Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Naše 10 letá má ve všední dny večírku taky po osmé, ale muže si chvíli číst, nebo poslouchat audioknizku. V půl deváté ale fakt padla. Vstává ve třičtvrtě na sedm. Mobil do školy může, ať hlavně vím kde je. O videndu veverka klidně i v deset když je třeba nějaká pohádka v TV atd..
Naše skoro 12tileté dítko chodí spát ve 22hod (o víkendu i ve 23hod). Do školy vstává v 7hod. Pozdní večerka je ovlivněna starším sourozencem(mají společný pokoj) a tím, že syn je spíše sova a s dřívějším usínáním má problém.
Pokud jde ven, musí být do tmy doma (když jde ke kamarádovi domu, tak tma nehraje roli a domluvíme se jinak).
Mobil ven nosí.
Omezený čas na mobilu nemá. Používání je na základě našeho dovolení či zákazu. Jediné omezení je, že používat počítač, mobil, playstation může max do 21hod.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, máme dva syny. Staršímu je 11, zřejmě jde pomalu do puberty a začíná se dost hádat a protestovat. Vyčítá nám, že ho držíme moc zkrátka. Já si to osobně nemyslím, ale zajímalo by mě, jak to chodí jinde u těch z Vás, co mají podobně staré děti. Náš syn má třikrát týdně trénink, to se vrací kolem 19.15, někdy ho vyzvedáváme, někdy jde s kamarády. V tyto dny ven nechodí, jelikož má ještě kroužek ve škole, pak úkoly a jde na trénink. Zbylé dva dny plus víkend (pokud nikam nejedeme) musí být doma do 18 hodin. Spát chodí od neděle do čtvrtka ve 20 hodin. O dny volna o hodinu později. Nemusí spát, může si číst, ale musí být ve svém pokoji a bez mobilu. Mobil nesmí nosit ani do školy, jen ven nebo na trénink a doma na něm může být hodinu o víkend dvě. Tohle všechno jsou věci, kvůli kterým se začíná vzpouzet a protestovat, do nedávna to nebyl problém. Jsme opravdu tak moc přísní?
Syn ma pravdu, ze ho držíte zkratka
@Anonymní píše:
Ahoj holky, máme dva syny. Staršímu je 11, zřejmě jde pomalu do puberty a začíná se dost hádat a protestovat. Vyčítá nám, že ho držíme moc zkrátka. Já si to osobně nemyslím, ale zajímalo by mě, jak to chodí jinde u těch z Vás, co mají podobně staré děti. Náš syn má třikrát týdně trénink, to se vrací kolem 19.15, někdy ho vyzvedáváme, někdy jde s kamarády. V tyto dny ven nechodí, jelikož má ještě kroužek ve škole, pak úkoly a jde na trénink. Zbylé dva dny plus víkend (pokud nikam nejedeme) musí být doma do 18 hodin. Spát chodí od neděle do čtvrtka ve 20 hodin. O dny volna o hodinu později. Nemusí spát, může si číst, ale musí být ve svém pokoji a bez mobilu. Mobil nesmí nosit ani do školy, jen ven nebo na trénink a doma na něm může být hodinu o víkend dvě. Tohle všechno jsou věci, kvůli kterým se začíná vzpouzet a protestovat, do nedávna to nebyl problém. Jsme opravdu tak moc přísní?
Tak to jsem si myslela, že jsem přísná, ale na vás nemám.
10 letá chodí do postele většinou v 21.v 22 se jí vypíná mobil. Teď má na net zákaz, takže chodí spát v 21 s prťaty. Protože čtení je nuda.
Venku může být v týdnu do 18hod nebo do západu slunce. Záleží co je dřív. O Víkendech chodí ven i po večeři když je světlo. Telefon musí nosit všude, jen ve škole ho nesmí používat.
Za mě se vůbec nedivím, že se kluk bouří. Mě to přijde jak režim někde v polepšovně. Nevím jak se chová, to víte nejlépe sami, možná takový režim potřebuje těžko říct, ale za mě je to moc zákazů a vše moc nalajnované. Naše děti neměli nikdy večerku, kromě toho, když jsou hodně malé. Chodí spát různě, prostě, když se cítí unavení. Jediná podmínka je, že ráno v pohodě stanou a nebudou ve škole unavení. Poté bychom zavedli nějaké opatření. Stejně je to s chozením ven a prostě se vším. Vše je na domluvě a také podle toho jak se chovají. Ví, že pokud se chovají jak mají, plní si své povinnosti (hlavně škola a drobná pomoc doma), dá se s námi na všem domluvit a funguje to. Nemáme s nima žádné problémy.
Myslím si, že byste se nemeli ptát tady a dělat to tak, jak vy uznáte za vhodné, je to Vaše dítě, ale pokud jde do puberty, bude nejspíš protestovat proti všemu a všem i když mu povolíte cokoli, takže já souhlasím s Vaším režimem
Přijde mi to úplně mimo. Mám 9 letého, chodit ven může od 1. tridy do 19 hod, o víkendu bývá u kamaráda i dýl. Spát chodí lehce před devátou. Mobil je jeho a může si ho brát kam chce (do školy nesmí, to je zakázáno školou), a může na něm být neomezeně. Takže to.pro něj není zakázané ovoce a nemá pak potřebu na něm být celé dny
Tu večerku závidím, takhle brzo mi nechodí spát ani druhák s předškolákem. Předškolák chodí do postele v 8, druháka pak naháním do koupelny a do postele do 9, ale řev je u toho, jak kdybychom se navzájem vraždili.
Většinou si pak do 11 (někdy i dýl) na tajňáka hrají, občas se jim to tajně nevydaří, zhádají se, mladší dostane od staršího držkovou. Můžu se třeba na hlavu stavět, ale dřív neusnou. Mladší spí ve školce po o, ten je v pohodě, ale staršího ráno nemůžu dostat z postele. Budíček máme 6:30, z postele se mi ho podaří vytáhnout nejdříve v 7:15 za řevu nás obou, v 7:30 musíme odcházet, aby stihl školu. Letošní školní rok se nám to nepodařilo ještě ani jednou. ![]()
Ale jo, jsi moc přísná. Moje stejně stará sestřenka chodí spát až s mamkou, chodí tak už pár let. Na mobil může neomezeně.
Děkuji všem za názory, asi jsme dost přísní rodiče, zajímalo mě, jak to chodí jinde. S mužem si promluvíme a když bude souhlasit, posuneme alespoň tu večerku.
Dcera bude mít 11. odmalička usíná pozdě. V pokoji musí být přes týden okolo 21 hodiny, o víkendu o hodinu později. Ale nespí, kolikrát ji slyším i k půlnoci. Vstává bez problémů v 6. Já to mám podobně.
Zatím je jedničkářka. Venku může být přes zimu tak do 18, v létě i do 20.30, je plné hřiště dětí. Nemá ráda horko, tak chodí ven později.
Mobil ve škole mít může, kdyby něco, ale musí ho mít v aktovce.
No, nedivím se, že se kluk bouří. Mám dva ve věku 9 a 11 let a spát chodí většinou ve 21:30. Někdy to dopadne, že zapadnou až ve 22, jindy chrní v devět. Vstávají bez problému v půl sedmé, starší i dřív, klidně před šestou sám. O víkendu spánek cca 22hod, ale když někde jsme, výjimečně půlnoc.
Mobily do školy nosí, na to je koneckonců mají, aby zavolali, kdyby něco. Tréninky mají 3× týdně. Čas na mobilu plus minus 3 hodiny denně. Čtou si, doma pomáhají, jedničkáři..