Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zakladatelko, věk nic nezaručuje. Před 18 lety mi bylo 21, když jsem čekala první dítě a vyšlo mi vysoké riziko DS, vyšla mi špatně krev. Byla jsem tehdy na plodovce, vše v pořádku, na jaře syn oslaví 18. U dalších 2 těhotenství vše v pořádku, nikdy mi už riziko DS vysoké nevyšlo, přestože u nejmladšího syna mi bylo už 34 let. Věk nehraje roli. Každopadně na ten test nebo plodovku bych na tvém místě určitě šla, rozhodně to za ten klid stojí.
@Katalpaz píše: Více
To sice jo, ale zároveň v jejim věku je populační riziko běžně cca 1:1200-1500. Něco tu hodnotu evidentně zvýšilo. Genetická konzultace není od věci.
@Dadda8 píše: Více
Jenže tímhle se ti vyloučil akorát ten down. Ale ono tam může být spousta jiných onemocnění na které se ten screening nezaměřuje, ale rozhodí hodnoty a výsledek, ovšem ukázaly by se po až amniocentéze.
@Janli píše: Více“Vyloucil”. Bohuzel ctu vic a vic pripadu, ze se down po krevnim testu vylouci a nakonec se narodi postizeny dite….a ty kecy, jak velky je riziko pri plodovce…clovek muso bejt duslednej ve vyberu pracoviste a lekare…
@DandátkoP píše: Více
Je to vtipný, kdyby ti někdo řekl, že máš šanci jedna ku stu vyhrát milion, tak si nadšeně půjdeš vsadit, protože je přece velká pravděpodobnost, že vyhraješ. Ale u tak závažné věci, jako postižení dítěte, je to zas pravděpodobnost malá.
Když jsem byla na genetice a probírala jsem možnosti dalšího těhotenství, tak mi rovnou řekli, ať jdu na plodovku. Že od nich těhotný zdravotnice chodí všechny. Nespoléhají se na scereeningy.
Jsme odesláni do poradny, riziko se snížilo asi 1:200 díky té kůstce. Do poradny samozřejmě půjdeme k na ten první test a na další se musíme poradit a zvážit rizika ale prostě stejně tomu nechci věřit. Smutný smajlik proto že i když je miminko na ultrazvuku úplně zdravé tak krev ukázala něco jiného… ![]()
@Janli píše: Více
Jo, to jsi napsala hezky.
Ja tedy zakladatelky riziko beru jako celkem dost vysoký a jak si psala, to používám moc ráda, černýho petra si někdo vybrat vždycky musí. Taky jsme si ho vybrali, sice jinak, ale v živote by mě nenapdlo, že nás to někdy potká, že zrovna my si tuhle “kartu” vytáhnem. A vytahli. A vzdy uz s tim budeme muset zit, ovlivnilo nam to naprosto cely zivot. Tak to proste je.
Mimochodem věk zmiňuji protože všude se dočtu že hlavní problém je že věk rodičů je třeba více než 35 let tak jak to řekne lékař tak i všude po diskuzích a internetu…proto jsem ho zmínila
@Domča2111 hele ja si to dala do chatu a vyplivnul to celkem hezky.
Je věk hlavní rizikový faktor?
👉 Ano — statisticky je věk nejvýznamnější faktor. Čím je žena starší, tím častěji dochází k chybě v dělení chromozomů (nondisjunkci), která vede k trisomii 21.
Proto se hodně mluví o věku 35+ jako o „hranici zvýšeného rizika“.
⚠️ Ale zároveň NE — protože většina případů se stane mladším ženám
To zní paradoxně, ale je to tak: • starší ženy mají vyšší riziko na jedno těhotenství, • ale mladší ženy mají více těhotenství celkově, • takže většina dětí s Downovým syndromem se reálně rodí maminkám do 35 let.
A hlavní příčina je prostě náhoda při dělení buněk, která vznikne: • bez ohledu na životní styl, • bez ohledu na zdravotní stav, • i u jinak zcela zdravé ženy.
@DandátkoP píše: Více
Hlavní rozdíl bude tvořit diagnostika, kdy se starší ženy plošně odesílají na amniocentézu, čímž je vcelku zaručen záchyt.
@DandátkoP píše: VíceČili to vypadá tak, že více plodů s trisomií u žen starších, více živě narozených/pozdně odhalených dětí s trisomií u žen mladých.