Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky holky,
píšu ve strašném stresu, a už zoufalá. Je mi 23.let a jsem 13+4 tt. Do této doby vše na výbornou, miminko se vyvíjí tabulkově. Byla jsem na screeningu a vyšel pozitivní na down i když UZ je v pořádku, žádné odchylky jediné co, odmítal se postavit na sondu tak aby doktorka mohla vidět dokonale nosní kůstku. Díky ale UZ který je v pořádku se rizika snížilo jednou tolik což je na 1:129. Posílají nás na test za 15000 tisíc…
S přítelem jsme zdraví, bez zdravotních problémů, v rodině nemáme žádné postižení ani 3 generace zpět ani žádné onemocnění. Riziko preeklampsie negativní.
Co mám dělat, jsme z toho vystresovaní že nic by nemělo nasvědčovat že by mělo být něco v nepořádku…a teď tohle. ![]()
Ahoj, znamená to přesně to, že to riziko pro Down je 1:129. Tzn. neboj se, šance je méně než 1%. Ale na ten NIPT - test z krve za 15 tis. bych určitě šla. Prostě bych to udělala přesně tak, jak to doporučili. Stresováním se ničemu špatnému nepředejde, tak zkus myslet pozitivně ![]()
Příspěvek upraven 05.12.25 v 11:30
Budte v klidu, s velkou pravdepodobnosti to bude vse v poradku, bohuzel ale i v tomto veku si muzete vylosovat cerneho petra. Pokud vite, ze dite s timto postizenim nechcete, bezte na testy.
@Katalpaz píše: Více
No, pri tomhle vysledku bych radeji odber chloeiovych klků…
No běžte na ten Nipt test. Je to jen odběr krve ze žíly. Měla jsem screening negativní a i tak jsem na nej pro jistotu šla. Navíc se díky němu dozvíš i pohlaví.
Alternativa je odběr choriových klků/ plodové vody, který myslím, že bys neplatila. Je to ale invazivní a je tam malé riziko ztráty těhotenství (taky pod 1%). To doktorka nenavrhovala?
Já bych ale na tvém místě volila asi raději to NIPT.
@Bytsamsebou píše: Více
test NIPT stojí cca 15tis, nehradí ho pojjištovan…
Šla bych na ten krevní test co navrhují. Možná raději spíš na plodovku u 1:129.
Držím palce ať je miminko v pořádku.
@KKK85 píše: Více
Kamarádce před 5 lety vyšel Down 1:155, tak šla na druhý test, který to vyvrátil a neplatila nic. Asi to byla ta plodovka.
@Bytsamsebou píše: Více
jj to je plodovka, ta jde z pojištění
„odmítal se postavit na sondu tak aby doktorka mohla vidět dokonale nosní kůstku“
To by snad chtělo spíše kontrolní ultrazvuk. Ten vám nenabídli? Objednala bych se na něj sama, někam na genetiku, kde mají podrobnější ultrazvuk než doktorka v ordinaci. Protože jestli nosní kůstka nebyla vidět jen proto, že bylo mimino špatně natočené, přijdou mi testy za 15 tisíc celkem vyhrocené.
15 tisíc je absolutní NIC oproti nákladům na dítě. Nechápu, proč váháš. ![]()
Souhlasím s @tatrovka - pokud dítě jen bylo špatně natočené, že nešlo vidět nosní kůstku, domluvila bych si UTZ vyšetření na jiném pracovišti.
Já bych šla rovnou na odběr plodové vody, já NIPT podstoupila a vyšel mi falešně pozitivní, stává se to vzácně, ale stane se, na telefon kdy mi primářka z genetiky volala, že je ji to líto, ale že čekám s největší pravděpodobností dítě s downovým sy nezapomenu. Za týden a půl, jsem z plodové vody věděla, že dítě down sy nemá. Na tom Niptu dělali dva různé testy a u obou jim vyšel pozitivní down syndrom! Je mi tedy taky o 20let víc nez zakladatelce, takže tam se ta pozitivní varianta vyloženě nabízela.
Jsou ženy, které mají třeba riziko 1:15 a zdravé dítě a ženy, které mají riziko 1: několika tisícům a narodí se jim dítě s down sy a ještě to vůbec nečekají, protože tak nízké riziko. Třeba ta paní z Česka, mladá maminka, které se narodily dvě holčičky s downovým syndromem, ovšem dvouvaječné, prý něco ještě víc než rarita, tam ta pravděpodobnost byla 1 k několika milionům a přesto se to stalo. Za mě ta čísla o ničem nevypovídají, někdo si tu ruskou ruletu musí vybrat. Já bych šla na nejvíc specializované pracoviště jaké v dosahu máte…já byla taky, měla jsem pár dní a měla jsem štěstí, že zrovna jedna paní docentka (fetmed) měla jedno místo hned další den volné, neuvěřitelně nás uklidnila, vše detailně prohlédla a sama řekla, že s největší pravděpodobní to down sy není, druhý den jsem šla na odběr plodové vody a další den věděla negativní výsledek.
Odběr plodové vody jsem si domluvili u nejvíc zkušeného lékaře, strach jsem měla obrovský, ale dodržela jsem i s pár staršími dětmi v zádech klidový režim a věděla, že plodová voda to potvrdí nebo vyloučí na 100%. Takže pokud chcete mít největší jistotu tak plodová voda.
Přeji ať se to vyvrátí ![]()