Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lama Lama píše:
Co znamená nikde?
Cokoliv si nahrávat lze jen se souhlasem druhé strany, jinak je to zásah do práva na soukromí. I při pracovních konferencích se nahrává se souhlasem všech zúčastněných a je to většinou kvůli doložení v projektu.
Co bych udělala já? Syna z hodiny odhlásila, zvedla telefon a okamžitě volala učitelce na mobil s tím, že naposledy se vozí po mém dítěti kdy nepodávám stížnost řediteli a zřizovateli školy. Do hodiny bych rozhodně nezasahovala, ale ten den už nepřihlásila. Ale pro příště…opravdu řešit okamžitě. Teď zpětně už ti stejně bude tvrdit, že přeháníš. Mail ale napiš. Aspoň něco, když už nic.
Výuka je náročná pro všechny - učitele, rodiče, tak i děti. Není třeba si to ještě víc zhoršovat.
@Hanka1 píše:
No já zas před pololetkama omlouvala dítě přes Bakaláře, druhý den jedem ráno v autě a v Bakalářích přistane koule z předmětu, kde máme nervní soudružku učitelku.
Tak jí okamžitě píšu, jak mohlo dítě dostat kouli z toho, že není na hodině a přeposlala jsem jí omluvenku od třídního a najednou výmluvy typu, že dítě viděla přihlášené, což bylo technicky nemožné.
Někteří učitelé by měli mít tu soudnost a odejít včas do důchodu nebo změnit povolání, když je ty děti tak serou…
No, ta naše už to taky nedává. Ale až do covida byla fajn, nadhled… Ale teď to teda krutě nezvládá… Taky prostě dělá boty- pošle dětem test, ale tu verzi se správnou odpovědí. Po 15ti minutách si toho všimne, stáhne to pryč. A když se děti po tom sháněj, tak je ještě sjede, že to je jejich problém, že to odkldaj a nestáhli si to už dávno.
Prostě bojuje s technikou a vyrovnává se s tím tak, že si to od. sírá na nich.
Zas na druhou strsanu, ono těch dětí je taky dost. Zkušená úča už měla vychytané, jak se popasovat s haj. zlíkama. A teď jsou to nové situace a ona jede od začátku nanovo - co dělat, když předstíraj výpadek signálu, jak řešit podvody s testama… Děti zkoušej - kluci jí začli vypínat na dálku její mikrofon. Pár hodin se domnívala, že je to problém na její straně, vyměnila kvuli tomu kdeco.. no, pak se dozví, že jsou to bl. bečci žáci… Do toho si spousta rodičů stěžuje na nesmysly - málo výuky online, moc výuky. Proberou toho málo, proberou toho moc. Jedno dítě se nudí, další nestíhá…frustrace roste. Bohužel to často od. serou ti, co za to nemůžou.
Podle mě by to chtělo trochu tolerance a nadhledu na obou stranách, zejména v této době.
@Veveří píše:
Cokoliv si nahrávat lze jen se souhlasem druhé strany, jinak je to zásah do práva na soukromí. I při pracovních konferencích se nahrává se souhlasem všech zúčastněných a je to většinou kvůli doložení v projektu.
To nebyl dotaz, kde se nahrávat nesmí ( nikde), ale co znamená že to "nikde nenašla. Pokud to hledala v Babičce nebo komoře, tak se nedivim.
Nahrávat učitele rozhodně lze, ze si ono vykládají vse dle svého je věc jiná
Okamžitě bych zasáhla.
@Lama Lama píše:
To nebyl dotaz, kde se nahrávat nesmí ( nikde), ale co znamená že to "nikde nenašla. Pokud to hledala v Babičce nebo komoře, tak se nedivim.
Ty se divis asi všemu. Nejsi ty náhodou učitelka?
Příspěvek upraven 19.03.21 v 08:49
@Lama Lama píše:
U nas kvůli tomu byla dost velká kauza vcelku nedávno. Ne, rodiče si nemohou online výuku nahrávat bez svoleni nechci polemizovat, zda je to správně nebo ne. Ale zkrátka ne, nemůže. Je to jen snaž proveditelné, než při výuce fyzické (i tam by to technicky zařídit šlo).
@Anonymní píše:
Nikoho jsem nenahrávala ani nahrávat nebudu (zpětně)a do online výuky jsem nezasáhla, zpětně už to nezměníme, ale paní učitelce mail napíšu to ano a uvidíme jak to bude dál, vše ještě promyslím, děkuji za příspěvky. Zvažují i ten individuální vzdělávací plán.
nejde o důkaz k soudu ani zveřejnění v novinách
myslela jsem nahrát si hodinu a ukázat to pár příbuzným a známým, jestli tam k nějakému řvaní skutečně došlo, nebo je jen matka přecitlivělá
ony věci nebývají často přesně takové, jak je účastníci emočně prožívají
A co na to rodiče ostatních dětí? Upřímně kdyby učitelka soustavně řvala na dítě, tak by mi bylo úplně jedno, že to není moje dítě a zasáhla bych (minimálně proto, že chci tu online hodinu pro dítě mít produktivní, nedodané úkoly ať si řeší učitelka po hodině).
Opravdu se mi nezdá, že od všech naprosté ticho. Máš alespoň nějaký názor, jak to vnímali ostatní rodiče a děti?
@karkarka píše:
Nikde.
si asi nehledala všude.
„Online výuku je možné nahrávat pouze v případě dodržení práva na ochranu osobnosti člověka, které se řídí dle § 81 a násl. občanského zákona. Zachytit a rozšiřovat podobu člověka lze pouze s jeho souhlasem (resp. se souhlasem zákonného zástupce) upozorňuje ministerstvo školství a tělovýchovy.
https://www.ceska-justice.cz/…t-si-pozadi/
@karkarka píše:
Ty se divis asi všemu. Nejsi ty náhodou učitelka?
nejsem
Hele, jak už jsem psala, nemá to nic společného s tím, zda si myslím, že je to správné nebo ne. Jen konstatuji fakt, že bez souhlasu se nahrávat nesmí.
@Pudloslava píše:
nejde o důkaz k soudu ani zveřejnění v novinách
myslela jsem nahrát si hodinu a ukázat to pár příbuzným a známým, jestli tam k nějakému řvaní skutečně došlo, nebo je jen matka přecitlivělá
ony věci nebývají často přesně takové, jak je účastníci emočně prožívají
Ani to se nesmí.
Jinak souhlas.
Jak nesmíš zasahovat do výuky? Přijede komando speciálních školníků a dá ti poznámku?
Ne - zapomenutý úkonl fakt není důvod dítě ponižovat. Ve skutečnosti nic ve škole není důvod dítě ponižovat. Včetně skutešně závažných prohřešků.
Když se něco takového děje, tak zasáhni, pokud se to bude opakovat, tak to nahrávejte - půjde k tomu stáhnout aplikace a řešte s vedením.
Ano - je to těžké pro všechny a na špatné učitele, kteří dříve měli soukromí stříd, kde si svoje frustrace mohli vyleévat na žácích je teď vidět. Pokud se to řešit nebude, tak jak dlouho tvého syna čeká peklo s takovhoule vyhořelou účou, která jen ničí ochotu dětí se vzdělávat?
Je dobře, že je přísnější. Že z ní určitě mají respekt, ale řvát na dítě, to si nemůže dovolit absolutně nikdo. Tobě se teda sakra divím, mě kdyby takhle někdo zařval na děcko, tak se okamžitě ozvu. Určitě bych před ostatními dětmi vstoupila do řevu a požádala paní učitelku jestli by nestačilo, že se omlouváš i za syna, je to výjimečný stav. Už se to opakovat nebude. Nadále bych ji řekla, jestli si s ní můžu po výuce promluvit. A tam bych ji teda z plic, podle toho, co píšeš, příjemné to řvaní nebylo.. řekla já svůj názor.
Tady aspoň vidíš, jak se chová k dětem ve škole… Úplně mi to připomnělo učitelku u nás na základce, kdy jsme se nemohly jako děti bránit. Ta nám nadávala do dobytků, do debilů..já z ní mám dodnes noční můry. Nikdy se jí nic neprokázalo, protože to byla uznávaná kantorka, dlouholetá vyučující na naší škole a ředitelčina kamarádka…
Léčit si komplexy, ty ať si léčí doma na starýho..
Někdy je s dětma práce fakt šílená, co si dnes dovolí, ale když vidíš sama, že to je bezdůvodně.. nechápu tvoje nezasažení do diskuze s učitelkou ![]()
@Lama Lama píše:
U nas kvůli tomu byla dost velká kauza vcelku nedávno. Ne, rodiče si nemohou online výuku nahrávat bez svoleni nechci polemizovat, zda je to správně nebo ne. Ale zkrátka ne, nemůže. Je to jen snaž proveditelné, než při výuce fyzické (i tam by to technicky zařídit šlo).
Ale ano, mohou. § 88 občanského zákoníku č. 89/2012. Svolení není třeba, pokud se podobizna nebo zvukový či obrazový záznam pořídí nebo použijí k výkonu nebo ochraně jiných práv nebo právem chráněných zájmů jiných osob.