Riziko down ve 23 letech

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1526
6.12.25 10:52

Zakladatelko, věk nic nezaručuje. Před 18 lety mi bylo 21, když jsem čekala první dítě a vyšlo mi vysoké riziko DS, vyšla mi špatně krev. Byla jsem tehdy na plodovce, vše v pořádku, na jaře syn oslaví 18. U dalších 2 těhotenství vše v pořádku, nikdy mi už riziko DS vysoké nevyšlo, přestože u nejmladšího syna mi bylo už 34 let. Věk nehraje roli. Každopadně na ten test nebo plodovku bych na tvém místě určitě šla, rozhodně to za ten klid stojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.12.25 12:22
@Katalpaz píše: Více

To sice jo, ale zároveň v jejim věku je populační riziko běžně cca 1:1200-1500. Něco tu hodnotu evidentně zvýšilo. Genetická konzultace není od věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
6.12.25 13:57
@Dadda8 píše: Více

Jenže tímhle se ti vyloučil akorát ten down. Ale ono tam může být spousta jiných onemocnění na které se ten screening nezaměřuje, ale rozhodí hodnoty a výsledek, ovšem ukázaly by se po až amniocentéze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10923
6.12.25 14:00
@Janli píše: Více
“Vyloucil”. Bohuzel ctu vic a vic pripadu, ze se down po krevnim testu vylouci a nakonec se narodi postizeny dite….a ty kecy, jak velky je riziko pri plodovce…clovek muso bejt duslednej ve vyberu pracoviste a lekare… :roll:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
6.12.25 14:07
@DandátkoP píše: Více

Je to vtipný, kdyby ti někdo řekl, že máš šanci jedna ku stu vyhrát milion, tak si nadšeně půjdeš vsadit, protože je přece velká pravděpodobnost, že vyhraješ. Ale u tak závažné věci, jako postižení dítěte, je to zas pravděpodobnost malá.
Když jsem byla na genetice a probírala jsem možnosti dalšího těhotenství, tak mi rovnou řekli, ať jdu na plodovku. Že od nich těhotný zdravotnice chodí všechny. Nespoléhají se na scereeningy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.12.25 14:21

Jsme odesláni do poradny, riziko se snížilo asi 1:200 díky té kůstce. Do poradny samozřejmě půjdeme k na ten první test a na další se musíme poradit a zvážit rizika ale prostě stejně tomu nechci věřit. Smutný smajlik proto že i když je miminko na ultrazvuku úplně zdravé tak krev ukázala něco jiného… :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10923
@Janli píše: Více

Jo, to jsi napsala hezky.

Ja tedy zakladatelky riziko beru jako celkem dost vysoký a jak si psala, to používám moc ráda, černýho petra si někdo vybrat vždycky musí. Taky jsme si ho vybrali, sice jinak, ale v živote by mě nenapdlo, že nás to někdy potká, že zrovna my si tuhle “kartu” vytáhnem. A vytahli. A vzdy uz s tim budeme muset zit, ovlivnilo nam to naprosto cely zivot. Tak to proste je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10923

@Domča2111 a jakou mas NT hodnotu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.12.25 14:23

Mimochodem věk zmiňuji protože všude se dočtu že hlavní problém je že věk rodičů je třeba více než 35 let tak jak to řekne lékař tak i všude po diskuzích a internetu…proto jsem ho zmínila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.12.25 14:25
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10923
6.12.25 14:26

@Domča2111 hele ja si to dala do chatu a vyplivnul to celkem hezky.

Je věk hlavní rizikový faktor?

👉 Ano — statisticky je věk nejvýznamnější faktor. Čím je žena starší, tím častěji dochází k chybě v dělení chromozomů (nondisjunkci), která vede k trisomii 21.

Proto se hodně mluví o věku 35+ jako o „hranici zvýšeného rizika“.

⚠️ Ale zároveň NE — protože většina případů se stane mladším ženám

To zní paradoxně, ale je to tak: • starší ženy mají vyšší riziko na jedno těhotenství, • ale mladší ženy mají více těhotenství celkově, • takže většina dětí s Downovým syndromem se reálně rodí maminkám do 35 let.

A hlavní příčina je prostě náhoda při dělení buněk, která vznikne: • bez ohledu na životní styl, • bez ohledu na zdravotní stav, • i u jinak zcela zdravé ženy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Velryba černá
6.12.25 14:28

Hlavní rozdíl bude tvořit diagnostika, kdy se starší ženy plošně odesílají na amniocentézu, čímž je vcelku zaručen záchyt.

• Citovat
  • Upravit
10923
6.12.25 14:31
@Velryba černá píše: Více

Taky pravda. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Velryba černá
6.12.25 14:33
Čili to vypadá tak, že více plodů s trisomií u žen starších, více živě narozených/pozdně odhalených dětí s trisomií u žen mladých.
  • Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky