Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,jsem taky Rh negativní a čekám na výsledky přitele,ktere bych měla mít zítra…pokud přítel bude RH+ dostanu injekci,jsem v 29 týdnu a je mi divne,že tu injekci dostanu už ted a ne až po porodu…prý je to novinka od března…má některá z Vás zkušenost s tím,že injekci dostala už v době tehu?Děkuju moc
Trochu jsem četla zahraniční weby k této tématice a vyčetla jsem tam, že v USA, Británii a v Kanadě tuhle injekci skutečně preventivně píchají už v době těhu. Tak třeba to tak začali praktikovat i u nás …
Klementýnka píše:
Trochu jsem četla zahraniční weby k této tématice a vyčetla jsem tam, že v USA, Británii a v Kanadě tuhle injekci skutečně preventivně píchají už v době těhu. Tak třeba to tak začali praktikovat i u nás …
taky jsem to cetla ze uz to pichaji kolem 28 tydne ja jsem po dvou potratech teda jeden samovolne to mi injekci nepichali protoze to bylo v patem tydnu a po druhe zamlkle tehu a to jsem byla na revizi to mi ijekci pichali ted jsem tehu takjsem zvedava co a jak
Nevíte, jestli hrají roli i krevní skupiny? Jsem 0 Rh-, manžel B+. Trošku mě straší ta novorozenecká žloutenka, slyšela jsem, že 0 mimi jí mívají silnější… nemáte s tím některá zkušenost? Momentálně jsem 23+6. Díky.
Je tu někdo kdo měl ty protilátky hodně vysoké, že už musel v těhu jít na trasfuzy krve do pupečníku miminka ?
emari píše:
Nevíte, jestli hrají roli i krevní skupiny? Jsem 0 Rh-, manžel B+. Trošku mě straší ta novorozenecká žloutenka, slyšela jsem, že 0 mimi jí mívají silnější… nemáte s tím některá zkušenost? Momentálně jsem 23+6. Díky.
Ahojky, já jsem taky 0 Rh- a manžel A+. Obě děti máme A+. Ani jedno novorozeneckou žloutenku nemělo.
Sama mám krevní skupinu po mámě, moje ségra je 0+ po tátovi. Ani jedna jsme žloutenku neměly.
Za to má kamarádka i její manžel jsou A+ a jejich holčička měla tak těžkou žloutenku, že se musely vrátit na pár dní zpátky do porodnice.
Tak si s tím hlavu předem asi nelam
![]()
emari píše:
Já mám O minus, otec dcerky A plus. Malá má skupinu A plus.
Malá měla tak těžkou žloutenku, že nás taky vraceli do nemocnice. Přestože v porodnici byla na fototerapii několik dní a bilirubin byl v normě.Asi po týdnu pobytu doma byl na kritických hodnotách. Primářka v nemocnici říkala, že tam hrají roli i krevní skupiny,dál jsem to vysvětlovat nechtěla, protože tomu moc nerozumím.Žluté zbarvení dceři vydrželo ještě několik měsíců doma.
Dcerka je z druhého těhotenství, první dítě mám z jiného vztahu, má krevní skupinu 0 plus jako jeho otec, mělo žloutenku jen pár dní v porodnici, pár dní fototerapie a vše OK.Žluté zbarvení bylo asi měsíc.
Teď jsem těhotná potřetí,se stejným Rh jako druhou dcerku a mám docela strach, aby se to neopakovalo.
Krev na protilátky mi lékař nabíral hned ze začátku těhotenství, byly negativní, teď jsem v 15.týdnu.
Ve 28.týdnu prý dostanu injekci, která se dříve dávala až po porodu.
Lékaři mě sice uklidňují, že mám být v klidu, pokud budou protilátky negativní,tak by to mělo být v pořádku. Ale mám strach.
@misicka455 píše:
Je tu někdo kdo měl ty protilátky hodně vysoké, že už musel v těhu jít na trasfuzy krve do pupečníku miminka ?
Nemám tu zkušenost, ale kdy mrkneš na web www.modrykonik.cz, tak tam je to popisováno…
Holky, minulý týden v úterý jsem dostala injekci kvůli Rh (ve 29. týdnu). Od čtvrtka mi naskakuje nějaký exém, vyrážka nebo něco na břiše. Červené pupínky, svědí to - postupně to zase zmizí. Myslíte, že to může mít s injekcí souvislost…? Mám kvůli tomu jít k doktorovi…? Alergizuju tak několikátý den. Jednou to mohlo být z nového krému, podruhé z rucoly nebo balsamicového octa, ale naskakuje to, i když nic divného nejím a ničím se nemažu… Tak nevím, nejsem si jistá, jestli je úplně v pořádku, abych měla denně alergickou reakci, jestli to mimču nevadí… Nerada bych něco zanedbala… ![]()
Tak já jsem injekci dostala včera, dostala jsem k ní i příbalový leták. Tam jsou podobné reakce popisovány jako velmi vzácné.
A taky, po týdnu mi to přijde nepravděpodobné jako reakce na toto ![]()
Taky je tam napsáno, že se to používá v těhotenství už řadu let - což je pravda, protože se to dávalo těhotným např. po amniocenteze a nebyl prokázán škodlivý vliv na těhotenství.
Pokud si ale nejsi jistá a nikdy jsi tuto vyrážku neměla, asi bych zavolala doktorovi a poradila bych se.
Jinak jsi alergička nebo bez alergie?
Je tam napsáno, že velmi vzácně se může stát, že reaguje i žena,která už v minulosti tuto injekci dostala a byla tenkrát bez problémů..
Je tam ale zdůrazněno, že všechny zmíněné možné reakce jsou velmi vzácné..
Já si myslím, že to s tím spíš souviset nebude, ale pokud je to něco nového, co jsi nikdy neměla, tak bych se určitě poradila.
@Jana206 píše:
Tak já jsem injekci dostala včera, dostala jsem k ní i příbalový leták. Tam jsou podobné reakce popisovány jako velmi vzácné.
A taky, po týdnu mi to přijde nepravděpodobné jako reakce na toto
Taky je tam napsáno, že se to používá v těhotenství už řadu let - což je pravda, protože se to dávalo těhotným např. po amniocenteze a nebyl prokázán škodlivý vliv na těhotenství.Pokud si ale nejsi jistá a nikdy jsi tuto vyrážku neměla, asi bych zavolala doktorovi a poradila bych se.
Jinak jsi alergička nebo bez alergie?
Je tam napsáno, že velmi vzácně se může stát, že reaguje i žena,která už v minulosti tuto injekci dostala a byla tenkrát bez problémů..Je tam ale zdůrazněno, že všechny zmíněné možné reakce jsou velmi vzácné..
Já si myslím, že to s tím spíš souviset nebude, ale pokud je to něco nového, co jsi nikdy neměla, tak bych se určitě poradila.
No rozhodně se mi takhle neosypávalo břicho… Tu a tam mívám nějaký exém na noze nebo ruce, ale spíš něco, co je tam delší dobu. Takovouto vyrážku jsem měla maximálně předloni jako sluneční exém, ale na slunci jsem nebyla.
Dnes mi přišlo, že se to objevuje tehdy, když se zapotím, což se mi nikdy nestávalo. Jen je divné, že se to začalo stávat 2 dny po té injekci, nepředpokládám, že se potím až teď…
Jinak se mi občas trochu opupínkuje jazyk po některém jídle + mám alergie na bodnutí hmyzem a na penicilin. Právě proto, že moje tělo „umí“ zalergizovat, tak přemýšlím, jestli ta injekce něo nerozhodila a nejsem k alergickým reakcím náchylnější. Nebo nevím… :-/
@Jana206 píše:
Pokud jste oba Rh negativní,není potřeba dělat test na protilátky.Dítě nemůže mít Rh pozitivní faktor,nemá ho po kom mít
No to není tak docela pravda. Moji rodiče mají oba A Rh+ a tak byli přesvědčeni, že i já mám ARh+ - že tomu tak není jsem zjistila až v 19letech, kdy jsem šla poprvé darovat krev. Přestože rodiče mají A Rh+ tak já mám A Rh- a možné to je! Ikdyž velice neobvyklé. To že je můj otec skutečně on je jisté, protože vypadám jako jeho fotografie v ženském podání ![]()
Dobry den, ja ziji v zahranici a i presto ze jsem rh negativni a je to moje druhe tehotenstvi(prvni skoncilo potratem- to
me pichli anti D)tak pry moji krev neni potreba kontrolovat, pouze v pripade krvaceni a neco pry pichnou v 32tydnu. Myslite ze to je spravny zpusob? dekuji
@petraprostejov díky už mám skoro ročního malého a transfůzí jsme měly nespočetně
Žloutenku hodně vysokou, že hrozilo i ohluchnutí naštěstí to dobře dopadlo ![]()
@Jana206 píše:
Pokud jste oba Rh negativní,není potřeba dělat test na protilátky.Dítě nemůže mít Rh pozitivní faktor,nemá ho po kom mít
Holky omlouvam se zd Vam vstupuji takhle do diskuse. Ale mam takovy dotaz. Dnes jsem byla na tehu kontrole a doslo tam na kr. skupiny jsem 0neg i pritel. Sestra se zdesila a zacala zvatlat neco jako o imunologii nebo co ani nemluvila temer ke me. Zdeseny vyraz v obliceji a jen mumlala ze to neni dobre. Mudr mi jen vypsal papir papir pro pritele aby si dosel overit skupinu. A jinac se k tomu nevyjadril a rekl neco v tom smyslu, ze sestra nevi… Sestra nevi ale me vydesila na 100%