Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Promin, ale tu sluzku si ze sebe udelsla sama
![]()
Ted se ti budou velmi tezko nastavovat mantinely, ktere deti potrebuji. Jsou veci a doba, kdy ano, muzeme o vecech debatovat. Ale pak jsou momenty, kdy to nelze. To musi dite vedet. Za chvili si holcicka bude delat uplne co chce, protoze je zvykla rozhodovat se, bez ohledu ma ostatni.
Muss ji vymezit hranice. Bude to tezke, protoze to bude vnimat tak, ze za to muze sestra.
To co si udelala, byt v nejlepsi vire, byla medvedi sluzba.
Jen ještě chci dodat, starší je šikovná v tom, že si dokáže hrát i sama, musí teda chtít - nefunguje to tak, že ji pošlu hrát si do pokojíčku, ale když se jí chce vyhraje si sama i 40min. Ale když přes den potřebuji uspat mimimko, musím jí většinou pustit TV pohádku, jinak mi uspavani mimi docela znemožňuje… navíc má období kdy si sama pořád chce hrát na miminko- chce dudlik chce mlicko z lahvičky, chce být krmena, chce se nosit, prostě vše, co mimimko. Já jí v tom nechávám, věřím že je to jen období, které brzy přejde samo.
Má období vzdoru, neuhýbej jí. Když budeš pevná, ona pochopí, že s tebou nehne a přizpůsobí se. Bude to o nervy, ale určitě není pozdě s tím začít.
No budes muset pritvrdit a zacit nastavovat hranice. Jinak manzel ma stejny pristup k vychove jako ty?
Posunuj starsi vstavani postupne driv. Treba o pul hodiny tydne. Vecer se chovejte stejne, jako jindy o pul hodiny pozdeji. Ziskas vecer bez deti.
Nevim, co s nimi cely den delas, ale nesmis se bat neporadku a nevychovy. Nerikej, ze kdyz na zem vysypes dve krabice hracek, na stul das plasteliny a kresleni, ze se bude nudit? Ja si uprostred vzdycky udelala uprostred polezeni s miminem, obcas nakojila, pustila si scifi nebo spala u pohadky a cesani hlavy/operace nohy/liceni obliceje. Donutila me k tomu nemoc, ale pak mi doslo, ze me nikdo nehlida, jestli jsou deti (a barak) cely den ciste a vychovavane pro univerzitu.
Mam rozdil 17mesicu, manzel doma pozde vecer, babicky pomoc nula. Strasne ta starsi zarlila na mimino, chtela zpet plenky a dudlik. Tak jsem nikoho neposilala pres nechut spat do pokoje, at si odpocinu, a nebudu to radit ani tobe. Ale vez, ze to bude kratky cas. To spani se bude zlepsovat a deti te budou potrebovat kazdy mesic min.
Manzel je doma o vikendu? Vstan, nakoj a odejdi z domu. Pobyt mimo domov bez deti moc pomaha. Nevim, co presne ti chybi, skoro vsechno se da zvladnout i s detma.
Na prvni pohled to zni, ze je starsi dite velmi rozmazlene. Ve skutecnosti znam spoustu takovych prvorozencu, na ktere rodice meli cas. To s tim spanim v aute, ja k tomu nikdy nedosla, ale take jsem si rikala, ze by to bylo nejjednodušší, jak uspat vice deti. Jinak starsi dceri nech moznost volby, ale tak, aby s tebou necvicila a tebe to neobtezovalo. Chce jine puncochace, nez si oblekla rano? Proc ne, jsou ji 3, jiste se obleka sama, tak at si ty stare svlekne, nauc ji je skladat, uklizet ci hazet do pradla, nove oblekne. Cim tobe vznikne nejaka prace navic? Maximalne pranim a ona trenuje motoriku. Za jeji spanek nenes zodpovednost. Zazen ji do pokoje a bud si usne, nebo si alespon trochu odpicite. Opet, ve trech spi maloktere neskolkove dite. Vecer bude unavenejsi, ale za chvili si zvykne. Narozenim mladsiho ditete ti musi starsi trochu povyrust, osamostatnit se. Kdyz zustanes klidna a mulujici, tak to bude diteti jen ku prospechu. Rodic neni sluha, spis nejaky pruvodce deti. Ale to, ze od rana do vecera nemas cas pro sebe, je u malych deti, pokud nemas nejakou pomoc dalsi osoby, dost normalni.
My druhé čekáme, očekam stejný mazec
děti od sebe budou o necelé dva roky. No jsem teda víc přísná na syna i když se mu snažím vyjít vstříc. U nás je problém jeho spánek, pač je docela nespavec i když se to lepší. Podle mě je nejlepší rada zkusit upravit čas spánku starší dceři. Ráno ji budit dřív a dřív, aby jste nastavili stejný režim usínání a vstávání obou dětí. Budeš mít volný večer. Tohle si totiž dávám za cíl já
jinak řekni si o pomoc manželovi. O víkendu se zkus dospat. Ať se dětem věnuje, to stejné večer. U nás to sice znamenalo pár hádek, ale už chápe a skvěle teď poslední týdny funguje. Včera jsme se třeba na střídačku dospali oba dva ( syn vstával ve čtyři
). Hlídací babička je super, ruce jí líbej
u nás to nefunguje, takže budu mít smůlu. Když bude nejhůře tak prostě koupím asi dvojkočár a bude. Chci si to co nejvíce ulehčit. Syn byl hrozný na spánek a fakt jsem se naučila se víc šetřit. S poledním spaním taky vymýšlel teď šílené blbosti. No prostě je pořád v postýlce a když už vymýšlí moc tak ho sprdnu. Bylo to sice o moje nervy, ale poslední týden obrovské zlepšení ![]()
Skonci s posluhovanim starší a v únoru doufám půjde do školky. Tak budeš mít klid.
A k posledni otazce, jak to delame s vice detmi. U nas je to jednoduche v tom, ze jsme rezimova rodina. Rezim mame jak my s muzem, tak deti. A mladsi sourozenci prebiraji postupne rezim starsich. Takze po narozeni sourozence se starsimu diteti rezim nemeni, vstava, snida, svaci, obedva… v tolik, v kolik to delal pred narozenim sourozence. Jen do toho jeho rezimu postupne vclenuji to mladsi dite. A take je dulezity muj pristup. Ze mne spi deti napreskacku? Super, alespon se jim mohu venovat kazdemu zvlast. Samozřejmě, ze se mnou deti cvici, resp. zkousi to. Takze kde to jde, tam at si volí, viz. ty puncochace, a kde to nejde, tak holt obcas placou, ale snazim se byt empaticka. Ale helma na kole proste bude zapnuta, pas v aute take bude zapnuty, zuby budou vycistene, piti bude vypite… A cim drive pochopi, ze o nekterych vecech rozhoduji ja jako rodic, tim lepe pro vsechny zucastnene.
@karkarka píše:
Skonci s posluhovanim starší a v únoru doufám půjde do školky. Tak budeš mít klid.
A opravdu myslis, ze je vuci diteti, kteremu bylo plneno kazde prani, spravne ho strcit do skolky, jen aby mela matka klid? Nemela by ho na ten realny zivot nejdrive pripravit matka? Navic tedy v unoru do skolky, to je v nekterych mestech dost utopie. A to i do soukrome.
@Cuddy jo, přijde mi normální že dítě ve 3 letech jde do školky. Ona ta matka taky většinou musí do práce.
@karkarka píše:
@Cuddy jo, přijde mi normální že dítě ve 3 letech jde do školky. Ona ta matka taky většinou musí do práce.
A nemelo by byt to dite na tu skolku pripraveno z rodiny? Tato matka asi nejde do prace.
Snad se neurazíš, ale ty máš tendenci ze sebe tu služku dělat, vždy jsi dceři vyšla vstříc. Je potřeba nastavit hranice, které budu fungovat, bude to hodně náročné, ale jinak se nehneš z místa. ![]()
Jsem už unavená z děti, respektive ze starší dcery. V unoru jí budou 3 roky, máme ještě 5ti měsíční mimimko.
připadám si strašně unavená a tak že za celý den obstarávámjen děti, mé potřeby jakoby neexistovaly… manžel pomůže max v podvečer…Jinak je mimo - práce, zahrada, jeho relax…babička hlídací jen jedna, ale ta chodí ještě normálně do práce…ale aspoň 1× týdne jezdí
Vždy jsem razila výchovu s ohledem na dítě. Starší dceru (ani mladší) jsem nikdy nenechala vyplakat, nikdy jsem ji nedala na zadek, nikdy jsem ji do ničeho nenitila. Trpělivě a láskyplně jsem se snažila vždy vyhovět jejím potřebám a když něco opravdu nešlo, vysvětlovala jsem a snažila se vždy volit takovou možnost, aby neplakala.
BByly vždy strašně hodná, do dvou let zlatíčko, pak se to zlomilo a začala mě zkoušet - nebude se oblékat, nepůjde spinkat, teď nebude papat, teď chce takové punčochacky, teď takové tričko, teď půjde spinkat s autem, teď bez auta atd… já ji to vlastně vše v nejlepší víře tolerovala, že se přeci rozvíjí, že má fantazii takové konkrétní potřeby. Narodilo se druhé miminko a já prostě kolikrát nemám čas s ní "diskutovat " o tom, jaké si teda vezmeme punčochacky a zda půjdeme spinkat teď anebo až za chvili…potřebuji nastavit nějaký režim, který bude platit a fungovat, jenže mi to opravdu nejde
Nejhorší je usínáni. Přes den neusne, ale je pak strašně protivná, vymýšlí strašné kraviny. Kdyby aspoň v 19h usla a byl by klid, ale ona dříve než v 20:30 stejně neusne ať se děje, co se děje.
Jediná má možnost denního spánku pak je uspat je (obě i s mimi ) v autě - vím, že všem přijdu jako blázen, ale když jsem s nimi sama, nemám jak jinak to udělat, protože prostě nemám možnost ležet se starší hodinu v pokojíčku a číst pohádky a dělat že spím, než zabere. Mimimko, když spí, vydrží max 40min v postýlce, jinak se budí. Jo, v kočárku vydrží i 2h v kuse když se jezdi…
No, závěr toho všeho je ten, že prostě od rána, kdy se holčičky budí, miminko cca v 6h, starší cca v 8h, do večera, kdy konečně spí obě, průměr 22h, nedělám nic jiného než jsem jim k dispozici.. i když je teda uspim v tom autě, starší prenesu do postele a spí, ale mimimko se probudí zpravidla tím jak zastavím a vypnu motor. Přes den ve stejnou dobu prostě nespí a když, je to otázka minut. Jinak je mám stále u sebe, při jídle, při mé osobní hygieně, při úklidu domácnosti, prostě pořád. Snažím se jím věnovat, denně chodíme na procházky, se starší se snažím kreslit, skládat, stavět puzzle, když malá spinká. Když je vzhůru, hraju si s oběma zároveň- stavíme leží, malá pozoruje, ukazujeme mimi zvířata atd. Starší mi "pomáhá " s přípravou jídla, s úklidem, vencime spolu pejsky, prostě stále něco vymyšlím, když už nemůžeme jít ani do žádné hernicky/dětského koutku… V noci se mi miminko stále často budí
Jak to děláte vy ostatní s 2 malými dětmi, když ani jedno nechodí do školky? Naše mají rozdíl 2 roky a 5 měsíců