Řešíte rýmu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1326
20.9.23 12:59

Dítě s rýmou mám vždy doma. Bez diskuze. Práce mi holt stojí, přežiji to. Takto nakraple dítě je pak víc nemocné než zdravé.

Dcera chodila od dvou let do jeslí, polovinu času promarodila. První rok státní školky taky promarodila, ale nikdy ne víc jak polovinu docházky, důsledně jsem dolecovala a dala čas rekonvalescenci. Druhý rok byla nemocná jen 3×, z toho jednou zápal plic na měsíc lecba další dva týdny rekonvalescence. nejvic nemocní a kaslajici jsou ty nejmenší děti, bo nejsou tím skolkovým bacilem plně promorené, jsou imunitně naivni. Do toho neumí smrkat, umývat si dobře ruce, zadelat pusu loktem pri kašli či kýchnutí (to mnohdy neumí ani předškoláci, bo k tomu nejsou důsledně vedeni rodinou).

U nás ve školce to řeší, ale v momentě, kdy dítě v kolektivu přes den kašle či rýmuje. Při prichodu do školky kašle, zasmrka kde kdo, když už jsou po ránu teplotní výkyvy. Ale nesmí se tak dít u nás během dne.

Kluk mi čerstvé nastoupil do skolky taky, má dva roky, teď je doma druhý den s asi lehce nateklymi dutinami, ale protože jsem ho neposlala i přes to do školky, tak dnes je defacto zdrav, ucpání ustoupilo. Kdybych se na vyprdla, tak mi doma zůstane třeba od zítřka uz minimálně týden, protože by se mu to rozjelo ve vsi parádě díky pobytu v kolektivu. Ale on mi trpí na febrilni křeče, takže o to víc si hlídám jakékoliv příznaky infekce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6028
20.9.23 13:06

Holky, my jsme byli naprosto zoufalí. Od podzimu starší děti dostaly jen rýmu, za tři dny byl pokoj. Ale mimin… ten měl jeden den rýmu, v noci dostal laryngitidu, druhý nebo nejpozději třetí den jsme jeli do nemocnice s akutním zánětem horních cest dýchacích, kdy nemohl dýchat. Super 3 dny na JIP a další 3 v nemocnici.

Ale teď - teď je to jiné. Začátek stejný, rýma a v noci laryngitida. Ale máme inhalátor a inhaluji s ním třeba pětkrát denně Vincentku. Viry a bakterie nemají rádi slanou vodu (proto se kloktá slaná voda a chodí do solné jeskyně). A průdušky má čisté. A tak nějak je průběh mnohem mírnější. Tak kdyby to někomu pomohlo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6435
20.9.23 13:17

@Modesta my právě taky začali inhalovat vincentku. Ale až po začátku rýmy. Máme i mořskou vodu do nosu, to si malá stříká, a chtělo by to asi chodit víc ven nějak třeba běhat. Ráda bych i bazén, ale loni jsme se do něj dostaly jednou :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7921
20.9.23 13:26
@Liška32 píše:
@Sonmi a opravdu jsou tam děti zdravější?

Ne, to bych ani neřekla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14702
20.9.23 13:35
@Lama Lama píše:
Velká virová álož je právě ten den vzniku infekce a den před. Co se týká samotné nemoci a imunity, je to především pro samotné nemocné dítě.

No nevim, nikdy jsem zadnou virovou naloz nemerila, vychazim ciste z vlastni zkusenosti. Nase holky si vzajemne nikdy zadnou nemoc (vyjma nestovic a covidu) nepredaly pred vypuknutim priznaku. Soudim dle inkubacni doby. A jednou chytly od moji kamaradky patou nemoc na zacatku jeji inkubacni doby.

Napr. strevni viroza (a ze jich holky mely nepocitane) se u nas doma prenesla na nekoho jineho dvakrat. A u obou pripadu vim zcela presne, cim to bylo, kde jsem udelala chybu a neco neuhlidala. A to kolikrat treba jeste hodinu pred prvnim naznakem potizi po holkach dojidam jidlo nebo ony vzajemne si ochutnavaji lizatka apod.

Nachlazeni si vetsinou taky nepredavame. A to jakakoliv opatreni zahajujeme az po propuknuti priznaku. Cili taky pred prvnim projevem nemoci dojidam po detech apod. A pokud si nachlazeni predame, tak taky vim, kde byla chyba. Ale je mi jasne, ze neni v silach ucitelek ve skolce delat to, co delam ja doma pri infekcni nemoci nektereho clena rodiny.

Verim, ze nejake bacily nam pak doma litaji i ve vzduchu. Ale je jich malo na to, aby u ostatnich propukla nemoc. A imunitu si tim snad trenujeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14702
20.9.23 13:38
@Lucie_Sx píše:
Fakt neresim.

Ja mam treba slabou rymu celorocne, vysetreni vsechna ok, pry zuzena nosni prepazka.

To je prece neco uplne jineho nez casove ohranicena infekce.

Ale to ja mam taky. Ale s infekcni rymou fakt deti do kolektivu neposilam. A ty deti, ktere chodi do skolky v zime nemocne, “protoze jinak by se tam celou zimu neukazaly”, jsou tak v zime obcas i bez rymy. Cili vazne to nemaji z nemoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
20.9.23 13:44
@Janča6 píše:
No nevim, nikdy jsem zadnou virovou naloz nemerila, vychazim ciste z vlastni zkusenosti. Nase holky si vzajemne nikdy zadnou nemoc (vyjma nestovic a covidu) nepredaly pred vypuknutim priznaku. Soudim dle inkubacni doby. A jednou chytly od moji kamaradky patou nemoc na zacatku jeji inkubacni doby.

Napr. strevni viroza (a ze jich holky mely nepocitane) se u nas doma prenesla na nekoho jineho dvakrat. A u obou pripadu vim zcela presne, cim to bylo, kde jsem udelala chybu a neco neuhlidala. A to kolikrat treba jeste hodinu pred prvnim naznakem potizi po holkach dojidam jidlo nebo ony vzajemne si ochutnavaji lizatka apod.

Nachlazeni si vetsinou taky nepredavame. A to jakakoliv opatreni zahajujeme az po propuknuti priznaku. Cili taky pred prvnim projevem nemoci dojidam po detech apod. A pokud si nachlazeni predame, tak taky vim, kde byla chyba. Ale je mi jasne, ze neni v silach ucitelek ve skolce delat to, co delam ja doma pri infekcni nemoci nektereho clena rodiny.

Verim, ze nejake bacily nam pak doma litaji i ve vzduchu. Ale je jich malo na to, aby u ostatnich propukla nemoc. A imunitu si tim snad trenujeme.

No, studie ukazují něco jiného. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6028
20.9.23 14:04

@Liška32

My se snažili preventivně každý večer. A jako musím zaklepat, od dubna děti nebyly nemocné, až teď. Všechny ty letní angíny (super věc tenhle nedostatek penicilinu) se nám letos vyhnuly a to jsme byli furt v kolektivu.

Právě syn to má bez teplot. Tak měl pediatr podezření na alergii na kočky (babička má jednu doma). Ale to neodpovídá, cele léto byl mimin u babičky pečený vařený a nic. Až teď, když je nemocný, se to mělo tendenci vrátit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
20.9.23 14:17
@Modesta píše:
Holky, my jsme byli naprosto zoufalí. Od podzimu starší děti dostaly jen rýmu, za tři dny byl pokoj. Ale mimin… ten měl jeden den rýmu, v noci dostal laryngitidu, druhý nebo nejpozději třetí den jsme jeli do nemocnice s akutním zánětem horních cest dýchacích, kdy nemohl dýchat. Super 3 dny na JIP a další 3 v nemocnici.Ale teď - teď je to jiné. Začátek stejný, rýma a v noci laryngitida. Ale máme inhalátor a inhaluji s ním třeba pětkrát denně Vincentku. Viry a bakterie nemají rádi slanou vodu (proto se kloktá slaná voda a chodí do solné jeskyně). A průdušky má čisté. A tak nějak je průběh mnohem mírnější. Tak kdyby to někomu pomohlo…

Inhalátor doporučuji a v podstatě v mém příspěvku jsem nezmínila, že loni dcera, jak byla 3× nemocná za celé obdobi školky, tak důsledně každý den po příchodu že školky povinne inhalovala 10 minut. A myslím si, že toto udělalo svoje. Ještě to musím naučit synka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
20.9.23 16:20
@Liška32 píše:
@Lucie_Sx ona má malá potravinovou alergii. A podle mě to souvisí, že na ty rýmy trpí. ATB neměla ani jednou, ale bohužel ty virové věci už vychytala všechny, naštěstí většinu ten první rok v kolektivu a druhý byl prostě ve znamení rýmy. A letos zdá se, že nás čeká opět jak jinak, rýma :lol: Opravdu doma ji nechat nemůžu, jednak mám ještě jiné aktivity k MD a druhak ona potřebuje kolektiv, doma se nudí, chvilku si hraje a pak už stejně hledá děti a hřiště a program. A nějaká hernička jí fakt dávno nestačí. Takže mít ji doma mimo školku mi nic neřeší, nehledě na to, že má stejně kamarády a sourozence a chytne cosi od nich, když ne v té školce. Jsou to všechno stejné děti, jsme tu malé město.Alergická rýma to ale bohužel není, to vidím sama. Každopádně měla rýmu už v porodnici :roll:

Tak papir, ze je alergik, a omlatit jim to tam o hlavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
20.9.23 16:23

Jo, dite alergik, prvni pomoc Zodac, inhalator, zvlhcovac a C vitamin, med. Vsechno ji jde spis na prudusky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3412
20.9.23 16:29

Holky a poradíte, jaký inhalátor máte pro děti skoro 4 a 6?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3017
20.9.23 18:27

@Modesta A jaký máte inhalátor? Já to furt řešila s dcerou, až nám imunolog doporučil zkusit kompresorový inhalátor.
Ten ultrazvukový nevytvoří dost malé částečky a působí v menší oblasti dýchacích cest..
Jinak od loňska používá nosní konvičku a je to konečně nějaký posun, řekla bych.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3017
20.9.23 18:29

@Dadda8 Omron Nami cat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.9.23 18:46

Moje dcera je nemocná přesně jako ta tvoje. Už chodíme na ORL, pediatr, imunologie a řešení nikde! Těšila jsem se, až půjde ze školky do školy, která je povinná a tam chrchlá a smrká od prvního dne. Teď teda ne, protože má od rána zánět středního ucha, ale taky bez teplot. V životě neměla antibiotika kromě lokálních a zdravá je max. dva letní měsíce v roce. Je to na palici a nekončí to. Ale škola si zatím nestěžovala, i když příjemné mi to její strašné kašlání mezi zdravými dětmi není. Stydím se, taky bych si přála mít zdravé dítě.
Ale aby šla do domácího vzdělávání kvůli nastydnutí, zahlenění a zadní rýmě, to fakt ne. To by jí zlomilo. Ona je extrovert, školu miluje a děti potřebuje. Co mám dělat? Ve školce jsme strávili doma dvě třetiny doby jen kvůli té pitomé rýmě, covid uzávěrám a tak. Kdyby byla i teď doma pořád doma, udělám z ní psychickou trosku.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin