Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, ráda bych se poradila ohledne rezimu a spani me dcery, pristi tyden ji bude 8mesicu. Od narozeni vstava pomerne brzo a je jedno v kolik jde spat. Vsude ctu, ze v tomto veku ma mit miminko 2spanky a dodrzovat stale bdela okna. No a zde nastava problem. Ted 3dny po sobe vstava 4.45, bdele okno ma tak 2,5h, a spanky pres den 30min., takze to samozrejme nemuze nikdy vychazet na 2 spanky… vecer chodi spat cca 19.30- 20, probudi se jednou jak kdy nekdy v 1 nekdy ve 3… no a vstava mezi 4.45 a 6.30, ale posledni dobou cim dal drive. Dekuji moc za rady a nazory
Mě obě děti do cca 1 roku spaly jen 20-30minut během dne, pak vždycky nějaké okno a zase jen 20-30 minut. Prostě po 20 minutách oči jako baterky a uspat znovu už nešlo, výjimečně se podařilo v kočárku nebo v autě. Zlepšilo se to právě až tak po roce věku, kdy dokázaly přejít po obědě do hlubší fáze spánku a daly třeba 1,5 hodiny v kuse. Spánek dětí je hodně individuální, nestresuj tím, co kde píšou ![]()
@Kačenka13T nečti, co by dítě mělo a nemělo a řiď se potřebami vlastního dítěte. Syn až kolem 1 roku teprve přešel na 2 spánky. Teď je věku, kdy by měl mít 1 spánek, ale to on nedává ani náhodou, potřebuje spát dopoledne i odpoledne.
@Magda124 ahoj tj jasny, ja se ji prizpusobuji, jen se bojim, zda to ze ma spanku vice neni pricinou brzkeho ranniho vstavani… pres den naspi tak 2hodiny, kdyz se zaadari kocarek, tak tam si da treba 1,5h, takze pak to hodi treba 2,5-3 v součtu…
@unuděná tak to je dost podobne… ja uz si zvykla, ze ma kratke spanky, ale vytaci me, ze je pak vypruzela takřka hned po probuzeni🫣… zvlast rano, to pak hned zývá, řve a je videt, ze by potrebovala spát dýl… takze se spis snazim najit pricinu toho brzkejo ranniho vstavani, zda to neni tim dennim rezimem…
@Kačenka13T každé dítě je jiné. Syn od půl roku chodí spát až kolem půl desáté a vstává kolem 6. Když za celý den spí 12 hodin, tak slavím, a to všude píšou, jak by dítě mělo spát 14 hodin. Prostě nemá potřebu a já s tím nic neudělám.
@Kačenka13T píše: Více
To ne, to se spíš pokus jí nějak ten spánek protáhnout. Po těch 20-30 minutách se totiž mění spánkový rytmus, dítě se přirozeně probere a pokud má zralou CNS, opět zabere, tvrději. Můžeš zkusit v tu dobu být u ní, nenechat jí úplně probudit, dát dudlíka nebo pomazlit, nevím, co u vás funguje a zkrátka jí pomoci znovu zabrat. Ale mě se to v tomto věku obvykle taky nedařilo. Když se povedlo v kočárku nebo autě, tak se pak vzbudilo usměvavé a spokojené dítě, jinak taky rozmrzelost. Ale nepomohlo, než z toho vyrůst..
@unuděná no to je dobrej nápad, zkusit čekat za dveřma a hned na ní vlítnout 😁, nacpat ji muchlačka(dudlik uz odmala odmita) a jeste ji udyndat, to jsem driv delala pri poslednim dennim spanlu, ze jsem ji sla kojit, hned jak se vzbudila, a u toho okamzite zase zabrala, ale to uz nejakou dobu nedelam a nechci delat, pouze v nouzovych pripadech
Tak vyzkoušej, pokud se ti to povede
Pak ti vydrží i déle vzhůru a možná se na ty dva delší spánky denně dostanete úplně nenásilně ![]()
Já takto douspavam, tedy snažím se, naše batole. Už spí cca od roka jednou denně, ale budí se po půl hodině a někdy se mi daří ho kojením douspat, že dá i hodinu. Dokud měl 2 spanky, tak spal 15 minut dopo, 15 odpo, někdy si to tedy natáhl i na 20, 30 minut, ale málokdy. Tohle je lepší. Ale většinou se během spánku nepoustim do ničeho většího a jsem v dobehove vzdálenosti. A pokud ho douspim, drží se mě jako klíště a musím u něj zustat.
Vážně nečti, co by dítě mělo. Řiď se tím, co tvoje dítě potřebuje.
Nám první tři dcery od cca 13 měsíců vůbec nespaly přes den. Usínaly když hodně brzo, tak ve 23, ale velmi často po půlnoci, vstávaly mezi 6. a 7. Mezitím se probudily 5 - 7×, ale to vždy jen na chvilku (kojení nebo dudlík). Celý den proběhaly a unavené nebyly. Jak to měly v 8 měsících, si už přesně nepamatuju, ale víc než jeden spánek přes den určitě neměly. A usnutí před půlnocí nehrozilo a vstávaly taky mezi 6. a 7. s několika probuzeními.
Zato čtvrtá v těch 8 měsících spala přes den klidně 3×, usínala už v 22 a vstávala v těch 6 - 7. Neřešila jsem, prostě jsem se řídila tím, jak to potřebují.
Jinak od narození nemá ve spánku žádný režim, spal vždy různě, podle potřeby. I teď kazde rano vstává jinak, po obědě usíná taky různě. Bdela okna jsem nehlidala nikdy. Hlidala jsem jen signály únavy, aby nebyl pretazeny. Je to věda, porad se to mění a každé dítě je prostě jiné.
@citlivaduse jasny no, ona to ma taky rozhazeny a ja se tak nejak snazila budy orientovat podle obojiho - jak čas - bdele okno, tak signaly unavy… ale je to věda 😂
@Janča6 4 deti, tak to mas muj obdiv, ja se hroutim z jednoho skřítěte 😂, ale začala jsem az ve 36 no 🫣, tak to asi hůř zvládàm 😅
Jó, mně se v 36 narodila ta čtvrtá. A to už první bylo 6,5 roku. A když čtvrtá byla miminko, tak jsem byla velmi mile překvapená, jak krásně spí, vůbec jsem to nečekala, čekala jsem nespavce. Na druhou stranu jsem si říkala, že kdyby ta čtvrtá byla stejná jako první, tak fakt nevím, jak bych to zvládala. Ten věk matky je znát…