Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kubíčkovi je 18měsíců a slovo „máma“ začal říkat jako první…pak objevil slovo „táta“ a málokdy jsem mámu slyšela…teď toho namluví spoustu, ale když má na mě zavolat tak jinak než TÁÁÁTO mi neřekne, a přitom mu vždycky hned opakuju že jsem mama.když mu manžel řekne „jdi to dát mamince“ tak zamnou přijde ale neoslovuje me tak. přitom když se dívám na stejně staré děti, říkájí „mami“ ten nas jen tato, babo, dedo, baro, teto, ale mně nejak vynechal ![]()
Tak v tomto věku u nás bylo Táta všechno..
To bude dobrý, dej tomu čas..
Mě říkal máma celkem brzy, ale znamenalo to ham ham. Slovo máma, mámo, mami začal používat až cca před dvěmi měsíci (a to mu budou brzy 2 roky). Uměl už spoustu slov, ale na mě házel bobek ![]()
Teď pro změnu přišel na to, že na mě ostatní volají Káťo, takže už zase nejsem máma, ale jsem Káko ![]()
Klídek, náš to dělá zase obráceně (a to správně oslovit umí). Občas ho to chytne a říká: „Jedna maminka, druhá maminka. Dvě maminky!“ No jdeme s manželem vždy do kolen a opravujeme ho, že maminka jsem já a táta je táta. A on si chvilku mele svou a pak se vrátí ke správnému oslovování…
Unás to bylo zas naopak jen máma,bába,děda keke (co to je)a tata ne.Manžel byl strašně smutnej a kolem 2r začala mluvit a je to jen TATÍNEK ![]()
Kolem 18m začínají děti víc mluvit dej mu ještě čas.
Teď začala na písku,protože pochopila,že je tam hodně maminek oslovovat MAMINKO MOJE ![]()
co vím od logopeda - „ma“ a „mi“ je na vyslovení a artikulaci mnohem náročnější než ostatní slabiky, takže je asi logické, že se to některé děti naučí používat až později.
Já hlídala chlapečka,kterýmu bylo 18 měs.a taky každýmu říkal táta - mě,mámě,babičce
Naučil se rozlišovat až někdy po 2 roce.A taky jsem hlídala chlapečka,bylo mu taky kolem 18 měs.a ten na mě zas volal babi
Venku lidi docela zírali(vypadám na 20) ![]()
Mám stejně starého syna a celou rodinu, včetně své sestřičky oslovuje MAMA… A dělá to schválně… protože když se mu opravdu chce, umí říct, že sestřička je „gegá“ (Hela). Ale jakmile ho výslovně upozorníme, „hele, kdo přišel, to je děda“ - MÁÁÁMA (+ nadšené chechtání a potutelný výraz typu „to jsem tě zas dostal, schválně neřeknu DĚDĚ“)…
Podle me to i Tvůj syn dělá právě proto, že to po něm chcete. Má z toho srandu.
Příspěvek upraven 20.05.11 v 13:09
no ja s nim jdu treba do kramu a vola na me tato a vsichni se za bricha popadaji a pak ukazuje na prodavacku a pta se me „mama“ takze vsichni kolem jsou mama a ja jsem tata ![]()
Mě syn řikal si 2 měsíce táto, pak 4 měsíce NÁNA a teprve poslední 3 týdny jsem konečně MÁMA.
Neboj, ještě si oslovení mama užiješ až až!
Já si ted říkám, jaká to byla pohoda, když ještě nemluvili a mama neuměli, protože když slyším 100× za den „mamííííí“ a následuje nějaký problém, který musím řešit, tak už mě to fakt moc nerozněžňuje… ![]()
Anduli píše:
Neboj, ještě si oslovení mama užiješ až až!Já si ted říkám, jaká to byla pohoda, když ještě nemluvili a mama neuměli, protože když slyším 100× za den „mamííííí“ a následuje nějaký problém, který musím řešit, tak už mě to fakt moc nerozněžňuje…
No, ještě horší je mamíííí a když se otočíš co, tak nic ![]()
Anduli píše:
Neboj, ještě si oslovení mama užiješ až až!Já si ted říkám, jaká to byla pohoda, když ještě nemluvili a mama neuměli, protože když slyším 100× za den „mamííííí“ a následuje nějaký problém, který musím řešit, tak už mě to fakt moc nerozněžňuje…
Tak to sedi - take si rikam, jaky byl klid kdyz nemluvili
![]()
Já jsem tetě říkala dědo
nikdo neví proč
a to mi bylo víc jak 3 ![]()
Mně malej oslovoval „mam“, dokud jsem kojila, jak jsem přestala kojit „mam“ mu ze slovníku zmizelo
a zůstalo jen tata - tak říká fakt jen tátovi a nene ![]()