Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mám čerstvou zkušenost. Bohužel jsem letos potratila 2× a můžu srovnávat. Na jaře jsem netušila, že „lze nejít na revizi“, šla jsem prostě tam, kam mě poslala gynekoložka. Většina jich proběhne úplně bez problémů, je to krátký zákrok. Nicméně i tak není bez rizik. Já jsem měla po revizi problémy a hrozila opakovaná revize kvůli sraženinám. To se pak povedlo vyhnat injekcemi. V srpnu jsem přišla do jiného stavu znovu a v říjnu opět špatná zpráva. Bylo to plíživé, doktorka mě připravovala od 6tt, že to nemusí vyjít, nezdála se jí velikost váčku. Pak se objevilo srdíčko, plod rostl, ale pomalu a srdíčko také každý týden tlouklo pomaleji. Nakonec v 9tt mi potvrdili zamlklý potrat. Chodím na kliniku, kde jsem byla celkem u tří lékařů (i když mám tam svého stálého, ale je jen některé dny, takže občas jsem se dostala k někomu jinému). Všichni (!!!) mi řekli, že vzhledem k tomu, že to není moc pokročilé těhotenství a že plod bude menší o něco, než by v 9tt měl být, doporučují počkat na spontánní potrat. To slepé posílání na revize za všech okolností už pomalu začíná ustupovat i v našich krajích. Koupila jsem šalvěj, sporýš (brrrrr), červené víno, tonik. Sprchovala jsem si břicho horkou vodou, co jsem vydržela. Měřila jsem teplotu každý den ráno-večer. Nesmí být teplota, velká bolest a páchnoucí výtok. Nicméně všichni lékaři mi řekli, že dokonaný samovolný potrat je pro tělo šetrnější v tomto stadiu, než revize. Moje bývalá gynekoložka, kam jsem chodila ještě na jaře nic takového ani nezmínila. Chci ale upozornit, že to je dost individuální a jistě jsou situace, kdy je kyretáž nutná, nenavádím k tomu, jak se máš rozhodnout. Píšu jen svou zkušenost. Po pár dnech jsem začla špinit, po čtyřech dnech špinění krvácet. Pak proběhl potrat. Břicho mě pobolívalo jako při MS. Žádné kruté krvácení, cca jako při MS. Za čtyři dny na ultrazvuku 5mm zbytků, které není třeba řešit kyretáží, protože odejdou nepozději s první MS. 5 mm není nic - po revizi na jaře jsem měla 27mm
/ Jak říkám, nenavádím, jak se máš rozhodnout, jen přidávám svou zkušenost.
Ja byla ve stejne situaci. Byla jsem nakonec az v cca 10tt, plod nikde…ja si pockala prave do toho 10tt (za souhlasu gyndarky a pod dohledem co tyden - dala mi deadline 3 tydny od prohlidky, kdy uz bylo jasny, ze je to v haji. Dal uz se bala, abych nechytla infekci) a pak to slo samo. Lip se mi pak se vsim vyrovnavalo, kdyz jsem videla jak vacek odesel…ja si nedokazala predstavit, ze usnu a az se probudim..tak bricho bude prazdny..chybel by mi kousek skladacky do zivotniho pribehu s kterym jsem se musela poprat. Ale tohle je strasne individualni rozhodnuti a je jen na tobe co bys radsi. Jinak podotykam, ze vse slo bez problemu, trochu to bolelo, to jo, ale s trochou algifenu se to zvladlo…pak jsem dodrzela sestinedeli a vse vpohode. Jo a hned „po“ jsem sla na pohotovost na kontrolu, dostala jsem injekci oxytocinu „pro jisotu“ abych pak treba doma nevykrvacela a deloha se stahla. Drzim pesti at se s tim poperes at rozhodnes jakkoliv
vim jak je to tezky obdobi…
@Mutlice Díky za tvůj příběh
Já si spíš říkám, že mi přijde trochu zbytečný zákrok, když se plod vůbec nevyvinul, že tak nějak ani nemám co potratit, snad to píšu srozumitelně. Byla jsem na kontrole minulé pondělí a potom tohle pondělí a nezměnilo se za ten týden vůbec nic, mám být podle ms v 9.tt a doktor říkal, že váček odpovídá tak 4.-5.tt, což je nesmysl, protože +/- pár dní vím, kdy jsem otěhotněla, takže to je neprosperující a nic se tam už neobjeví. Šalvěj jsem četla, že pomáhá, tak asi zajdu na zahradu si natrhat a budu to zkoušet, možná uvařím i svařák.
Já po dvojí letošní zkušenosti, pokud bych měla jen váček odpovídající 4-5 tt, bych čekala. Můj doktor (hodně mu věřím, u Apolináře, kde některé dny v týdnu dělá mě odvrátil tu druhou revizi kvůli sraženinám) mi doslova řekl, že pokud to jde, je dobré se traumatu dělohy, kterým kyretáž je, vyhnout…
Ještě doplním, že mě přišlo, že největší efekt má ten sporýš. Koupila jsem to teda přes e-shop v lékárně jsem to neviděla. Je to příšerně hořký, ale rozjelo se to, když jsem začla pít odvar z toho…
Příspěvek upraven 15.11.18 v 16:14
@VikiRiki Takhle jsem nad tím nepřemýšlela, že si to potřebuju tzv. odžít, ale spíš mi přijde ten chirurgický zákrok zbytečný, když by to mohlo jít přirozeně, jsem taková nerozhodná a mám i trochu obavu, kdyby to dopadlo po revizi špatně, že bych si tu pohodlnost neodpustila. Zkusím se s ním zítra domluvit, že bych chtěla ještě týden počkat a pak uvidím.
@Mutlice píše:
Já po dvojí letošní zkušenosti, pokud bych měla jen váček odpovídající 4-5 tt, bych čekala. Můj doktor (hodně mu věřím, u Apolináře, kde některé dny v týdnu dělá mě odvrátil tu druhou revizi kvůli sraženinám) mi doslova řekl, že pokud to jde, je dobré se traumatu dělohy, kterým kyretáž je, vyhnout…Ještě doplním, že mě přišlo, že největší efekt má ten sporýš. Koupila jsem to teda přes e-shop v lékárně jsem to neviděla. Je to příšerně hořký, ale rozjelo se to, když jsem začla pít odvar z toho…
Příspěvek upraven 15.11.18 v 16:14
Když jsem si o té kyretáži četla, tak jsem se nestačila divit, co je to za zákrok
A přijde mi, že v mém případě zbytečný. Díky za tip, na ten sporýš kouknu ![]()
Ja cekala 4 tydny, nez jsem nakonec stejne revizi podstoupila, kvuli riziku zanetu zvysujicim se s casem. Ty 4 tydny cekani bych tomu klidne dala znovu, na revizi se da jit pak vzdy.
Ja mam po kyretazi taky nasledky, ale ja jsem ji podstupovala z jineho duvodu. Osobne bych ale teda asi necekala a sla na zakrok..
@Anonymní píše:
Ja cekala 4 tydny, nez jsem nakonec stejne revizi podstoupila, kvuli riziku zanetu zvysujicim se s casem. Ty 4 tydny cekani bych tomu klidne dala znovu, na revizi se da jit pak vzdy.
4 týdny je docela dost, mě ovšem řekla jedna z těch lékařek, s kterýma jsem to probírala, že to ale není výjimka čekat několik týdnů třeba i 6 - na to bych popravdě spíš neměla nervy… ale mě řekli, že už není šance - to bylo úterý, následující pondělí jsem začala špinit a v pátek pak potratila. A to jsem před tím neměla ani náznak, že by to mělo odejít samo… naštěstí to bylo rychlé. Doufám, že potřetí mě nic takového nečeká
ale pokud by se něco mělo stát a byl to 1. trimestr a lékař to vyloženě nezakázal z nějakého objektivního důvodu (tzn. ne že hypoteticky může někdy vypuknout zánět, což je po revizi mimochodem častější úkaz. co jsem si nastudovala), tak bych znovu volila čekání na potrat.
@Anonymní píše:
4 týdny je teda dost
Taky si říkám, že se na ni dá jít vždy, zítra se s doktorem pokusím domluvit.
U mě se jednalo o ZT v 11tt srdíčko přestalo bít kolem 9tt. Má dr naznačila, že by bylo možné nechat mimi odejít „přirozenou“ cestou s pomocí nějakého prášku. Jenže když jsem na ultrazvuku viděla toho drobečka, představa, že bych někde na WC potratila a viděla ho, to bylo něco nepředstavitelnýho… Hlavně už dlouho neodcházelo samo a já si v tu chvíli nepřála nic jiného, než to mít za sebou. Každopádně revize je obrovský zasáh, já měla po zákroku i komplikace, takže pokud se u tebe jedná o gestační váček, jistě bych se na možnost vyčištění bez revize zeptala. Tělo se tak dá určitě lépe do kupy a říká se, že po potratu je „pohnojeno“ pro další těhotenství. Na druhou stranu, nikdo nezaručí, že i tak nebude potřeba zasáhu pro dočištění. Posílám moc síly, ať je vše bez komplikací ![]()
@Janita3 Kdybych měla plod, tak bych taky víc zvažovala, že půjdu na zákrok, ale když mám jenom prázdný gestační váček, přijde mi to jako zbytečný zákrok. Dnes jsem se domluvila s doktorem, že bych chtěla počkat, tak mě objednal na příští čtvrtek, doporučil pít sporýš a šalvěj, ale s tou prý opatrně, abych se neotrávila, nepít víc než 3 hrnky, mám totiž na zahradě čerstvou. Překvapil mě, že souhlasil, prý oboje má srovnatelná rizika a záleží na mně, jak se rozhodnu a kdyby něco, mám kdykoliv přijít. Říkal, že v případě prázdného váčku probíhá potrat bez kontrakcí, že je to jako silnější ms, ale hlavně mám potom přijít na kontrolu, aby prohlédl dělohu.
Já bych se na tvém místě jistě rozhodla stejně. Moc přeju, aby bylo vše bez komplikací, vyčistila si se bez zásahu a až se budeš cítit na další snažení, aby skončilo se zdravým miminkem v náručí ![]()
@Anonymní píše:
@Janita3 Kdybych měla plod, tak bych taky víc zvažovala, že půjdu na zákrok, ale když mám jenom prázdný gestační váček, přijde mi to jako zbytečný zákrok. Dnes jsem se domluvila s doktorem, že bych chtěla počkat, tak mě objednal na příští čtvrtek, doporučil pít sporýš a šalvěj, ale s tou prý opatrně, abych se neotrávila, nepít víc než 3 hrnky, mám totiž na zahradě čerstvou. Překvapil mě, že souhlasil, prý oboje má srovnatelná rizika a záleží na mně, jak se rozhodnu a kdyby něco, mám kdykoliv přijít. Říkal, že v případě prázdného váčku probíhá potrat bez kontrakcí, že je to jako silnější ms, ale hlavně mám potom přijít na kontrolu, aby prohlédl dělohu.
Také bych se takto rozhodla, samotný váček, to by mělo opravdu být jako silnější menses. Jak jsem psala výš, já jsem měla plod i se srdíčkem, které později bohužel zamlklo, a i tak všichni doktoři navrhli nejprve zkusit přirozené řešení. Které naštěstí vyšlo, dnes mimochodem jsem byla na UZ, děloha čistá a zraje už folikul
tak teď už jen, aby nám všem, co si tohle musíme zažívat přálo štěstí a dočkaly jsme se miminka…