Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
potřebuju poradit, jak nastavit spánkový režim 5-ti měsíčnímu dítěti.
Malá přes den spí 3 x max. 45 minut (vždy v kočárku). Večer po koupání (18:30) nakojím a usne jako špalek (u prsu) a spí 30-45 min. Pak se vzbudí a do 23.00 hod. máme s mužem co dělat, abychom jí zabavili. Vyžaduje hraní, mazlení, pokud se jenom vzdálíme od postýlky tak řve jako tur. Ne jako nešťastné miminko, ale vzteky.
Kolem 23.00 hodiny opět nakojím a pak už spí. Budí se 2× v noci na kojení (cca. po 3 hodinách). Nebrečí, jenom se napije a spí dál.
Ráda bych posunula tu hodinu usínání aspoň na 21.00 hodinu, abych měla aspoň nějaký čas pro sebe.
Jak jste postupovali vy? Nebo byste to neřešili? Vždyť koneckonců nakonec v noci spí celkem obstojně. Nerada bych ze sebe ale udělala jejího otroka. Řekněte, jaké máte zkušenosti vy.
Díky
Ahoj, já sem už od malička se malé snažila udělat režim večerního usínání..Tak kolem půl 8 koupat,papat a spát..Na začátku boj třeba do 23 hodin,kdy sem jí dávala mezi tím i najíst,ale dycky sem jí dala zpět do postýlky..ted jí jsou 3 měsíce a většinou to je dobré a usne kolem 8 hodiny a budí se jednou, dvakrát..většinou v 5,ale výjimky jsou třeba i ve 2 no..a pak třeba v 8..no záleží kdy se vzbudí poprvé
já si myslim, že půl 7 je brzy..
přes den to ještě bojujem..nemá to pevně stanovené..většinou si dá šlofíka dopoledne, tak dvě hodky po tom, co se vzbudí a pak odpo asi kolem jedné v kočáře..a někdy, málokdy třeba 20 minut kolem 5..a pak až v těch 8, to se jí snažim zabavit ale je protivná..
malá taky řvala teda,ale mamka poradila plenu přes obličej a zabralo to
ted jí vyžaduje
![]()
Asi bych se snažila jí tu dlouhou pauzu udělat místo toho spaní v 18:30. Ale nepíšeš jak dlouho vydrží vzhůru a jak často spí. Třeba jí zkus okolo těch 18:30 víc bavit, aby neusnula, koupat až třeba okolo osmé nebo vůbec, aby byla naladěná na ten spánek až později.
Syn třeba v 5m přes den sám neusínal a spal max. 20 minut, musela jsem ho odpoledne nosit v šátku. Ale věděla jsem, že jakmile usne po 18. hodině, tak už bude spát dlouho a až do rána (samozřejmě s krmením).
Ahoj.. my mame rezim uz od 6ti nedeli… kolem 7 vecer koupu, pak krmime a kolem pul 8 odkladam prcka do postylky a sam usina a bude si mi az kolem 7rano… (za 2 tydny mu bude 6m) co takhle zkusit posunout to spani dele… a zkusit na noc UM? vim,ze kojis a,ze je zlem kazde kojici UM (i ja si tim prosla) ale zda se mi ze v 5m je buzeni po 3h v noci na kojo dost… treba by vydrzela po UM dele… a ty bys mela vice casu na sebe
myslim,ze jedna flaska na noc nicemu neuskodi ![]()
ahojky, muzu rict ze uz se ted nejakou dobu snazim rezim malemu upravit, je mu pres pet mesicu…rano budim ve stejnou hodinu, teda ted uz se spis budi sam…pres den toho nijak moc nenaspi, vecer koupu a krmim v tu samou hodinu cca samosebou. O neco drive mi teda usinat zacal ale o to vickrat se mi pak v noci budi no
predtim mi spal krasne 7-8 hodin v kuse…(usinal teda mezi 23-24, coz je fakt moc pozde). Sama uz driv jak v 1 nedokazu usnout jak sem navykla a tim jak maly usne i driv tak se v tu 1 vzbouzi a cca do dvou vcetne jidla a tak je vzhuru takze ja jdu spat az kolem te druhe
no a rano v 7 budicek…docela se mi styska po nasem starem ,,rezimu,,
Máme téměř 4 měsíčního chlapečka a režim jsme začali dělat ve 2 měsících. V sedm koupeme, po koupání baští. Pak jde do postýlky, kde ho pohladím, dám dudlíček a plínku k obličeji, popřeju dobrou noc a odcházím. Někdy se párkrát vrátím dát mu vyplivnutý dudlíček, ale usíná vždy sám - nevěřila jsem tomu, ale chtělo to opravdu trpělivost. Ze začátku jsem k němu šla i 50× (pohladit, dudlíček, plínečka, popřát dobrou noc)…, pak 40×, 20×, teď tam jdu max 5× někdy už vůbec. Pro mě bylo důležité nevyndávat ho z postýlky když plakal a opravdu jsem ho to naučila.
Jsme na UM a budí se stejně v noci 2× - ale i to snad časem odbouráme ![]()
My jsme režim zavedli zhruba ve 3 měsících, v 7 koupeme, pak dáme baštu (malý je skoro od narození na UM) a dávám do postýlky spát, pustím kolotoč s hudbou a odcházím, většinou usne za chvíli sám, jen někdy se musím vracet
Na noc dávám UM s kaší a budí se za noc 1× a už se mi stalo, že prospal i celou noc ![]()
U nás si režim upravila malá sama už od začátku. Nekojila jsem a někdy to bylo znát, že dýl vydržela. Ráno budíček kolem páté, nakrmím a ještě na hodinku usíná, dopoledne si dává většinou dvacetiminutovku - to většinou sama únavou usíná po přesnídávce. V půl jedný nebo v jednu dávám do kočárku a spí ty 3 - 4 hodiny a večer koupeme ob den a to kolem sedmý, pak kaši a mlíčko a dávám do postýlky. Většinou si chvilku hraje s dudlíkem a pak usíná, ale msuím jí chvíli držet za ručičku. Čelo si opře o ruku a spinká tak do těch pěti. Ale k ránu jí párkrát musím dávat dudlíka, když jí vypadne.
A nemá večer hlad? My jsme zkusili nemléčnou kaši Sunárek s rýží a kukuřicí, ta je chuťově velni dobrá a od té doby spí jako špalek, kolikrát už i u jídla. ![]()
ahoj naší malý je ted 5 měsíců,koupeme kolem tý 7-7:30h už je v tu hodinu protivná a čeká na koupání a pak se napapá a usíná mi na rameni při krknutí.(stále kojim.) Odnesu jí do postýlky občas tam jdu když brečí ale už málo kdy. Když se v noci zbudí tak si jí už nechám u sebe je zvyklá že si jí tam necháme protože jak sní hnu po jídle tak se mi zbudí a už nechce spát v postýlce nám to nevadí zbudí se mi jak kdy někdy i 3× ale jak kdy občas si jen cucne a zase spí.Skusila jsem UM ale nechce mi to a to jsme skusili skoro všechny značky a ani kašičky nechce. Budí se mi okolo 8 hodiny a přes den mi taky moc nespí dopoledne cca 30 minut a odpoledne tak max 2 hodiny ale před spaním večer jí nenechám spát aby byla unavená a na tu 8 už ležela v postýlce takže odpoledne jde max okolo 1-2 spát jak spinká pozdději nechce usnout večer.
Ahoj maminky, chtela bych se zeptat jaky maji rezim vase 5 mesicni miminka. Nase mala doted byla vzdy 2 hod vzhuru a pak sla spat. Spala tedy 3× denne. Ted mam pocit ze by chtela prejit na 2 spanky, ale vetsinou nevydrzi vzhuru dyl jak ty 2 hodiny, takze jsou z toho 3 minutove spanky a pretazene dite. Starsi syn vydrzel v 5 mesicich i 5 hodin vzhuru a uz spal jen 2× denne. Navic malou uspavame v kocarku, coz bych chtela zrusit (idealne bez slz) ale ted nevim jak a kdy ji davat spat a casto breci u uspavani i v kocarku pze je pretazena.
Predem diky za odpovedi
@petukab ahoj, ja mam sice 6 měsíční, ale režim máme už měsíc tak nějak stejný. Naše Verunka spí dvakrát denně a to tak, ze ráno vstavame v 7, pak jde spát kolem 9, spí do 10 cca, ve 12 oběd a po-o rovnou do hajan a to mi prospi třeba dvě a půl hodiny. Pak už vydrží do 7 na koupání. Jinak se tenhle měsíc naučila konečně usinat normálně v postýlce. Dřív jsme uspavali jen na skakacim mici ![]()
Režim jsme neměli nikdy, nejsem jeho zastáncem, pořád jsme někde trajdali po venku a nechtěla jsem se omezovat a být doma třeba od půl 12 do 4 odpoledne jen aby spal v postýlce.. takže když se mu chtělo spát tak spal a bylo jedno kde a v kolik. velice rychle zjistil že ve tmě se spí a ve dne moc ne ![]()
@petukab nech to na ni, v 5.mesicich ma na 3 spanky urcite narok, zbytecne bych ji to nak nenarusovala. a s presunem do postylky neporadim, u nas to je naopak, malicka spinka nejradeji doma v postylce