Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Pudloslava píše:
Já bych byla ráda, kdyby si mě pacienti nahrávali. Odpadlo by tím spousta dohadů kolem toho, co bylo a nebylo řečeno.
ja si taky kolikrat rikam, ze kamery ve tridach by nebyly na skodu.
@matkabagristy píše:
ja si taky kolikrat rikam, ze kamery ve tridach by nebyly na skodu.
hele už jen to, že by si nemocne dite mohlo pustit hodinu, treba nez moznosti interakce, ale poslechlo by si vyklad…
u nas se na tridnich schuzkach resil problemovy chlapecek - maminky ostatnich si stezovaly, maminky dotycneho ho hajila a to nebrla vazne, protoze moje deti se taky furt perou jako kone, rikala jsem si, ze si asi stezuji nejake precitlivele holcicky… a kdyz jsem to pak videla na online vyuce - tam nemuze nikoho mlatit, ale jak fur skace ucitelce do reci a nevhodne komentuje deni, mela jsem dost cukani ho sama okriknout a ucitelkam asi zacnu misto bomboniet posilat krabicky Neurolu ![]()
@Pudloslava píše:
hele už jen to, že by si nemocne dite mohlo pustit hodinu, treba nez moznosti interakce, ale poslechlo by si vyklad…u nas se na tridnich schuzkach resil problemovy chlapecek - maminky ostatnich si stezovaly, maminky dotycneho ho hajila a to nebrla vazne, protoze moje deti se taky furt perou jako kone, rikala jsem si, ze si asi stezuji nejake precitlivele holcicky… a kdyz jsem to pak videla na online vyuce - tam nemuze nikoho mlatit, ale jak fur skace ucitelce do reci a nevhodne komentuje deni, mela jsem dost cukani ho sama okriknout a ucitelkam asi zacnu misto bomboniet posilat krabicky Neurolu
Přihodim jed na krysy ![]()
@Pudloslava píše:
hele už jen to, že by si nemocne dite mohlo pustit hodinu, treba nez moznosti interakce, ale poslechlo by si vyklad…u nas se na tridnich schuzkach resil problemovy chlapecek - maminky ostatnich si stezovaly, maminky dotycneho ho hajila a to nebrla vazne, protoze moje deti se taky furt perou jako kone, rikala jsem si, ze si asi stezuji nejake precitlivele holcicky… a kdyz jsem to pak videla na online vyuce - tam nemuze nikoho mlatit, ale jak fur skace ucitelce do reci a nevhodne komentuje deni, mela jsem dost cukani ho sama okriknout a ucitelkam asi zacnu misto bomboniet posilat krabicky Neurolu
toto se aktualne resi. Mame webkamery na monitorech. Nektere uci (hlavne matikarky) takto uci uz ted. Ty zabiraji ucitele a tabuli a jsou vhodne jen pro frontalni vyuku. Se situacemi, kdy dite tvrdi uplne neco jineho, nez se ve skole deje, se setkavam. Myslim, ze to ukazali i v nejakem serialu z vyloucene lokality. Decka na kamery vzorna, a kdyz jim rekli, ze kamery jsou vypnute, predvedly se v plne krase.
@karkarka píše:
Nikde.
Já bych si to třeba nahrála i přes vědomí porušení GDPR. A klidně tak, že bych si stoupla s mobilem před kameru, ať to ta učitelka vidí. Prostě bych to riskla, kvůli svýmu dítěti. Protože je to přes čáru a není to cajk, co si budem. Ale jinak si myslím, že ono je to ve finále celkem jedno, jestli si to člověk nahraje nebo ne. Jednak tam bylo dost svědků, dětí, který to slyšely a jednak mně by bylo úplně fuk, jestli to bude tvrzení proti tvrzení. Prostě bych to řešila, ať učitelka ví, že si tohle jednání nenechám líbit. A ten záznam bych třeba ani nemusela použít, ale psychologicky to taky má význam.
@MartinaIrena píše:
Já bych si to třeba nahrála i přes vědomí porušení GDPR. A klidně tak, že bych si stoupla s mobilem před kameru, ať to ta učitelka vidí. Prostě bych to riskla, kvůli svýmu dítěti. Protože je to přes čáru a není to cajk, co si budem. Ale jinak si myslím, že ono je to ve finále celkem jedno, jestli si to člověk nahraje nebo ne. Jednak tam bylo dost svědků, dětí, který to slyšely a jednak mně by bylo úplně fuk, jestli to bude tvrzení proti tvrzení. Prostě bych to řešila, ať učitelka ví, že si tohle jednání nenechám líbit. A ten záznam bych třeba ani nemusela použít, ale psychologicky to taky má význam.
No a potřebuješ k tomu hned při prvním incidentu nahrávku? Podlě mě je důležité se ozvat a řešit. Další postup dle reakce úči.
@Lama Lama píše:
No a potřebuješ k tomu hned při prvním incidentu nahrávku? Podlě mě je důležité se ozvat a řešit. Další postup dle reakce úči.
Jo, to souhlasím, asi bych se spíš jako první volbu hned ozvala slovně a vyzvala bych paní učitelku, jestli by mohla změnit tón rétoriky. ![]()
@Pudloslava píše:
Dcera to má ve třetí třídě už od jara. Upřímně, v tomto věku naprosto zbytečné. Když byla dcera nemocná, odmítli jsme to. Ocenila bych to u dětí na druhém stupni v hlavních předmětech. Kamery zabírají katedru, učitelku a jde sdílet interaktivní tabuli. Takže při výuce mimo lavice se to použít nedá.
Zakročila bych hned.
Já zatím jen psala maily. Jedna paní učitelka naprosto zhnusila dceři ČJ a Hv, protože je v jednom kuse nabroušená. Kdysi poslala přílohu obráceně a když ji děti, co nemají tiskárnu, prosily, aby to otočila, tak jim odepsala, že ony jí taky posílají úkoly obráceně. A přidala k tomu osm vykřičníků. Jako malé děcko ![]()
A matikářka dává písemku od 13 do 14, v tom čase dětem na rampě vydávají obědy (13. 00 - 13.45), dcera nemá šanci to stihnout. Online končí 12.45, pak vyráží. Nebydlíme úplně blízko.
Jeden úkol odeslala 14.01 a bylo tam „odevzdáno pozdě“.
Taky jsem jí kvůli tomu psala, jestli to nemůže třeba poslat později nebo posunout čas na odeslání a odezva žádná.
@Anonymní píše:
@Amelie30 no jako rodiče nesmíme do online výuky zasahovat…
Ona zas na dítě nemá co řvát. Takže si jí nechala aby na něj ječela, protože rodiče nesmějí zasahovat? Nahrála sis jí asponˇ??
@laducha píše:
Zakročila bych hned.
Já zatím jen psala maily. Jedna paní učitelka naprosto zhnusila dceři ČJ a Hv, protože je v jednom kuse nabroušená. Kdysi poslala přílohu obráceně a když ji děti, co nemají tiskárnu, prosily, aby to otočila, tak jim odepsala, že ony jí taky posílají úkoly obráceně. A přidala k tomu osm vykřičníků. Jako malé děcko
A matikářka dává písemku od 13 do 14, v tom čase dětem na rampě vydávají obědy (13. 00 - 13.45), dcera nemá šanci to stihnout. Online končí 12.45, pak vyráží. Nebydlíme úplně blízko.
Jeden úkol odeslala 14.01 a bylo tam „odevzdáno pozdě“.
Taky jsem jí kvůli tomu psala, jestli to nemůže třeba poslat později nebo posunout čas na odeslání a odezva žádná.
Odevzdání pozdě se tam objeví samo vždy, když se úkol neodevzda do stanoveného času. Stává se nám to taky. Neřeším.
@Lama Lama píše:
No, ta naše už to taky nedává. Ale až do covida byla fajn, nadhled… Ale teď to teda krutě nezvládá… Taky prostě dělá boty- pošle dětem test, ale tu verzi se správnou odpovědí. Po 15ti minutách si toho všimne, stáhne to pryč. A když se děti po tom sháněj, tak je ještě sjede, že to je jejich problém, že to odkldaj a nestáhli si to už dávno.Prostě bojuje s technikou a vyrovnává se s tím tak, že si to od. sírá na nich.
Podle mě by to chtělo trochu tolerance a nadhledu na obou stranách, zejména v této době.
Zas na druhou strsanu, ono těch dětí je taky dost. Zkušená úča už měla vychytané, jak se popasovat s haj. zlíkama. A teď jsou to nové situace a ona jede od začátku nanovo - co dělat, když předstíraj výpadek signálu, jak řešit podvody s testama… Děti zkoušej - kluci jí začli vypínat na dálku její mikrofon. Pár hodin se domnívala, že je to problém na její straně, vyměnila kvuli tomu kdeco.. no, pak se dozví, že jsou to bl. bečci žáci… Do toho si spousta rodičů stěžuje na nesmysly - málo výuky online, moc výuky. Proberou toho málo, proberou toho moc. Jedno dítě se nudí, další nestíhá…frustrace roste. Bohužel to často od. serou ti, co za to nemůžou.
tak to kazdopadne, nicmene mě na home office taky nikdo nebude tolerovat celý rok, že něco neumím nebo mi nefunguje.
Loni jsem to absolutně neřešila, ale rok je sakra dlouhá doba v době digitalizace všeho, aby se na to školy a učitelé adaptovali a naučili se učit on-line, včetně všech ne/výchovných kladů a záporů, co k tomu patří…
Jo, manželův kolega má dceru. Ti mají od září novou učitelku - starou soudružku v důchodu. A ta si zasedala na jeho dceru. Tuhle šel kolem během online výuky a slyší, jak si ve třídě nahlas děti říkají, že ta jeho dcera je blbá. Když se to opakovalo, tak se ozval a děcka srovnal. A pak přišlo všem důrazné upozornění, že pokud chce rodič řešit něco ohledně výuky, má napsat učitelce email. Tak jí ho napsal, na odpověď čeká dodnes marně…
Jde o 5. třídu, tahle učitelka je tam od září a byla schopná tu třídu za tak krátkou dobu rozložit. Děcka začala holčinu šikanovat. Při stížnosti v ředitelně mu ředitelka na ferovku řekla, že s tou učitelkou nic dělat nebude, protože teď má strašně moc učitelek na OČR a je ráda, že sehnala tuhle.
Holka přestoupí do jiné školy, zase další (s prominutím) kr*va, která vyhrála. A ty problémy začaly až s distanční výukou, před tím byla s jeho dcerou v pohodě. A problémy začaly proto, že se tátovi nelíbilo, že děti dostaly emailem akorát čísla stránek z učebnice, která se mají naučit…
@karkarka píše:
Odevzdání pozdě se tam objeví samo vždy, když se úkol neodevzda do stanoveného času. Stává se nám to taky. Neřeším.
Takhle můj synovec dostal na online za pět. Za pozdě odevzdaný úkol. Z hudebky.
V tu dobu mu bylo 8 let a neuměl ještě s tiskárnou a scannerem.