Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn má teprve devět, ale jeho stud respektuju.
Minule jsne byli na prohlidce u pediatry a mela tam studenty, tak.jsem je požádala, že je je to synovi nepříjemné, aby se pred nimi svlekal, tak pockali v čekárně.
Vybiram doktory tak, aby se citil dobře…
Nemusela jí objednat vědomě. To těžko zjistíš.
Mohla prostě zavolat a zkusit navrhnout termín, který jí by vyhovoval nejvíc, a tím se dostala k muži.
Já mám kluka a řešili jsme už dvakrát vyšetření a následně operaci kulek a nikdy jsem neřešila, jestli ho bude vyšetřovat chlap nebo ženská. A reagoval na oboje pohlaví stejně. Měl strach spíš z toho vyšetření jako takového. A pak zjistil, že nic hrozného se nedělo a příště už šel s klidem.
@Jarka K píše:
Nemusela jí objednat vědomě. To těžko zjistíš.
Mohla prostě zavolat a zkusit navrhnout termín, který jí by vyhovoval nejvíc, a tím se dostala k muži.Já mám kluka a řešili jsme už dvakrát vyšetření a následně operaci kulek a nikdy jsem neřešila, jestli ho bude vyšetřovat chlap nebo ženská. A reagoval na oboje pohlaví stejně. Měl strach spíš z toho vyšetření jako takového. A pak zjistil, že nic hrozného se nedělo a příště už šel s klidem.
Právě že to udělala vědomě, objednává se přes online rezervační systém a sama to tam řekla… To je to, co mě nejvíc zaráží… ![]()
Je to hnusné, sama jsem tím jako dítě i dospívající trpěla a jsem ráda, že dneska už je to jiné a že se bere ohled na dětský stud, aspoň někdo ty ohledy bere a mělo by to tak být úplně samozřejmé.
@Anais Brno píše:
Syn má teprve devět, ale jeho stud respektuju.
Minule jsne byli na prohlidce u pediatry a mela tam studenty, tak.jsem je požádala, že je je to synovi nepříjemné, aby se pred nimi svlekal, tak pockali v čekárně.
Vybiram doktory tak, aby se citil dobře…
Ano, sama to dělám stejně.. ![]()
@Dani65 píše:
Je to hnusné, sama jsem tím jako dítě i dospívající trpěla a jsem ráda, že dneska už je to jiné a že se bere ohled na dětský stud, aspoň někdo ty ohledy bere a mělo by to tak být úplně samozřejmé.
Právě že k dítěti si všeobecně dovolí víc, než k dospělému… Dospělý se snadněji ohradí nebo vymezí hranice.. A pokud dítě nemá zastání v rodiči.. ![]()
Třeba si vybrala muže na základě recenzí, zkušeností, doporučení
V tomhle ohledu bych tak přísně nesoudila. Kázání v jakém smyslu?
@Anonymní píše:
Právě že to udělala vědomě, objednává se přes online rezervační systém a sama to tam řekla… To je to, co mě nejvíc zaráží…
Tak třeba k tomu lékaři chodí ona a má s ním dobré zkušenosti. Nikdy nemůžeš vědět, co za tím skutečně je.
Můj kluk se taky stydí, ale nebudu mu kvůli tomu měnit pediatricku, se kterou jsem spokojená.
V čekárně už ji neměla stresovat a vysvětlit jí, co jí budou dělat. Budovat v dceři pocit, že muž lékař je fuj a raději ženu, to bych nepodporovala. Snažila bych se ji odmala vést k tomu, že lékař je lékar a nic na ní nevykouká. Možná v gynekologii bych volila pro začátek ženu, případně lékaře, kterého sama znám. Abych věděla, jak to tam chodí.
@Anonymní píše:
Právě že k dítěti si všeobecně dovolí víc, než k dospělému… Dospělý se snadněji ohradí nebo vymezí hranice.. A pokud dítě nemá zastání v rodiči..
To je kus od kusu. Profesionál a především dobrý člověk si to nedovolí bagatelizovat.
@Jarka K a už tvoje dítě řeší, že se stydí, rozdily mezi pohlavími…??? Že je mi nepříjemné, když by ho nekdo videl treba jen v pradle???
@Russet píše:
V čekárně už ji neměla stresovat a vysvětlit jí, co jí budou dělat. Budovat v dceři pocit, že muž lékař je fuj a raději ženu, to bych nepodporovala. Snažila bych se ji odmala vést k tomu, že lékař je lékar a nic na ní nevykouká. Možná v gynekologii bych volila pro začátek ženu, případně lékaře, kterého sama znám. Abych věděla, jak to tam chodí.
Já mám právě už třetího gynekologa a všichni jsou chlapi, ani bych snad ženskou nechtěla. Takže jednou budu objednávat dceru k mýmu gyndaři, je to primář na klinice. Ale dcera má pediatra - chlapa a jezdí jednou za dva roky na kardiologii, kde je taky lékař. Zatím jí je 9 let, takže se tolik nestydí, ale ptala se taky, jak moc se bude muset svlékat a loni na kardiologii už měla dívčí podprsenku, kterou si sama nakonec svlékla, ale mohla ji mít, kdyby chtěla. A letos v létě klidně lítala po zahradě nahoře bez ![]()
@PapeJ píše:
Já mám právě už třetího gynekologa a všichni jsou chlapi, ani bych snad ženskou nechtěla. Takže jednou budu objednávat dceru k mýmu gyndaři, je to primář na klinice. Ale dcera má pediatra - chlapa a jezdí jednou za dva roky na kardiologii, kde je taky lékař. Zatím jí je 9 let, takže se tolik nestydí, ale ptala se taky, jak moc se bude muset svlékat a loni na kardiologii už měla dívčí podprsenku, kterou si sama nakonec svlékla, ale mohla ji mít, kdyby chtěla. A letos v létě klidně lítala po zahradě nahoře bez
Já jako žábě musela ke gxnekologovi a byla to žena. Nerada na to vzpomínám. K porodu mě vyšetřovala vždy žena, až porodnici muž. Teď mám lékaře muže a nevadí mi to.
Syn se zatím nestydí, ale nebudu mu ve 14 měnit pediatru. Ostatně, ona časem asi stejně odejde do zasloužilého důchodu a na její místo přijde někdo jiný. Hádám, že opět žena.
Tohle nikdy nepochopím. Dcera se styděla převládat se a sprchovat na plavání, tak jsem ji tam prostě neposílala. Měla omluveno od lékařky. Syn je to samé. Nechce jezdit kvůli společnému sprchování. Nutit ho nehodlám.
Zdravím, ráda bych otevřela diskuzi na téma respektu studu u dětí/puberťáku… V nedávné době jsem byla svědkem situace, která mě doslova rozpálila doběla. Byla jsem na soukromé rehabilitační klinice a do čekárny přišla matka s dcerou.. Dle jejich rozhovoru, nebo spíš matčině monologu, jsem se dozvěděla, že holčině je 14let. Bylo na ní vidět, že má strach a stydí se, neustále se ptala, co jí budou dělat a zda se bude muset svlékat. Bylo vidět, že má problém s tím, že je objednaná k muži.. Matka by zasloužila titul „matky roku“
Hlasitě jí tam dávala nějaké kázání až mi bylo té holčiny líto. Vědomě ji objednala k muži, přitom na dané klinice pracují 3 muži a asi 9 žen s tím, že sama vím že nejvíce dostupných termínů mají ženy lékařky

Zajímalo by mě, jak tuto situaci vnímáte? A jak samy v tomto přistupujete ke svým dětem?