Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Hanka1 píše:
u nas to soudruzka ucitelka ze zacatku na podzim davala s mladsi a technicky zdatnou kolegyni, ucastnila jsem se vyuky a bylo to nebe a dudy.
Ted, kdyz je tam opet sama, to ty deti/pubertaky pekne osoli. 7. třída a hodiny matematiky jsou za cely tyden DVĚ![]()
![]()
@Hanka1 píše:
u nas to soudruzka ucitelka ze zacatku na podzim davala s mladsi a technicky zdatnou kolegyni, ucastnila jsem se vyuky a bylo to nebe a dudy.
Ted, kdyz je tam opet sama, to ty deti/pubertaky pekne osoli. 7. třída a hodiny matematiky jsou za cely tyden DVĚ![]()
Ale já ty rozdíly vidím. Mladší má úču, nově od tohoto školního roku. Zpočátku mi přišla taková drsná sekernice- je hodně výkonná, ale má ty nároky na všechny v okolí - rodiče, děti, předchozí úču. Což mi dost vadilo, když stále kritizoval svou předchůdkyně, i před dětma ( přitom byla fajn). Na druhou stranu je fér a dříč. A to je teď za covida vidět, že se neulehčila práci tím, že by překlopila prezenční výuku do frontální výuky před kamerou, ale fakt hledá cesty, našla spoustu cest, jak dokonce vytřískat z té online výuky nějaké výhody - třeba to, že se slabšími má separátní konzultace a v té době ti rychlejší řeší různé zábavné únikovky, různé obtížnosti a nemusí zevlit.
Starší má předdůchodovou. Fakt vidím, že to nezvládá. Je ráda, že něco narýsuje na papír a pak to dětem ukazuje na papíru na kameře. Je to zoufalý, ale ona navíc nemá. Ale s ohledem na to, že dřív byla vždycky fajn, tak jsem zatla zuby, s klukem stejně jedeme přípravu na přijímačky, tak jí toleruju. Myslím, že to vnímá i to dítě- má info, že úča byla fajn, ted nezvládá, nemá cenu to eskalovat. my necháme žít jí, ona nás. Prostě s ohledem na to, že je doba jaká je, tak to nehrotím. Až to přejde, věřím, že z ní bude zas prostě normální zkušená úča, která zvládá s nadhledem svou prezenční výuku.
@Anonymní píše:
Dobrý den, měla bych dotaz na maminky ohledně online výuky. Včera syn zapomněl dva úkoly, jednalo se o situaci ojedinělou, syn rozhodně nezapomíná úkoly denně ani týdně vše má vypracované. Včera však zapomněl do výuky vypracovat jakési kartičky a shlédnout video, uznávám špatné. Ale to co následovalo… Učitelka na něho řvala, ale takovým způsobem, že se to nedalo poslouchat a bylo to hrozné, syn narychlo dělal kartičky, byl to dlouhý řev jak kdyby si na něm učitelka vyvíjela svou frustraci, nevydržela jsem to a normálně ho z výuky na chvíli odhlásila. Nedalo se to poslouchat. Celou tuto hodinu pokračovalo vřískání na něj, byl nařknut, že neudělal i další úkoly což není pravda, řvala na něj i když měl dotaz k nové látce, přišlo mi to absolutně přestřelené a ponižující. A říkám si to takto řve na syna i v hodinách? Ano potřebuje občas něco vysvětlit tak se zeptá, ale to tedy včera nebylo možné. Již od první třídy jsme si všimli paní učitelka přísná, dětem nedá nic zadarmo. Toto jednání se mi opravdu od ní nelíbilo, uznávám, že to mají teď těžké nejenom žáci i učitelé. Budu řešit asi emailem, ale uvažuji snad dát syna na jinou školu, nebyl by první kdo z třídy přestoupil na jinou školu. Má někdo podobnou zkušenost, děkuji. Kantoři jsou placení a pokud se dítě zeptá na výklad nové látky, snad by mu to mělo být vysvětleno. Online výuku má jen hodinu denně.
A ty si nechala tu učitelku, aby na něj takto řvala a jediné, co si udělala, že si jí vypla?
@Lama Lama píše:
Ja byCh rozlisovala lenost, ta mi sr.ala i na jaře, když učitelka poslala v neděli úkoly na 14 dní, pak to vybrala, udělala bugr, že to poslala půlka třídy, a pak se neobtezovala ani poslat zpětnou vazbu.To, o čem píšu, je trochu něco jiného. Ta uca proste na to technicky nemá. Je rada, že ty teamsy zapne, už zvládá i tu sdílenou tabuli, vycajchnovala se s online učebnici. Ale když ji má začnou kluci odpojí ať spolužáky a vypínat ji na dálku její mikrofon, tak už to je nad její možnosti. Je zoufalá, neví si rady, je v pasti. Nevy pracujou…
Tak paní učitelce poraď, ať si v Teamsech nastaví jako organizátora hodiny jen sebe a bude klid. Pak ji nikdo nebude moct vypnout mikrofon. Ani nikomu jinému.
No tak to ja bych si sve dite teda branila. A neco bych te ucitelce na te hodine rekla.. Klidne bych si ji nahrala a poslalo to vedeni..
Jako prece dite nevude mit nejake stresy kbuli nejake ucitelce, ktera si vyleva svoji frustraci..
Myslim si, ze by te ucitelce chybi dost empatie.
Zasáhla bych hned při té hodině a učitelce něco řekla. Kdyby řvaní pokračovalo, tak.bych si ji nahrála a poslala stížnost vedení.
@divine woman píše:
Tak paní učitelce poraď, ať si v Teamsech nastaví jako organizátora hodiny jen sebe a bude klid. Pak ji nikdo nebude moct vypnout mikrofon. Ani nikomu jinému.
Ale jo, todle už je vyřešené. Ale ono je to furt něco.
@Lama Lama Jedeme konference přes Teamsy taky a technickým problémům nezabráníš. Sítě jsou přetížené a často to vypadává. A děti z tohoto stylu výuky musí být nešťastné. Vadí to už i studentům VŠ.
@divine woman píše:
@Lama Lama Jedeme konference přes Teamsy taky a technickým problémům nezabráníš. Sítě jsou přetížené a často to vypadává. A děti z tohoto stylu výuky musí být nešťastné. Vadí to už i studentům VŠ.
My jsme pank, já už učím doopravdovsky studenty. ![]()
@vokishka píše: **
U nás taky a rozhodl to ředitel, ne učitelka. Navíc je to takové doporučení z ministrstva, matika čeština dvě hodiny.
Znam doporuceni ministerstva, loni v karantene jsem si dala tu praci a projela metodické pokyny ministerstva, co mela mase skola na www strankach ke stažení.
Dorazilo me hygienické doporuceni, ze zachody se maji čistit minimalne jednou denne, to jsem myslela, ze je snad standard i za běžného rezimu…
,
takze počet hodin pro druhy stupeň uz je takova shnilá třešeň na dortu, upatlaném ministerstvem… ![]()
Ale nejvic ma tom budou bity deti. Utekl jim cely jeden rok nejen ve vzdělávání, ale i na různých úrovních sportu..
A jeste, ze krom punk učitelů existují i trenéři pankáči a trenuji s detma venku…v ramci okresu samozrejme… ![]()
@Hanka1 píše:
Znam doporuceni ministerstva, loni v karantene jsem si dala tu praci a projela metodické pokyny ministerstva, co mela mase skola na www strankach ke stažení.Dorazilo me hygienické doporuceni, ze zachody se maji čistit minimalne jednou denne, to jsem myslela, ze je snad standard i za běžného rezimu…
Ale nejvic ma tom budou bity deti. Utekl jim cely jeden rok nejen ve vzdělávání, ale i na různých úrovních sportu..,
takze počet hodin pro druhy stupeň uz je takova shnilá třešeň na dortu, upatlaném ministerstvem…
A jeste, ze krom punk učitelů existují i trenéři pankáči a trenuji s detma venku…v ramci okresu samozrejme…
Ja furt přemýšlím, co dát tomu našemu disidentskemu trenérovi. Protože celé naší rodině zachraňuje psychické zdraví.