Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, jsem ve 39tt a chtěla bych se zeptat na vhodnost skořice a bazalky v těhotenství (zejména v mém týdnu) - hledala jsem na netu, ale názory jsou strašně různé. Hlavně by mně zajímalo, proč se nemají užívat?
![]()
no tak skořici ani bazalku jsem vůbec neřešila. Skořici jsem jedla normálně celé těhu -snídala jsem každý den vločkovou kaši s cukrem a skořicí. to množství je malé
![]()
Bazalku jsem asi přidávala normálně do vaření, čerstvou teda nemám. ![]()
Ahoj, skořice podporuje děložní kontrakce, bazalka prokrvení a děložní svalovinu, takže by na začátku těhu mohly vyvolat potrat, ale pochybuju, že jí někdo sní tolik
U tebe, v 39.tt, bych si s klidem dala obojí
Právě nějaký čaj ze skořice se používá na nastartování porodu
Přeju rychlý a pohodvý porod a zdravé miminko ![]()
O skořici nevím, že by se v těhu nemohla (vím jen, že by se neměla při kojení, ale občas si ji taky dám). Bazalka ti podle mě maximální vyvolá porod, což by v tvém případě asi nemělo být nic zlého. Ale asi bys té bazalky musela sníst hodně. Moje kamarádka dvakrát po konzumaci bazalky měla kontrakce, ale kdoví, jestli by je neměla, kdyby si tu bazalku nedala
. Za sebe přiznávám, že jsem se bazalce vyhýbala (ale já si zas moc nemusím).
Tak to je pro mě novinka!!! Pokaždé se tady dozvím něco nového.
Včera jsem upekla bábovku se skořicí a dneska jsem dala do těstovin bazalku, kterou máme pořád čerstvou na okně. Ani ve snu mě nenapadlo, že bych tohle nesměla. Asi je lepší nic moc neřešit. Nejsem odborník, ale řekla bych, že by se toho muselo sníst mraky, aby se tím vyvolal porod. Když si třeba posypu kafíčko skořicí, tak to snad takovou paseku nenadělá. A s tou bazalkou - pokud si z ní člověk neudělá silný čaj nebo tak něco, tak si myslím, že by to taky mělo být v pohodě ![]()
Jsem zvědavá na názory odbornic. Budu téma sledovat ![]()
Tak jsem pátrala a pátrala až jsem se odpovědi konečně dočkala! A to odpovědi odborníků - přímo z lékárny. Tady je odpověď:
Dobrý den,
obecně by se měly budoucí maminky vyvarovat těch bylinek, které mají vliv na svalovinu dělohy, způsobují překrvení orgánů malé pánve, silných projímadel, které mohou předčasně vyvolat porodní stahy(např.máta, bazalka a majoránka)
Skořice-těhotné ženy by ji měly užívat pouze v malém množství, protože v opačném případě může způsobit překrvení pánve.
Já pila mátový čaj na začátku těhotenství a hodně mi při nevolnostech pomáhal, pila jsem ho mezi 6-9. týdnem, 2-3 šálky tohoto čaje denně (občas jsem den dva vynechala když mi nebylo špatně) a kdybych věděla, že může máta vyvolat potrat asi bych ho nepila. - Naštěstí jsem neměla žádné problémy celé těhotenství a porodila holčičku. ![]()
Tak to je dobrý.
Mátový čaj si občas dám, bazalku si dávám do salátu a o víkendu jsem měla majoránku v polévce. Za chvíli zjistím, že nemůžu nic. ![]()
http://www.vasedeti.cz/…tehotenstvi/ něco málo popsáno .. ale tak víte co, všeho s mírou. Skořici používám pořád, do štrůdlu, buchet .. bazalku do salátů a majoránku do polívky. Ale že by to bylo na kila … Bylinkové čaje jsem omezila, ale dávám si je pořád, cca 1× denně na střídačku nějakej heřmánek, mátu, mateřídoušku. Teď přecházím pomalu pár týdnů před porodem na maliník, ten je ale už vhodnej:-)
Skořici dávám do rajské a zrovna bude dneska k večeři a na zítřek určitě zbyde a bazalku všude jen čerstvou a předpokládám, že 3 lístky na jemno nasekané v pokrmu mi rozhodně neublíží…všeho s M/mírou.. ![]()
Skořici, bazalku i majoránku konzumuju v obvyklých množstvích celé těhotenství. Poslední týden si úmyslně dávám skořice hodně a bazalky taky dost. Kontrakce žádná, poslíčci nikde, prostě se nic neděje. Začínám 41 tt. Nevím, jak velký pytel bych toho musela sníst, aby to vyvolalo porod ![]()
Hlavně ne malinový čaj
Čaj z maliníku(malinového listí)
se pije pravidelně poslední týdny těhotenství, zkracuje a ulehčuje porod. Není dobré jej pít v ranném období těhotenství. Čaj z maliníku obsahuje cenné látky, ale také posiluje svaly pánve a uvolňuje dělohu. Podle rady našich babiček navíc jeho pití od 34. do 36. týdne navíc způsobuje silné kontrakce.
Je např. nevhodný při pokročilejším nálezu na děložním hrdle.
Tazdevil,
zakladatelka už je 39 tt, tak ať si dá maliník, co hrdlo ráčí. Jestli to teda k něčemu bude - osobně ho piju vydatně a furt nic
![]()