Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Domča2111 Asi bych volila ještě UZ jinde, případně test z krve. Odběr klků/plodovky má riziko následného potratu 1:100. A ve svém okolí mám případ, kdy maminka o zcela zdravé miminko bohužel po odběru přišla. Je to prostě invazivní zákrok. Z toho důvodu jsem na něj s mým screeningem 1:200 (ale ve 37 letech) nešla. Zaplatila jsem si test Prenascan.
Teď jsme byli znovu na ultrazvuku a nosní kůstka průkazná že tam je - gynekolog ji krásně viděl
![]()
Mají to v každém zařízení jinak. Já měla 1:179 a platila jsem a teprve později jsem zjistila, že např v gennetu to mají nad 1:1000 na pojišťovnu, ale jen když to indikuje jejich genetik, tzn když si někdo přijde sám z ulice, tak to platí. Většinou bych řekla, že si to člověk musí platit sám, ale někde zkrátka to jde v určitých situacích na pojišťovnu…
@Domča2111 píše: Více
Tak to je snad dobře, ne? Proč ten smutný smajlík?
Takže dle ultrazvuku zdravé miminko.
Máš k dispozici výsledky? Nechceš je sem poslat? Třeba tu bude někdo, kdo měl podobné a řekne ti.
@Dadda8 píše: Více
Nešiř tady paniku. Ta rizikovost násobně menší než 1:100. Prenescan bohužel není diagnostický, jen další screening.
V tomto věku je dle statistiky riziko downova syndromu minimální, ale statistika není vše. Realita je někdy mimo statistiku.
Ale věk už je pak jedno (na tohle), důležité je to číslo toho rizika, vyšší věk už je v tom započítány, proto mají obvykle starší ženy horší čísla.
Příspěvek upraven 05.12.25 v 16:04
@Tarena píše: Více
Podle mě už to pak nepřepočítávají. V tom výsledku asi ani nepočítali s tím, že je nosní kůstka nepřítomná.
@Janli píše: Více
Nešířím paniku, prostě riziko je. Já v jiném těhotenství na odběru byla a podepisovala papír, kde to bylo uvedeno. Prenascan je spolehlivost 99%
No, takže je tam taky to procento, ze ti neodhali genetickou vadu dítěte.
99%, ale jen u vybraných syndromů, netestuje se celý genom a pokud vyjde pozitivně, tak se stejně musí na amniocentézu, takže se jen ztrácí čas a hrozí, že se neodhalí jiné onemocnění. Riziko při odběru plodové vidy sice je, ale je v promilích, ne v procentech. To je sakra rozdíl.
@enyf píše: Více
Da. Kdykoliv muzes chtit jit na odber choriovych klku nebo plodove vody. Predtim absolvujes pohovor na geneticke ambulanci a dostanes indikaci k odberu. V pripade zakladatelky bych jedno z techto dvou diagnostickych vysetreni podstoupila. Obe jsou hrazeny ze zdrav. pojisteni. NIPT je jen dalsi screening a ve vetsine pripadu ho plati zena. Takove vyssi riziko v tak mladem veku by se melo dovysetrit a nebude zpusobene jen tim, ze doktor nevidel nosni kost. Pracuju v centru fetalni mediciny a tyto screeningy se u nas delaji na vysoke urovni, nosni kost se snazime vzdy zobrazit, ale do celkoveho screeningu se u nas nezapocitava - screening pocitame bez ni.
@Anonymní píše: Více
Presne tak. V tomhle veku je tak vysoke riziko nezvykle. Urcite bude mit konzultaci na genetice, pokud ji tedy jiz nemela a bude doporucena plodovka nebo ty klky.