Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Skuničko No co jsem pochopila, je to trošku zdejší trend. Po těch dvou zamlklých a několika neúspěšných pokusech umělého oplodnění jsem kvůli tomu byla u jedné psycholožky v Praze a povídaly jsme si o těch potratech jako takových a ona se docela divila, že mě doktor takhle nechal. Prý to v ČR není moc běžné, spíš se ženský hned ženou na revizi. V zahraničí je to prý ale běžná praxe, zkusit to nejprve nechat proběhnout přirozeně, samozřejmě pokud je to takhle ze začátku. Minimálně by to pacientce mělo být umožněno. Ale zas kdybys z toho měla mít nervy nebo strach, abys něco nezanedbala, tak na revizi jdi, pokud bude z utz a krve jasné, že plod není vitální. Rozhodni se podle sebe tak, aby ses tím trápila v rámci možností co nejmíň ![]()
@Tercy nooo to je přesně to, co jsi popsala…moje naprosto poslední naděje ( i když skoro nulová ) je, že až půjdu na revizi, že si zkusím promluvit ještě s doktorem a ještě jednou se ho zeptat, zda je to nutný…
@Skuničko Bude asi nejlepší nechat to na doktorech - mně se to mluví, protože se k tomu můj doktor stavěl tak, jak jsem psala. Kdyby mi býval řekl, že je pro mě nejlepším řešením revize, asi bych na ni taky šla, protože jsem věřila a věřím, že ví, co dělá a zná případná rizika. Ale jinak pro mě byla varianta počkat jak se to vyvine, rozhodně schůdnější. Taky to v obou případech dopadlo dobře a já byla ráda, že jsem se revizi vyhnula. Uvidíš, no. Kdyžtak mi pak klidně napiš SZ. Nevím, nakolik po miminku toužíš a jak to teď prožíváš - každá to má jinak. Ale mě hodně pomáhalo, když jsem si o tom mohla s někým popovídat - s někým jiným, než s partnerem. Každopádně Ti budu držet palce, aby to dopadlo tak, jak má ![]()
@Skuničko Nutné to není. Obě varianty (revize i bez revize) mají svá rizika a mimo ČR jsou brány rovnocenně a pacientky mají možnost si vybrat.
V ČR se většinou prosazuje revize, a to z důvodu, že statisticky má o něco menší procento závažnějších komplikací (zánět dělohy atp.)
Já chodila na UZ každý týden od 7tt do 10tt(také jen prázdný váček).
V 7tt mě Mudr. informovala o případné revizi, v 8tt Mudr. zvažovala možnost revize, v 9tt Mudr. doporučovala revizi a v 10 tt jsem se pro revizi odhodlala sama.
Také jsem chtěla počkat a Mudr. mě do ničeho nenutila.
@Marcelka146 tak nějak to cítím i já…ale už jsem smířená s tím, že to nedopadne…
@Tercy píše:
@Skuničko Bude asi nejlepší nechat to na doktorech - mně se to mluví, protože se k tomu můj doktor stavěl tak, jak jsem psala. Kdyby mi býval řekl, že je pro mě nejlepším řešením revize, asi bych na ni taky šla, protože jsem věřila a věřím, že ví, co dělá a zná případná rizika. Ale jinak pro mě byla varianta počkat jak se to vyvine, rozhodně schůdnější. Taky to v obou případech dopadlo dobře a já byla ráda, že jsem se revizi vyhnula. Uvidíš, no. Kdyžtak mi pak klidně napiš SZ. Nevím, nakolik po miminku toužíš a jak to teď prožíváš - každá to má jinak. Ale mě hodně pomáhalo, když jsem si o tom mohla s někým popovídat - s někým jiným, než s partnerem. Každopádně Ti budu držet palce, aby to dopadlo tak, jak má
moc děkuji, kdyžtak napíšu
děkuju moc
Tak mám po revizi a ještě jste z toho vzpamatovávám
…bohužel, to nedopadlo, plod prostě nebyl
ani náznak ničeho…tak snad se zadaří příště…přeji všem krásný den a znova děkuji za vaše názory ![]()
S dovolením obnovím tuto diskuzi. Byla jsem v pondělí na kontrole, měla bych být v 9.tt, ale je mám pouze prázdný váček, plod v něm není vůbec ani náznakem. Doktor mě objednal na zítra a že mi vypíše žádanku na revizi a já začala váhat. Zjišťuju si různé informace a přemýšlím, že bych počkala na spontánní potrat, co si o tom myslíte? Doktor se o téhle možnosti vůbec nezmínil, tak nevím, co mi na to řekne.
Anonym-nikdo neví o těhotenství
Sla bych na revizi. Pro me to byl shluk bunek, ktery se proste prestal vyvijet, rano jsem byla prijata, odpoledne propustena domu. Samotny zakrok v narkoze trval mozna 20 minut. Dalsi tehotenstvi probehlo bez problemu. Kamaradku v jine nemocnici nechali doma potratit spontanne, aby se mohla po sestinedeli zacit znovu snazit. V podstate si prozila maly porod, rikala, ze i dost krvacela.
Rekla bych, ze i psychicky jsem na tom posleze byla lepe nez kamaradka.
@Anonymní píše:
Sla bych na revizi. Pro me to byl shluk bunek, ktery se proste prestal vyvijet, rano jsem byla prijata, odpoledne propustena domu. Samotny zakrok v narkoze trval mozna 20 minut. Dalsi tehotenstvi probehlo bez problemu. Kamaradku v jine nemocnici nechali doma potratit spontanne, aby se mohla po sestinedeli zacit znovu snazit. V podstate si prozila maly porod, rikala, ze i dost krvacela.
Rekla bych, ze i psychicky jsem na tom posleze byla lepe nez kamaradka.
Pro mě to ani není shluk buněk, žádný plod není, jenom váček, tak si říkám, že by ten potrat měl proběhnout „lépe“, než když se potrácí plod, nebo ne?
@Anonymní píše:
Pro mě to ani není shluk buněk, žádný plod není, jenom váček, tak si říkám, že by ten potrat měl proběhnout „lépe“, než když se potrácí plod, nebo ne?
To opravdu nevim, vic zkusenosti nemam. Kazdopadne preji, at najdes pro sebe to nejlepsi reseni ![]()
@Anonymní píše:
To opravdu nevim, vic zkusenosti nemam. Kazdopadne preji, at najdes pro sebe to nejlepsi reseni
I tak díky
Moje kamarádka je po revizi neplodná, nakonec ji museli vzít celou dělohu, takže má jedináčka a to je pro mě nepředstavitelné, děti ještě nemám žádné ![]()
My jsme dodrzeli doporucenou pauzu 6 mesicu, pak jsem otehotnela na prvni dobrou. Ale samozrejme jsem pred revizi musela podepsat informovany souhlas, kde upozornovali na mozne komplikace vcetne pripadne neplodnosti.
@Anonymní píše:
My jsme dodrzeli doporucenou pauzu 6 mesicu, pak jsem otehotnela na prvni dobrou. Ale samozrejme jsem pred revizi musela podepsat informovany souhlas, kde upozornovali na mozne komplikace vcetne pripadne neplodnosti.
Rizika mi přijdou srovnatelná, jen pořád nějak nevím, asi mu zkusím navrhnout, že bych ještě týden počkala, jestli to třeba neodejde samo a pak bych šla na revizi.