Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chci se zeptat, zda je tu nějaká maminka, která je taky Rh negativní. Doktor mi oznámil, že AB negativní a že budu muset při každé kontrole na krev kvůli protilátkám.
Objasníte mi, proč tolik poviku kvůli Rh negativnímu faktoru? ![]()
no já teda nevím, já osobně mám 0neg a na protilátkách jsem byla jen jednou. Prý potom spíš záleží, jakou krevní skupinu bude mít miminko. Pokud stejnou jako ty, tak je to ok, pokud pozitivní, tak dostaneš nějaké léky ohl. protilátek, víc mi k tomu ani moc nevysvětlili ![]()
Jsem RH negativní,mám 2 zdravé RH pozitivní děti s RH pozitivním partnerem.
Při prvním těhotenství problém není,ale při porodu dochází ke smísení krve,Rh pozitivní látky plodu se dostávají do krevního oběhu matky,ta si proti nim vytváří protilátky a kdyby nedostala injekci s nějakou látkou,která tvorbě protilátek proti Rh faktoru zabrání,tak při příštím těhotenství bude tělo proti Rh pozitivnímu plodu bojovat,poškodí ho.
Celkově to nezáleží JEN na Rh faktoru ale také na krevních skupinách.Je to problém složitý,nejsem odborník,protože jsme měli komplikace,nechala jsem si to laicky vysvětlit a měla jsem co dělat,abych to pochopila ![]()
Obě moje děti měly silnou novorozeneckou žloutenku,byly na fototerapii,Adámek jen v porodnici,potom byl žlutý další 3 měsíce.
Emička byla v porodnici taky na fotu,po pár dnech doma jsme se vracely zpět do nemocnice s kritickou hladinou bilirubinu - pozdní novorozenecká žloutenka způsobená Rh inkompatibilitou..
Dnes to lékaři umí řešit.Každé Rh negativní matce po porodu Rh pozitivního plodu je aplikována ta injekce,hlavně při dalším těhotenství je hlídána.
Pokud protilátky stoupají nad určitou úroveň,může být proveden nitroděložní odběr krve plodu,po porodu se to řeší,pokud nezabírá fototerapie,výměnnou krevní transfuzí..
Popsala jsem to laicky,snad trochu srozumitelně.
Nechci Tě ale stresovat.S největší pravděpodobností to bude vše v pořádku.
Ahoj, já teda taky měla O neg , ale krev mi snad brali jenom jednou , ale po porodu mi píchli nějaké protilátky a za půl roku jsem šla znova z toho důvodu kdybych opět otěhotněla, tak aby to nějak oneohrozilo plod či co, moc jsem to v té poporodní euforii nepochopila jak je to přesně ![]()
Jen co mi tak řekli bylo i to že malej má kůli tomu dost silnou novorozeneckou žloutenku.
Já mám taky AB-, dcera má A+ (manžel má B+) a dvakrát za těhotenství mi kontrolovali ty protilátky (ještě nevěděli skupinu miminka) - žádné jsem neměla, a po porodu jsem dostala tu dvojinjekci (dvě jehly hned za sebou) a teď po půl roce mám jít na kontrolu, jestli je ta moje krev v pořádku. Ale to je asi specialita Plzně, nedělají všude myslím tu kontrolu po půl roce.
Jak už psáno výše - znemožnilo by to další těhotenství s Rh+ plodem v Tvém těle. Tedy možná ne úplně znemožnilo, ale Tvoje tělo by toho drobka nějak moc nepřijímalo. Není to nic, s čím by sis musela lámat hlavu, neboj, ohlídají Tě! Tak přeju zdravé mimi ![]()
Jo a žloutenku jsme neměli vůbec žádnou - není to pravidlo! Ale říká se, že Rh- děti to mají horší.. ![]()
Ahojky, já mám také AB RH neg a partner má nula plus, protilátky mi kontrolovali zatím jednou a to před amniocentézou a teď při další kontrole mi je budou nabírat znovu. Nu aby moje tělo netvořilo protilátky, kdyby měl malej náhodou pozitivní RH faktor. Ale jak tady píší další těhulky a maminy…lékaři zrovna tohle už dokáží doře ohlídat, aby bylo vše ok. Přeju hodně štěstí ![]()
ahoj já sem opak sem B+ a protilátky sem měla pozitivní na krev sem chodila taky často.Když sou pozitivní protilátky musí se to hlídat aby to nepřekročilo nějakou hranici já musela k Apolináři na vyšetření.Po porodu u pozitivních protilátkách se matce pícha spešl inijekce aby další těhu bylo ok při každém dalším těhu jsou větší rizika problémů proto ta inijekce.Jde o to, že se to musí hlídat aby cvrček byl ok, ale tohle vše by to měl říct dr já sem jako B+ s tim nepočítala a ono ejhle
takže-tento problém se týká i mně osobně a jednak jsem laborantka hematologie, takže i profesně. Napíšu ti to prostě oběcně, jak se věci mají,abys věděla, „proč teda tolik povyku“
nikoliv, abych tě děsila
i já sama jsem B Rh- a můj muž B Rh+ a máme nezbedu Rh+ naprosto bez problémů. O to je to horší, když jsou ještě partneři stejná skupina, ale jak vidíš, ani to nemusí být problém.
Takže teď obecně: Rh negat. matka si může vytvářet protilátky proti plodu Rh pozitivnímu. A potom může vzniknout několik variant. Buď se nestane vůbec nic jako u mě, což je nejlepší
nebo může mít dítě silnou žloutenku, kvůli které bude muset jít pod „modré světlo“, případně provést celkovou výměnu krve, ale ani to není dneska tak strašný problém, nejhorší variantou je-že by mohlo dojít až k vodnatění mozku a narodit se dítě velmi postižené. Ale to je až ten nejzazší problém. Proto se to tak hlídá. Učebnicově se má kontrolovat hladina těchto protilátek ve 3. měsíci tuším, potom asi v 6. a mohla by i v 9.-ale to už někteří dr. nedělají, pokud ty předchozí výsledky byly negativní. Pak jak píšeš po porodu záleží na tom, jakou skupinu bude mít dítě. Pokud Rh pozitivní, musíš do tuším 72hodin po porodu dostat injekci, která zablokuje paměťové receptory, aby si nepamatovaly tyto protilátky a netvořily je v dalším těhotenství. Jinak by mohlo dojít k tomu, že bys třeba první těhu měla bez problémů, což obvykle je, ale pak by si zjednodušeně řečeno tělo pamatovalo protilátky a v druhém a dalším těhu by je už mohlo tvořit a mohly by nastat výše uvedené potíže. Takže pokud dostaneš tuto injekci, mělo by další těhu proběhnout bez komplikací. A půl roku po porodu se ještě znovu kontroluje hladina protilátek.Doufám, že jsem to napsala srozumitelně, že to není příliš postiženo profesní mluvou (profesionální deformace
). Kdybys něčemu nerozumněla, tak klidně napiš SZ a pokusím se ti to vysvětlit. Takže si nelam hlavu, jen si pohlídej, aby ti po porodu dali tu injekci. Ale dneska už je to naprosto běžné, takže oni si to hlídají. Ale je pravda, že já u sebe jsem si to musela trochu hlídat a pohonit je a dali mi ji časově tak na chlup. Takže tehdy jem ocenila, že o tom vím a můžu si to hlídat.
myslím, že to už bylo vysvětleno dostatečně
jen se hlásím do klubu, také jsem Rh- a dítě Rh+. hned po porodu jsem se hlásila o injekci a sestřičky se smály jak jsem sečtělá. V Praze si to dost hlídají, takže v pohodě. protilátky mi v tomto těhu budou kontrolovat 2× (jednou v 1. trimestru, což už mám za sebou a podruhé na kontrole ve 2Ott). Klárka měla slabou žloutenku, tak jsem zvědavá, jak to zvládneme s tím druhým. Určitě bych z toho neměla strach, doktoři si všechno důsledně pohlídají ![]()
holky, ale víte co nechápu já jako opak s rh+ sem měla dost problémů se dovědět mimo dr co a jak všude se řeší rh-
a určitě nebudu jediná kdo si toho všiml ![]()
ahoj my mame oba s přitelem 0 negativní a ještě mi nedělali žadne testy na protilatky tak nevim no
Lucka1989 píše:
ahoj my mame oba s přitelem 0 negativní a ještě mi nedělali žadne testy na protilatky tak nevim no
Pokud jste oba Rh negativní,není potřeba dělat test na protilátky.Dítě nemůže mít Rh pozitivní faktor,nemá ho po kom mít ![]()
JANA ti to napsala dobře, ty se tím vůbec nemusíš zabývat. To by tvůj partner musel být Rh +.
Lucka1989 píše:
Ty dělají v laborce z krve, kterou ti sestřička v cca 16. týdnu vezme. A to ti pak zapíší do těhu průkazky.
Brusek píše:
JANA ti to napsala dobře, ty se tím vůbec nemusíš zabývat. To by tvůj partner musel být Rh +.
Já ani nevím, jakej Rh faktor má přítel. A on to asi taky neví.