20.09.23 v 10:43

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22878
20.9.23 10:26

@Lama Lama jj už jsem tu četla ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4960
20.9.23 10:43
@Keyllah píše:
a u vás napíše pediatr u dítka co jen smrká očr? :think:

To nevím, jak říkám, neřeším, mám hlídací babičku. Ale posledně mi Mudr napsala OCR na základě telefonátu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6435
20.9.23 10:53

@Kryptozoo víš co jde o to, že dcera má tu rýmu prostě pořád, to by mohla být jen doma… jinak já jsem zdr sestra u dětí, holt se člověk vystavuje riziku infekce v takové práci. Bohužel dobře vím, co lze od dětí všechno chytit a to jsou často infekční dávno před propuknutím nemoci nebo jsou jen přenašeči. Takže to kolikrát ani nezjistis, že tě mazlí dítě s nestovicema nebo spalovou angínou. Je otázka, jestli by v takovém prostředí měly pracovat těhotné a lidi s problemy s imunitou, to si i každá sestra musí rozmyslet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
20.9.23 11:13
@Kryptozoo píše:
Ono jde o to, že doma holt do dítě vysmrkáš a neřešíš.
Ve školce začnou okamžitě všichni a ještě u předškoláků není samozřejmé, že si dojde pro kapesník a pak umýt ruce..
Prostě to utírají rukama, rukávama, při pčíkání poprskají všechno v okruhu, kašlou si do jídla. Ty hračky, kam si jedno utřelo nudle, si jiné za 5 vteřin strčí do pusy..
Klidně učitelce nakašlou rovnou do obličeje z 30 cm.
Když se přijde pomazlit 10 smrkajících dětí, kalhoty jsou po službě zralé hodit do biohazardu. Když se bouchnou, rozbrečí a chtějí pochovat, máš to v půlce zad i ve vlasech.. Ženský jsou tam kolikrát těhotný, ve vyšším věku, můžou brát léky, mít problémy s imunitou.
Teď jsem na RD, ale predtím jsem byla tři roky nonstop nemocná, věčně s antibiotikama, všechny jsme věčně přecházely nemoce, protože kdyby každá nemocná zůstala doma, nikdo by tam nezbyl.
Není to o tom, že se jim nechce děcku 3× za den utřít nos.
Byť to jako máma naprosto chápu, že se to jeví zbytečné, tak v sezóně jsou to ve třídách prostě chuťovky..Příspěvek upraven 20.09.23 v 10:43

Víš co, ale když do takového prostředí leze někdo s problémy s imunitou - tak nemá soudnost. Asi jako kdyby se astmatik cpal pracovat do prašného prostředí a pak si stěžoval :nevim:. Těhotná má taky na výběr, co udělá… Přeci když mám problém s imunitou, nebudu pracovat ve školce nebo nemocnici :nevim:. Nemocím v dětském kolektivu prostě nezabráníš, ani kdybys se na hlavu stavěla. Jestli by to vůbec bylo správný, o tom lze polemizovat, názory se různí, ale to realitu ve školkách nezmění.

• Citovat
  • Upravit
3160
20.9.23 11:18
@Liška32 píše:
Tak jak to děláte vy?

Dceru jsem měla v soukromých jeslích a tam se nějaká rýma opravdu neřešila, letos je poprvé ve státní školce a včera mě paní učitelka upozornila, že malá smrká a kašle.

Problém je, že jak začne podzim, malázačne smrkat a přestane na začátku léta. Už nám kvůli tomu stojí 3/4 roku přeočkování. Teď se ochladilo a samozřejmě rýma. Není to žádná hrůza, sem tam se vysmrká, jenže já jí honím do smrkání a ve školce ona sama prý nepřijde (kapesník má paní učitelka) a tím pádem i kašle po spaní, že není vysmrkana. Doma nekašle.

Zkoušeli jsme už na imunitu všechno a bohužel každý rok stejný, rýma :nevim: tak to ji do té školky nemusím vůbec posílat, pokud ji tam mám dávat jen 100 % bez rýmy :nevim:

Jak to děláte vy ostatní? Posíláte nebo ne? A máte tím pádem dítě často doma? Malá skoro nikdy nechytne klasickou nemoc, ale toto je půl roční boj. Ani se nedostaneme kvůli rýmě do bazénu nebo solné jeskyně, když ji tam nechci vodit smrkající. I kojenecké plavání jsme kdysi musely zrušit, herny a koutky jsme přestaly navštěvovat.

Už mě to nebaví a bojím se, co nová paní učitelka řekne. Že si ji mám nechávat doma, to tam fakt chodit nemusí :think:

Pokud je to nemoc, kvůli které už 3/4 roku dítě nemůžeš naočkovat a takto to posuzuje i lékař, tak je to holt nemoc a je třeba ji doléčit. A nemocné děti, pokud to není chronické neinfekční onemocnění, do kolektivu nepatří, jistě to máte i ve školním řádu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7921
20.9.23 11:23
@Liška32 píše:
Tak jak to děláte vy?

Dceru jsem měla v soukromých jeslích a tam se nějaká rýma opravdu neřešila, letos je poprvé ve státní školce a včera mě paní učitelka upozornila, že malá smrká a kašle.

Problém je, že jak začne podzim, malá začne smrkat a přestane na začátku léta. Už nám kvůli tomu stojí 3/4 roku přeočkování. Teď se ochladilo a samozřejmě rýma. Není to žádná hrůza, sem tam se vysmrká, jenže já jí honím do smrkání a ve školce ona sama prý nepřijde (kapesník má paní učitelka) a tím pádem i kašle po spaní, že není vysmrkana. Doma nekašle.

Zkoušeli jsme už na imunitu všechno a bohužel každý rok stejný, rýma :nevim: tak to ji do té školky nemusím vůbec posílat, pokud ji tam mám dávat jen 100 % bez rýmy :nevim:

Jak to děláte vy ostatní? Posíláte nebo ne? A máte tím pádem dítě často doma? Malá skoro nikdy nechytne klasickou nemoc, ale toto je půl roční boj. Ani se nedostaneme kvůli rýmě do bazénu nebo solné jeskyně, když ji tam nechci vodit smrkající. I kojenecké plavání jsme kdysi musely zrušit, herny a koutky jsme přestaly navštěvovat.

Už mě to nebaví a bojím se, co nová paní učitelka řekne. Že si ji mám nechávat doma, to tam fakt chodit nemusí :think:

Tam nejde ani tak o to, jak to řešíš ty, ale jak to řeší školka. U nás posmrkující nebo pokašlávající dítě buď rovnou nepřevezmou, nebo okamžitě vrací. Netoleruje se nic, dítě musí být absolutně zdravé.
Tvoje dcera by tam tedy moc nepobyla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14702
20.9.23 11:43
@Liška32 píše:
@Janča6 no to se právě ukázalo po covidu, že byl mylný predpoklad. Děti doma, ven jen s rouškou a od té doby každá nemoc trvá déle a průběh má horší. Snad teď se to konečně zlepšuje. Ukázalo se, že nějaký kontakt s bacilama je přeci jen potřeba :think:

Samozrejme souhlasim s tim, ze proticovidova opatreni v tomto smyslu napachala mnoho skod, protoze (nejen) deti mely velmi omeze sance setkavat se s patogeny a tvorit si vuci nim imunitu.

Ovsem jako laik jsem presvedcena, ze by stacilo setkavat se napr. s temi detmi, ktere uz jsou infekcni, ale jeste se jim nemoc neprojevila. Nebo ten prvni den, kdy se jim projevila ve skolce a rodice si je jeste neodvezli domu. Ze proste pro vytvoreni imunity neni potreba ta velka virova (bakterialni) naloz, kterou dite dostava od nekolik dni/tydnu chrchlajicich spoluzaku. Naloz, kterou uz imunitni system nezvladne, takze dite onemocni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
20.9.23 12:01
@Janča6 píše:
Samozrejme souhlasim s tim, ze proticovidova opatreni v tomto smyslu napachala mnoho skod, protoze (nejen) deti mely velmi omeze sance setkavat se s patogeny a tvorit si vuci nim imunitu.Ovsem jako laik jsem presvedcena, ze by stacilo setkavat se napr. s temi detmi, ktere uz jsou infekcni, ale jeste se jim nemoc neprojevila. Nebo ten prvni den, kdy se jim projevila ve skolce a rodice si je jeste neodvezli domu. Ze proste pro vytvoreni imunity neni potreba ta velka virova (bakterialni) naloz, kterou dite dostava od nekolik dni/tydnu chrchlajicich spoluzaku. Naloz, kterou uz imunitni system nezvladne, takze dite onemocni.

Velká virová álož je právě ten den vzniku infekce a den před. Co se týká samotné nemoci a imunity, je to především pro samotné nemocné dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6435
20.9.23 12:10

@Sonmi a opravdu jsou tam děti zdravější?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6435
20.9.23 12:11
@Lama Lama píše:
Velká virová álož je právě ten den vzniku infekce a den před. Co se týká samotné nemoci a imunity, je to především pro samotné nemocné dítě.

No právě :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
20.9.23 12:21

Fakt neresim.

Ja mam treba slabou rymu celorocne, vysetreni vsechna ok, pry zuzena nosni prepazka.

To je prece neco uplne jineho nez casove ohranicena infekce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6435
20.9.23 12:32

@Lucie_Sx ona má malá potravinovou alergii. A podle mě to souvisí, že na ty rýmy trpí. ATB neměla ani jednou, ale bohužel ty virové věci už vychytala všechny, naštěstí většinu ten první rok v kolektivu a druhý byl prostě ve znamení rýmy. A letos zdá se, že nás čeká opět jak jinak, rýma :lol: Opravdu doma ji nechat nemůžu, jednak mám ještě jiné aktivity k MD a druhak ona potřebuje kolektiv, doma se nudí, chvilku si hraje a pak už stejně hledá děti a hřiště a program. A nějaká hernička jí fakt dávno nestačí. Takže mít ji doma mimo školku mi nic neřeší, nehledě na to, že má stejně kamarády a sourozence a chytne cosi od nich, když ne v té školce. Jsou to všechno stejné děti, jsme tu malé město.

Alergická rýma to ale bohužel není, to vidím sama. Každopádně měla rýmu už v porodnici :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin